Degelijke overwinning van het tweede team tegen Fianchetto 1

Luana staat op 3 uit 3 in de KNSB!

SCHIEDAM – Afgelopen zaterdag speelde het tweede KNSB-team van Schaakvereniging Sliedrecht uit  tegen Fianchetto 1 uit Schiedam. Opmerkelijk was het dat ook het derde team een wedstrijd had tegen een team van Fianchetto, te weten het tweede Schiedamse team. Ongetwijfeld zal er een verslag komen van een van de spelers van het roemruchte derde. Het tweede team sloeg hard toe en wist de wedstrijd zonder verliespartijen met 5,5-2,5 te winnen.

Voor het tweede team hadden Jerry van Rekom en ondergetekende een winnend team opgesteld. Indachtig de woorden van Louis van Gaal, die stelde dat Oranje wereldkampioen wilde worden, wil het tweede team kampioen worden in klasse 4F. De overeenkomst tussen de twee wensen, is dat het zeker niet gemakkelijk zijn, maar wie weet? 

Dana speelde zeer aanvallend aan bord 1

Wat betreft de wedstrijd kwam de eerste overwinning vrij snel. Willem Kuiper begint er een gewoonte van te maken om snel te winnen. Terwijl de anderen nog aan het verzinnen waren hoe zij de partij verder moesten opzetten, had Willem al gewonnen. Dat deed hij laatst ook in een partij in de RSB-competitie. Is er sprake van mindfuck?

Vervolgens bood Jerry van Rekom, na overleg met zijn collega-teamleider, remise aan, wat door zijn tegenstander werd aanvaard. Luana Mensing speelde een gedegen positionele partij, die op zich vrij rustig verliep. Toen haar tegenstander even een mindere zet deed, was ze er snel bij om ondekbaar mat te dreigen.  Alweer de derde overwinning van Luana!  

Wim Hokken speelde weer een onnavolgbare partij na een aparte opening. Zo op het oog een moeilijke stelling. Dat is echter een kolfje naar Wims hand. Remise was het resultaat.

Ondertussen had ondergetekende, Johan van de Griend, een goede stelling bereikt. Mijn tegenstander had naast het schaken nog andere taken te vervullen bij de bar. Misschien heeft dat ertoe bijgedragen dat ik steeds voordeliger kwam te staan. Volgens Stockfish had ik snel moeten winnen. De manier die ik koos was veel langzamer, maar het eindresultaat bleek toch winst voor mij. 

Kopvrouw Dana Verhey offerde in de opening een pion voor initiatief. Haar tegenstander speelde actief tegen en kon uiteindelijk remise bereiken.

Meinte Smink had het in het middenspel lastig met een doorgeschoven pion op d7. Het zag er gevaarlijk uit. Gelukkig kon Meinte de pion onschadelijk maken. De ontstane stelling zag er remise-achtig uit. Er werd daarom tot remise besloten. 

Teunis had weer een mooie partij

Toen was alleen Teunis den Rooijen nog bezig. Het werd ook remise. Achteraf bleek volgens Stockfish dat Teunis betere voortzettingen heeft gemist. Dat kun je misschien wel concluderen voor alle partijen op ons niveau. De overwinning staat vast. 2.5-5.5!! En het tweede is ongeslagen in klasse 4F, maar dat geldt ook voor favoriet SHTV 1.

Persoonlijk nog het volgende.  In de twee teams van Fianchetto speelde enkele mensen mee, die ik al vele jaren van het schaken ken. Het opmerkelijkst was dat in Fianchetto 3 een 88 jaar oude schaker, Bas van Driel, speelde, die ik al ken van mijn schaakjeugd bij HVO Vlaardingen. Ik schat dat onze eerste partij 55 jaar geleden was. Dat hij het nog steeds kan, blijkt wel uit de remise tegen Yaro van Beest.

Johan van de Griend

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie