Sliedrecht 1 verslaat koploper in klasse 2B

Kopman Marijn speelde indrukwekkend

ZOETERMEER – Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de 6e ronde van de KNSB-competitie de laatste strohalm in klasse 2B weten te pakken. Het team van teamleiders Jorik Klein en Niels Mijnster wist in Zoetermeer overtuigend van koploper Promotie 1 te winnen. Dankzij deze eerste overwinning van het seizoen is het nog mogelijk om degradatie af te wenden. Weliswaar staat het team op bordpunten nog op de laatste plek in klasse 2B, maar de veilige haven is momenteel slechts 2 matchpunten verwijderd. Sterker nog, deze klasse is knotsgek, aangezien alle teams binnen 5 matchpunten van elkaar staan. Zijn er dan toch nog kansen?

Voorafgaand aan de wedstrijd was de sfeer voornamelijk ontspannen. Vrijuit spelen was het devies, aangezien de laatste plek met slechts 1 matchpunt weinig hoop op handhaving gaf, zeker aangezien de koploper wachtte. Deze koploper leek echter enigszins zenuwachtig. Niet alleen was er een fantasie opstelling bedacht, met hun op papier lager scorende spelers aan de borden 2-4, ook was de gehele ratinglijst van Sliedrecht in de zaal opgehangen, zodat ze zeker wisten wie ze moesten pakken?! Gelukkig hadden enkele spelers in Wijk aan Zee wel flink vertrouwen getankt. Daarnaast was iedereen ook nog eens op tijd aanwezig in de prima speellocatie. De anekdotes van de heenreis halen normaliter het verslag, maar dit keer heeft uw verslaggever toch maar gekozen voor censureren. Sommige mensen op deze aardbol zullen hem daar dankbaar voor zijn. We beginnen daarom direct bij de wedstrijd. Normaal start de wedstrijd van de teamleiders met enige zorgen over enkele borden die al in lichterlaaie staan. Dit was echter niet het geval. Sterker nog, het was een bijzondere wedstrijd op dat gebied. De meeste partijen waar het er niet best uit zag voor een schaker, werden bijzonder snel gewonnen, waardoor er in ieder geval duidelijkheid was.

Adrian Mensing gaf het goede voorbeeld

Zo wist Adrian Mensing al snel een openingsvoordeel te bereiken tegen zijn goed scorende tegenstander. Aan bord 6 speelde Adrian met de zwarte stukken zeer actief en zijn tegenstander zag als enige redmiddel om een pion te offeren. Dit hielp echter weinig en nadat hij ook nog eens een dubbele aanval over het hoofd zag, kon er worden opgegeven.

Dit bracht de stand echter gelijk, aangezien Wim Pool iets eerder ongeveer hetzelfde overkwam als de tegenstander van Adrian. Wim zat aan bord 3 met de witte stukken, maar al gauw kwam zijn eigen koning onder druk te staan. Stikmat moest voorkomen worden en dus ging er een kwaliteit verloren. Niet veel later moest Wim zijn tegenstander feliciteren. Een off-day helaas, die horen er ook bij.

Na de overwinning kwam de Sliedrechts machine op stoom. Jorik Klein kwam aan bord 7 met de witte stukken overwegend te staan, kopman Marijn den Hartog leek zijn tegenstander te overspelen, Dana Verheij won op bord 8 de dame van de tegenstander in ruil voor 2 stukken en ook Niels Mijnster begon een voordeel te verkrijgen, terwijl Arjan van der Leij en William Gijsen nog solide stonden. Een mooi vooruitzicht! Toch bleef het voor de scorebordjournalisten verrassend lang spannend.

Kopman Marijn den Hartog mocht het met de witte stukken opnemen tegen een FM. Al was het maar goed dat hij dat zelf niet wist. Zijn gebruikelijke opening die hij speelt als hij iemand wil slachten kwam tevoorschijn. Zijn tegenstander reageerde niet geheel adequaat en er ontstond een plusje. Dat de tegenstander van Marijn vervolgens op b2 insloeg en daarna, vermoedelijk tot zijn grote schrik, moest constateren dat de dame nooit meer thuis zou komen, betekende een bijzonder soepele overwinning voor onze kopman. Het is voor een leek, zoals uw verslaggever, onbegrijpelijk hoe hij het telkens voor elkaar krijgt om dit soort spelers simpelweg van het bord te slaan. Wat een weelde!

Teamleider Jorik scoorde een nuttig halfje

Ongeveer gelijktijdig consolideerde Jorik Klein aan bord 7 de voorsprong met een nuttige remise. Hij speelde dankzij de fantasie opstelling van onze tegenstanders tegen één van de hoger geratede spelers. Het overwegende voordeel vanuit de opening was inmiddels echter geslonken en toen de tegenstander remise aanbood, besloot Jorik met het oog op de andere borden het halfje te pakken.

Niet veel later scoorde ook William Gijsen aan bord 2 met de zwarte stukken een half punt. Zijn tegenstander heeft dit seizoen alleen nog maar remises gepakt en William zette zijn lijn uit Wijk aan Zee (3 uit 3 remises) ook door. Het is dan ook niet verrassend dat deze partij in remise eindigde. Voor het gemak vergeten we de penibele stelling van William vanuit de opening hier even.

Niels Mijnster zette het eerste matchpunt al op het scorebord met een soepele overwinning aan bord 4. In Wijk aan Zee heeft Niels het vertrouwen teruggevonden en een uiterst strakke overwinning was het gevolg. Zijn tegenstander kwam er totaal niet aan te pas. En zo stond het nog voor 4 uur al 4-2. Aangezien Arjan niet zou gaan verliezen en het een chaos was bij Dana, was er totaal geen stress bij de reeds analyserende en bierdrinkende spelers.

Matchwinner Arjan

Uiteindelijk wist Arjan van der Leij aan bord 5 de matchwinner te worden door zijn sterke tegenstander op remise te houden. Vanuit een fantasieloze opening wist Arjan nog knap een pion te winnen. Het toreneindspel bleek echter al gauw potremise. Desalniettemin was hier de wedstrijd al vrij vroeg mee beslecht.

Jammer genoeg kon Dana Verheij het aan bord 8 toch niet bolwerken om de uitslag aan te dikken. Dana kwam met de zwarte stukken enigszins moeizaam uit de opening. Haar tegenstander speelde vervolgens echter aan de verkeerde kant van het bord waardoor Dana zijn dame kon insluiten. Dana probeerde het daarna met een stukoffer snel af te maken, maar dit werkte net niet, waardoor een complete chaos ontstond. Uiteindelijk bleek haar tegenstander hier net iets handiger in. Hierdoor viel de uitslag van 4,5-3,5 wat magertjes uit als gekeken wordt naar de zorgeloosheid van de dag. Er was verrassend weinig stress, terwijl dit normaal wel anders is.

Kan dit Sliedrecht 1 2.0 dan nog 3 keer stunten en toch nog handhaving bereiken? Het wordt nog altijd intens moeilijk, maar hopen kan altijd! Hoe dan ook, spelen we nog even ergens voor. In maart wordt Spijkenisse 1 ontvangen, ook dat zal weer een ware degradatiethriller opleveren. Komt dat zien!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie