Sliedrecht 5 pioniert er op los…. En? Degradeert niet!

De grote (zee)slag van Hellevoetsluis – Sliedrecht 5

HELLEVOETSLUIS – Seconden werden minuten. Minuten draaiden in uren…. Uren gingen op in dagen….  Dagen veranderden in weken en tot slot zelfs enkele maanden. Zo lang heeft de deceptie van Sliedrecht 5 geduurd na afloop van dit seizoen… Uw verslaggever, Arco van Houwelingen, heeft nu pas de moed gevonden om te verhalen van de grote (zee)slag die geleverd is in Hellevoetsluis tegen ‘de Pionier’ in de laatste wedstrijd van het seizoen.

Ieder sprookje begint vaak met: ‘er was eens…’. Ook dit begin is voor Sliedrecht 5 van toepassing. Er was eens een wedstrijd in en tegen Hellevoetsluis. Maar dit sprookje veranderde van het niveau ‘knappe sneeuwwitje’ spontaan in een nachtmerrie waarbij je ’s wakker wordt en ontdekt dat niet ‘knappe sneeuwwitje’ maar de boze wolf in je bed ligt. Zo’n nachtmerrie waarbij je wakker schrikt en je afvraagt of het jouw maag is die knort en er dan achterkomt dat het gehele team is opgegeten door ‘De Pionier’.

We schrijven 19 mei 2022 in Hellevoetsluis. Bijna 400 jaar geleden kwam hier de beroemde Zilvervloot beladen met schatten uit Spanje aan. Helaas hebben de Hellevoeters hiervan niet lang mogen profiteren. Hellevoetsluis mocht alleen functioneren als doorvoerhaven van de illustere Piet Hein (niet te verwarren met broer ‘Magere’). De buit werd snel afgevoerd naar Amsterdam en kwam tot beschikking van het rijk der Nederlanden.  Ook nu (bijna 400 jaar later) was het idee van een illuster gezelschap om beladen met buit terug te keren naar de 2e hoofdstad van Nederland; Sliedrecht.

Na een intensieve voorbereiding waarbij het vooral zoeken was naar een optimale bezetting  werden de galjoenen in gereedheid gebracht om de buit te veroveren. Admiraalsschip ‘Johan Gijsen’ was niet aanwezig net als de schoeners van Henk van der Hoek en Rien Lodder. Gelukkig werd de vloot versterkt met nieuwe, moderne,  oorlogsschepen voorzien van verse kanonnen. Wat te denken van de fregatten: HMS Henri Hartog en HMS Michiel van den Berg? Of het nieuwste schip wat uitvaart van rederij Schakend Sliedrecht, Patrouilleschip Simon Kadijk! Laten we kijken wat de uitkomst is, nu de rookwolken zijn opgetrokken.

1,5 punt door Bert en Tim

Op bord 5 is uw verslaggever tactisch neergestreken. Met hoog opgestoken fokzijl probeert hij zijn tegenstander de loef af te steken. Helaas schieten alle kanonnen huizenhoog over de boeg van het schip van zijn tegenstander. Met enkele simpele zetten weet de kanonnier uit Hellevoet de aanval af te wenden, een tegenaanval te plaatsen en moet de smadelijke aftocht worden geblazen. 1-0 voor Hellevoetsluis.

De buit is nog niet binnen, maar daar wordt hard aan gewerkt op bord 6 door Michiel van den Berg. In een prachtige aanval waarbij Michiel de vlag hoog in top hijst en zijn koning vrij staat aan de rand van het bord lijkt hij de verdediging van zijn tegenstander te kunnen doorbreken. Niets is echter minder waar. De tegenstander bukt tijdig voor het musketvuur, slijpt zijn messen en entert het fregat ‘van den Berg’. 2-0 voor Hellevoetsluis.

Debuut van Patrouilleschip Simon Kadijk

Wordt dit dan zo’n avond waarvan je hoopt dat hij nooit zal gebeuren? Het lijkt op de meeste borden toch best aardig te staan? Neem bijvoorbeeld bord 8; het nieuwe Patrouilleschip van Simon Kadijk is hier voor het eerst actief in de externe competitie. En hoe! Minutenlang pareert hij vakkundig alle schoten van de tegenstander en weet vakkundig zetherhaling af te dwingen in een partij die geen winnaar kent. Een tevreden glimlach siert het gezicht van kapitein Kadijk.  Een mooi debuut wat smaakt naar meer (volgend seizoen!). 2,5 – 0,5.

Op bord 3 is het vlaggenschip van de avond actief met een goede stelling. Bert Dobber is de kapitein met het schip wat het meest ingezet is in de oorlogen om de houten koning.  Tot nu toe is zijn reeks bij Sliedrecht 5 niet heel gunstig te noemen, maar wel consistent. Vanavond breekt hij met deze lijn. Door alle zeilen bij te hijsen, zijn tegenstander te verrassen met termen als ‘bakboord en stuurboord’ weet hij dichtbij te komen om de koning van zijn tegenstander uit te schakelen. Bravo! 2,5 – 1,5.

Dan een schip wat trouw ieder avontuur weer meevaart. Ditmaal scheelde het weinig. Mijnenveger Tim de Waard was ditmaal verdwaald in Rotterdam terwijl hij verwacht werd in Hellevoetsluis. Gelukkig was uw verslaggever hiervan vooraf op de hoogte, zodat hij alsnog een gedenkwaardig monument kon oprichten. En dat gebeurde! Met maximale tijdnood (nog enkele seconden op de klok) in een hopeloze stelling (van gewonnen naar verloren naar gewonnen) weet hij remise te houden.  3,0 – 2,0.

HMS Henri Hartog in actie!

Welke schepen kunnen dan nog de buit veroveren en de zilvervloot afvoeren naar Sliedrecht? Is er een opvolger van Piet Hein? Hij lijkt gevonden op HMS Henri Hartog. Met uitgestoken steven loeft hij richting tegenstander. Tot ongeloof van zijn tegenstander, medestanders en zichzelf overtreft hij zowel zichzelf, de klok en zijn tegenstander en weet het volle punt te bemachtigen in een uitstekend uitgespeeld eindspel. Chapeau! 3,0 – 3,0.

Alle ogen richten zich op de laatste twee borden. Kopman Maarten trouw op het eerste bord en Rik ‘Ad’ Versteeg op 7. De simpele conclusie voor beide borden? Gezonken… Wie wil mag zoeken op de bodem van het Haringvliet.  Bij Maarten was er een dame van zijn tegenstander die hem het hoofd op hol bracht. Bij Rik hebben we geen idee waar het mis gaat. Mogelijk al vanaf zet 1 (E4)?  5,0 – 3,0.

Conclusie van deze zeeslag? Sliedrecht verliest de laatste wedstrijd van het seizoen. Hiermee eindigt zij als laatste in de poule (boven Hoekse Waard die zich heeft teruggetrokken). Echter dieper afzinken dan deze diepste krochten van de RSB is niet mogelijk. Hiermee handhaaft Sliedrecht 5 zich volgend seizoen opnieuw in klasse 3A. Volgend seizoen? Dan is de buit voor ons!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord