DE GRIENDEN TOT TWEE MAAL TOE AAN ZET

Sliedrecht, 3 juli 2024

Het Griendencollege, een school voor Vmbo en Mavo in Sliedrecht, organiseerde woensdag 3 juli een Talentdag/Sportdag waarbij de leerlingen een vrije keus werd gelaten bij de door het College aangeven takken van sport. Eén van de sporten die werd aangeboden was in de vorm van een schaakclinic verzorgd door Schaakvereniging Sliedrecht.

De populariteit van schaken op school neemt overal toe en dat kwam heel goed tot uiting in het aantal deelnemers voor deze clinic, acht maar liefst.
Er werden dan ook twee sessies gegeven door schaaktrainer Bert Dobber, actief in de jeugdcommissie bij Sliedrecht en redacteur van het jeugdblad “Kings&Queens”.

Een ochtendsessie (3 deelnemers) en een middagsessie (5 deelnemers).
Speciaal voor deze dag was een speciale leerstof samengesteld, waarbij in acht is genomen dat de clinic leerzaam moest zijn maar ook onthouden moest worden.
Zeker met het laatste onderdeel waar de leerlingen moesten zoeken naar offers.

Bij aanvang van de sessies werd de leerlingen een vel met een aantal diagrammen voorgelegd met eenvoudige mat in 1 vragen.

Gebleken is dat de aanwezige basiskennis hier voldoende was en kon worden doorgeschakeld naar een aantal ingewikkelder partijstellingen met een drietal meerkeuze antwoorden, welke wat vragen opwierpen en na uitleg van hoe en waarom er tot het juiste antwoord kon worden gekomen.

Tot slot waren er partijstellingen via het demonstratiebord waarbij de stellingen tot mat moesten worden gecombineerd, dat was wel het mooiste onderdeel, waarbij iedereen een zet kon roepen en de meest fantastische offers die in het schaken voorkomen ook de revue passeerden.

Bij de tweede groep werden diagramstellingen doorgenomen, maar daarna niet overgegaan tot het zoeken naar offers, maar konden de leerlingen het in een partij opnemen tegen Bert Dobber. Uit de discussies welke zet er dan wel niet gespeeld diende te worden bleek dat daar toch schaakniveau aanwezig.

Gezien het enthousiasme van de leerlingen kan gesteld worden dat de twee clinics een succes waren.

Niet alle materiaal kon worden behandeld in de tijd die daarvoor stond, maar alle leerstof daarvoor krijgen de leerlingen nog apart uitgereikt via de school in de vorm van een boekje. Indien gewenst kan dan alles wat behandeld is nog eens nagespeeld worden en kunnen zij het niet behandelde deel zelf verder bekijken.

Een exemplaar van het jeugdblad van Schaakvereniging Sliedrecht is overhandigd aan de schoolleiding, zodat dit ter inzage in de pauzes beschikbaar is.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie