RSB-bekerteam wint van Erasmus na snelschaken

Veelschaker Johan won opnieuw

ROTTERDAM – In de tweede ronde van de RSB-competitie moest het RSB-bekerteam van Sliedrecht op maandag 28 november aantreden tegen Erasmus uit Rotterdam. Het werd een spannende strijd, die pas na snelschaken in het voordeel van Sliedrecht werd beslecht. Het team, dit keer bestaande uit Adrian Mensing, Peter van de Bergh, Wim Hokken en ondergetekende, Johan van de Griend, heeft een huzarenstukje verricht! Hoe het ging wordt hieronder beschreven.

We vertrokken om ongeveer 19.15 uur uit Sliedrecht. Omdat Peter onderweg een afslag miste, hebben we een flinke omweg moeten maken. Toch waren we ruim op tijd in de speelzaal van Erasmus. Het bleek dat onze gastheer een sterk team had opgesteld. Om 20.15 uur werd begonnen. Adrian tegen Wim Westerveld, Peter tegen Henk van de Velde, Wim tegen Pieter Sturm en ik tegen Marvin Dekker. De eerste meevaller kreeg ik zelf. Mijn tegenstander ging in een scherpe Najdorf-variant in de fout. Ik kreeg daardoor een overweldigende koningsaanval. Om direct mat te voorkomen, moest zwart zwaar materiaal inleveren. De winst werd daarna gemakkelijk door mij binnengehaald.

Op dat moment leek de situatie op de andere drie punten redelijk gunstig. Peter had een zeer voordelige positie en Wim en Adrian konden zich redelijk staande houden. Op het moment dat Peter de buit kon binnenhalen, misrekende hij zich echter. Het pionneneindspel dat onvermijdelijk ontstond, bleek gemakkelijk gewonnen voor zijn tegenstander. Toen was de tussenstand 1-1. 

Wim sloeg hard toe

Ondertussen was Wim aan het keepen om zijn stelling overeind te houden. Het leek mis te gaan. Maar als de nood het hoogst is, is Wim altijd zeer vindingrijk. Toen de kans zich voordeed, was hij er als de kippen bij on via een torenoffer en een volgend familieschaak  de winst binnen te halen. 2-1 voor ons.

Toen was Adrian nog bezig. Hij kon de druk van zijn tegenstander weerstaan en bereikte een theoretische remisestelling van K + T tegen K+ T + p. Alleen is de praktijk vaak anders. De tegenstander was beter op de hoogte van de finesses. Helaas moest Adrian opgeven. 2-2.

De wedstrijd kreeg dus een verlenging in de vorm van snelschaken. Dat werd in ons voordeel beslist. Door winst van Adrian en Wim en remises van Peter en Johan werd de eindscore van 3-1 bereikt en plaatste het bekerteam zich voor de volgende ronde.

De terugreis was daardoor heel plezierig. Alleen bleek dat de Van Brienenoordbrug was afgesloten en moesten we ook, net als op de heenweg, een omweg maken. Via de Beneluxtunnel konden we toch de weg naar Sliedrecht vinden. Op naar de volgende ronde.

Johan van de Griend

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie