Sliedrecht 3 oogst ruime overwinning in het Westland

Drie punten op één foto

DE LIER – Zaterdag 4 november mocht Sliedrecht 3 voor de tweede keer aantreden, dit keer tegen het tweede team van Schaakmat Westland. Dankzij een aantal invallers aan de kant van Westland leken de teams op papier aan elkaar gewaagd. De praktijk liet echter iets anders zien. De dadendrang van Sliedrecht 3 leek niet te stoppen. Hieronder volgt een reconstructie.

Ruim op tijd kwamen de Sliedrechtse schakers aan in de Ark, de speellocatie van Schaakmat Westland 2. Na een hartelijke ontvangst brandde de strijd om 13:00 los. Ongeveer een halfuur later stond uw verslaggever (bord 2) gewonnen. Zijn tegenstander speelde de Ali-express versie van het Koningsgambiet en offerde een stuk uit wanhoop, om toch nog wat spel te krijgen. Uw verslaggever timmerde zijn stelling dicht en wachtte tot het stuk zich zou laten gelden. Dat duurde even, maar uiteindelijk werd de overwinning behaald. De opening van de witspeler zou symbool staan voor de rest van de middag.

Aan bord 7 speelde Bert Dobber een partij uit een stuk. Hij had al snel een pionnetje extra en meer activiteit. Beide voordelen wist hij keurig uit te buiten en zonder twijfel werd de partij naar de winst gevoerd. Dat ziet een teamleider graag!

Peter Vis (bord 8) had ook een mooie pot. Zoals we van hem gewend zijn, timmerde hij het centrum dicht en lanceerde hij een koningsaanval. Zijn tegenstander bood daarbij wat hulp door de pionnen voor zijn gerokeerde koning naar voren te spelen. Peter hakte er lustig op los, en was scherp toen zijn tegenstander mat in twee blunderde.

Henk Prins (bord 6) was erop gebrand revanche te nemen voor zijn verloren partij in de eerste ronde. Zijn tegenstander heeft het daarom flink moeten ontgelden. In de Henk Prinsvariant van het Siciliaans, niet te verwarren met de blijkbaar echt bestaande Prinsvariant van het Siciliaans, werd de witte koning al snel onder druk gezet. Na een niet-karakteristieke lange rokade van Henk werd de aanval verder opgebouwd. Er zaten allerlei prachtige offers en combinaties in de stelling, waardoor de tegenstander van Henk door de bomen het bos niet meer zag.

Tjerry had een mooi debuut

Voor Tjerry Hut (bord 5) was het zijn eerste wedstrijd voor KNSB 3. Hij debuteerde met een opening die wij vaker van hem hebben gezien, het Londonsysteem. Na een flinke ruilpartij in het middenspel, leek zijn tegenstander het spoor een beetje bijster te raken. Tjerry wist gelukkig nog wel een thematisch plannetje te bekokstoven, waardoor hij met zijn dame de stelling van zijn tegenstander kon binnendringen. Die reageerde apert verkeerd, wat hem een toren en de partij kostte.

Zo werd de Ark relatief vroeg in de middag tot zinken gebracht: 0-5 voor Sliedrecht. Martijn Stoker (bord 4) voegde daar het enige halfje aan toe. In de slaapvariant van de Caro-Kann speelden beide heren een rustig ogende partij, die waarschijnlijk allerlei diepe strategische ideeën bevatte. Lange tijd gingen de heren gelijk op. De witspeler zag wat er bij zijn teamgenoten gebeurde en had er op den duur tabak van. Na gedwongen zetherhaling werd de vrede getekend.

Zo bleven alleen Yaro van Beest (bord 1) en Kees van der Does (bord 3) nog over. Kees speelde zoals we van hem gewend zijn, actief. Dit wierp zijn vruchten af. Na een strijd in het centrum wist Kees een kwaliteit te veroveren. Het eindspel is in theorie gewonnen, maar de tegenstander van Kees wilde er toch voor vechten. Dit hield hij lang vol, maar Kees tikte het keurig uit.

Kees ging er weer eens goed voor zitten

Yaro haalde in het Siciliaans met wit de Alapin van stal. Hoe de partij precies verliep is niet helemaal bekend, tot aan het eindspel. Dat was vreselijk voor zwart, gezien de lelijke dubbele randpion. Yaro raapte een aantal pionnetjes op, rekende alles goed door en speelde zijn vrijpionnen op het juiste moment naar voren. Toen was er voor zijn tegenstander geen houden meer aan.

Zo won Sliedrecht 3 overtuigend met 0,5 – 7,5. Deze sloot bordpunten kan het team goed gebruiken voor de rest van het seizoen. De koppositie is ook nog eens verstevigd. Al met al een droomstart voor het team. Dit werd door sommigen gevierd in een snackbar in Rotterdam-Noord, waar Sliedrecht 4 ook haar intrek had genomen. Een aantal van hen was in het bezit van een diploma garen spinnen… Hoe dat is gekomen, leest u hier.

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie