Interne competitie ronde 9: de ‘jonkies’ slaan hard toe

11 partijen in ronde 9

SLIEDRECHT – Ook na de negende ronde van de interne competitie blijft het ongekend spannend aan de top.  Meerdere spelers vechten om de bovenste plek. In deze ronde was het opvallend dat op (bijna) alle borden de jongere speler wist te winnen.

Bij aanvang van de speelavond werd er stilgestaan bij het onverwachte overlijden van Sliedrechtse Schaakvriend Jack de Ruijter. Hij gaat gemist worden! Naast het overlijden van Jack was er ook volop aandacht voor het schaken. Het RSB bekerteam speelde zijn kraker en vele bekende gezichten waren afwezig door hun hoogtestage voor de KNSB-krakers op zaterdag 5 november (komt allen!).

Er waren deze avond meerdere partijen die onbeslist bleven. Zo speelde William Gijsen met wit tegen Arjan van der Leij. In de rangschikking ontlopen ze elkaar met een minimaal verschil van 0,0227%. Vuurwerk werd verwacht en vuurwerk werd gegeven. In een interessante pot wist William (als jongste) het denkwerk van Arjan zodanig te belasten dat hij ondanks een iets betere stelling vanwege tijdnood remise accepteerde.

De koning van Wout spurt over het hele bord

Een andere kraker was deze avond de partij tussen Mark van Hulst en Maarten Hartkoren. Onhoorbaar voor iedereen (en elkaar) spraken zij af om er een pot snelschaken van te maken. Na ongeveer 14 zetten en 15 minuten later was het schaakmat en wist ook hier de jongere (voor de duidelijk: Maarten) te winnen van de oudere.

Van de in totaal 11 partijen die gespeeld zijn, zijn nog meer bijzonderheden te benoemen. Wat te denken van Wout Boer tegen Jorik Klein. Ook hier was het jong (check: Jorik) die met de winst ging strijken.  Na ongeveer tien (!) zetten roept Wout ‘zo, nu zijn we uit de theorie’, wat direct bewezen werd door Jorik door de witte Koning over het hele bord te jagen.

Een typerend beeld: de schakers zijn er (al) klaar mee, alleen het bord weet het nog niet

Andere jonkies die wonnen waren ondermeer Adrian Mensing (tegen senior den Haan), Rick Stuy tegen Henri Hartog, Ferhat Erdogan versus Cees Moes (al blijft leeftijd lastig inschatten!) en Michiel vd Berg tegen André Langstraat. Michiel wist zijn uitstekende vorm vast te houden door André in een mooie partij van het bord te schuiven. Chapeau, maar voortaan wel wat aandacht voor het bord wat vaak eenzaam achterbleef op de schaaktafel 🙂

Rik Versteeg won als jonkie van Leo Koppelaar met een paar pionnen extra op het bord. Naar eigen zeggen ging hij hierbij ‘door het oog van de naald’. Na lang proberen en 48 kapotte naalden verder bleek dit een uitdrukking te zijn en  kon Rik opgetogen huiswaarts keren.

Waren er dan alleen maar jonkies die wonnen? Nee. Soms is het gewoon onduidelijk wie er jonger is en blijft de partij onbeslist. Zo was het niet in te schatten wie er ouder of jonger is… Martin Prins of Simon Kadijk? Of wat te denken van Peter Vis tegen Willem Theunisse? In beide gevallen is remise dan de terechte uitslag…

Tot slot de partij van uw verslaggever. De enige partij waar een jonkie (zo mogen we Jaap Euser nog wel noemen, toch?) het onderspit dolf. In een spannende partij werd hij uiteindelijk aan de kant gezet. Een beschrijving van de emotie die bij deze partij hoorde: ‘het voelt alsof je in de Efteling-baron hangt, net voor de afgrond – maar dan onder water voor 1:30 minuut – met een bak piranha’s, nadat je jezelf net hebt opengehaald aan een het toegangsbewijs’.

Al met al waren er mooie, spannende, partijen. De jeugd grijpt de toekomst. Maar met goede nachtrust, spinazie-bloemkool-smoothies en een doosje Rennies zullen de oudjes volgende week hard terugslaan….

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord