Tweede team wint ruim in drukke Havik

Volle bak in De Havik

SLIEDRECHT – Afgelopen zaterdag 11 maart was het weer een gezellige drukte in de Havik. Drie teams van Sliedrecht en het team van Giessen & De Linge speelden in de zevende ronde van de KNSB-competitie. Het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht wist een ruime, iets geflatteerde, 6-2 zege te boeken op degradatiekandidaat LSG 5.

Dit verslag gaat over de wedstrijd van Sliedrecht 2 tegen LSG 5 uit Leiden. De teamleiders, Johan van de Griend en Jerry van Rekom,  hebben veel moeite moeten doen om  een waardig team samen te stellen. Omdat er 2 basisspelers moesten worden afgestaan aan het eerste team en er ook twee om persoonlijke redenen moesten afzeggen zochten de teamleiders naar 4 invallers.  Uiteindelijk kon toch een team met 8 kanjers worden opgesteld.

De KNSB-debutanten scoorden 1,5 uit 2

Iets na 13.00 uur  kon de wedstrijd zaterdag beginnen. De eerste anderhalf uur was er nog niet veel te melden over voor- of nadeel op de verschillende borden. De ontwikkelingen kwamen daarna snel. Allereerst kon aan bord 8 KNSB-debutant Peter Vis, die blij was om als invaller te kunnen meedoen, voordeel bereiken door zijn f-pion te laten promoveren tot dame. Zijn tegenstander deed nog een uiterste poging om pat te bereiken door zijn overgebleven stukken te offeren. Peter reageerde koeltjes door de zwarte koning in twee zetten mat te geven. Voorwaar een mooie overwinning van Peter.

Aan bord 5 was invaller Pieter Pons bezig in een strategisch positiespel, toen hij plotseling zijn dame verloor. Teleurgesteld moest hij direct opgeven. Het overkomt iedereen wel eens, maar het is wel vervelend.

Aan bord 7 speelde een andere KNSB-debutant, Frank Stoute. Hij bereikte een probleemloze remise. Eerste check op Stockfish na de partij leerde dat het evenwicht nooit verbroken was.

Johan van de Griend leek aan bord 6 wat in het nadeel te komen, toen hij een vrije a-pion van zijn tegenstander toeliet. Door handig te manoeuvreren met zijn stukken kon hij die a-pion veroveren. Daarna bleek zijn positie zo goed, dat zijn tegenstander al snel moest opgeven.

Hans liet zien het niet verleerd te hebben

De volgende gewonnen partij kwam van Hans Klein, die maar weinig kan spelen dit seizoen. Hij liet aan bord 4 zien dat hij het schaken nog zeker niet verleerd is. Hans won in het middenspel een pion. Daarna werd de druk zo groot, dat zijn tegenstander een tweede pion verloor. Toen Hans daarna ook nog een stuk won, was het met de tegenstand gedaan.

Bij de partij van Teunis den Rooijen aan bord 2 was er een incident te constateren. In hevige tijdnood haalde zijn tegenstander de 40 zetten niet. Aangezien er niets met de klok aan de hand was, kon Mark van Hulst als wedstrijdleider niets anders, dan de partij gewonnen te verklaren voor Teunis.

Toen waren er nog twee partijen bezig. Jerry leek aan bord 1 met zwart wat overwicht te krijgen voor zijn pion achterstand (vanwege een dubieus openingsgambiet). Zijn tegenstander verdedigde bekwaam en kon zelf ook wat dreigingen creëren. Toen een gelijke stand op het bord kwam werd remise overeengekomen.

 Theo Dekker was aan bord 3 als laatste nog bezig. Aanvankelijk leek de tegenstander veel beter te staan met een vrijpion op e6 en kwaliteitswinst. Waarschijnlijk heeft die daarna kansen op meer gemist. Zoals het ging kreeg Theo na een afwikkeling een stuk meer en kon een ontstane vrijpion op de a-lijn, naast die op de e-lijn worden tegengehouden. Toen Theo zijn b-pion onstuitbaar liet oprukken was de winst bereikt.

Zo werd een  ruime 6-2 overwinning behaald. Het tweede team staat in 4F op de tweede plaats, 4 punten achter op SHTV. Op 1 april (geen grap) is de volgende wedstrijd, uit tegen Promotie 2. Dan is SHTV vrij. We kunnen dus twee punten inhalen. Dan nog heeft SHTV alle kansen om kampioen te worden. Het devies is de druk erop houden en zien waar het schip strandt.

Johan van de Griend/Jerry van Rekom

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie