Fourmies 2015

Jan Sulman, Jan Jaap Janse en William Gijsen ` Sliedrechtse grootgeldverdieners’  

FOURMIES – Het Pinksterweekend werd opnieuw door een record aantal Sliedrechtse deelnemers (22!)  benut om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Fourmies (Frankrijk). In 3 dagen werden 7 partijen van 4 uur afgewerkt door 167 schakers uit Frankrijk, België, Duitsland, Rusland, Italië, Bulgarije, Wit Rusland, Oekraïne, Engeland en  Nederland. Onder de deelnemers waren enkele grootmeesters (6)  en veel Internationale meesters (8).
Met 22 Sliedrechtse deelnemers had Schaakvereniging Sliedrecht de meeste deelnemers. Zelfs het thuisteam van Fourmies had minder deelnemers (18). Door de gele shirts werd Sliedrecht al snel aangezien voor het gele leger…

Dat de Sliedrechtse deelnemers niet alleen naar Frankrijk waren gereden om te  feesten bleek wel uit het feit dat een record bedrag aan prijzengeld werd binnen gesleept, namelijk ruim 550 Franse euri.

Namens Schaakvereniging Sliedrecht namen de trouwe deelnemers Henri Hartog, Jerry en Robert van Rekom, Peter Vis (in Frankrijk beter bekend als Pierre Poisson), Joost en Martijn Stoker, Niels Mijnster, Wim Hokken, Willem Kuiper, Kees Wessels, Jan Sulman, Marcel en Jorik Klein, Arjan vd Leij, Leo Koppelaar en Wim Pool deel en maakten Johan en William Gijsen, Jan Jaap Janse, Michiel vd Berg en Teunis den Rooijen  hun debuut bij het Internationale toernooi. En eindelijk was de Sliedrechtse Franse schaakvriend , Ronald Breedveld, ook weer aanwezig. Alle ingrediënten voor een ludiek toernooi waren dus aanwezig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Sliedrechtse geke leger

Het begon al goed toen bij vertrek uit Sliedrecht de beoogde Sulman-aanhanger het direct begaf onder de last van de 18 kratten bier die naar Frankrijk moesten worden vervoerd. gelukkig bracht de paardenkar van familie Gijsen uitkomst. En zo arriveerden de Sliedrechtse schakers veilig met een paardenkar vol bier en andere consumpties op de Franse camping die nooit meer zal zijn zoals deze was…

frm15-bier

De biervoorraad

 Het werd qua weer een prachtig weekend en dus goed barbecueweer. Kwartelkoning Ronald en Kipnuggetspecialist Kees zorgden dat de rest kon genieten van een heerlijk diner, zodat er met een volle buik aan het typisch Franse toernooi kon worden begonnen.

En het toernooi verliep qua scores eigenlijk volgens plan. De toppers scoorden goed, de veteranen super, de nieuwkomers verrasten en de jonkies lieten zien dat ze er aan komen, uiteindelijk met  het genoemde prijzengeld tot gevolg.

Grootgeldverdiener was Jan Sulman, die  zowel in zijn ratinggroep als in de veteranenklasse een prijs wist te winnen. Met 4 punten deed  de Koning van Brabant het dan ook uitstekend. De eerste inleg voor een nieuwe aanhanger is binnen…
Jan Jaap Janse debuteerde op zijn Frans en scoorde uitstekend en met 5 punten eindigde hij als hoogste ‘Sliedrechter’  op een gedeelde tiende (op weerstandspunten op de 23e) plaats. Ook hij kon het weekend financieel goed afsluiten.

Jeugdspeler William Gijsen was de verrassing van de Sliedrechtse delegatie. Met 3,5 punten won hij met afstand de Benjamin-groep en kon hij ook een flinke geldprijs in ontvangst nemen alsook een prima TPR.
De volgende verrassing was Marcel Klein, die het toernooi van zijn leven speelde. Boze tongen beweerden dat het schaaktalent altijd een generatie overslaat, maar in Frankrijk bewees Marcel het tegendeel. Met 3 punten wist hij  eerste te worden in zijn ratinggroep (kassa!) en zijn puntenaantal  was net zo hoog als die van zoon Jorik, die wel een hogere TPR scoorde en dus weer wat elopunten wist te winnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wim Hokken

De volgende prijswinnaars waren de veteranen Wim Hokken en Kees Wessels. Deze zestigplussers lieten zich in deze klasse kronen tot de beste oudjes en wel met 4 punten. De knasse knarren mogen hun geldprijs thuis natuurlijk inleveren…

Niels Mijnster (scoorde in de disco als paaldanser beter dan achter het bord), Jerry en Robert van Rekom en debutant Teunis den Rooijen wisten allemaal de ratinggroep  van 1900-2000 te winnen met 4 punten, zodat de pot werd verdeeld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Michiel vd Berg

Michiel van den Berg wist zijn eerste en zijn laatste partij te winnen en was zeer verbaasd dat hij prijs had. Zijn geldprijs was echter niet voldoende om zijn vergeten scheerapparaat te vervangen…

Debutant Johan Gijsen speelde een degelijk eerste toernooi, wist een keer fraai te winnen en speelde ook (waarschijnlijk in ruil voor zijn geldprijs) remise tegen Leo Koppelaar. Met 1,5 punten viel hij ook in de prijzen.

Met 12 prijswinnaars scoorde het gele leger dus goed. Ook de rest deed het naar behoren. Zo scoorde Arjan van der Leij 4,5 punten en was dus de tweede ‘Sliedrechter’, maar de nederlaag tegen Jan Sulman telde harder dan de eindscore…

Clubkampioen Wim Pool wist 4 punten te scoren en wist zelfs enkele elopunten te winnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ronald Breedveld

Ronald Breedveld eindigde zonder speelritme toch op 3,5 punten. Volgend jaar gaat hij beter scoren heeft hij aangegeven.

Fries Willem Kuiper is nog net geen veteraan. In zijn pré-veteranenjaar wist hij 3,5 te scoren. Als je kijkt naar de echte veteranen zal hij volgend jaar wellicht beter gaan scoren…

Ook Joost Stoker scoorde 3,5 punten en verloor minder elopunten dan zijn ‘zus’.
Martijn Stoker had het te druk met organiseren en scoorde onder zijn kunnen met 2,5 punten. Als financiële man had hij aan het eind toch een meevaller vanwege de korting op de camping vanwege goed gedrag??!!

La Chouffe alias Henri Hartog had regelmatig hoofdpijn vertelde hij. Zeer herkenbaar: “Moet je maar niet zoveel drinken…” was het antwoord dat iedereen naar zijn pijnlijke hoofd gesmeten kreeg als ze dezelfde symptomen aangaven. Met of zonder hoofdpijn scoorde Henri 2,5 punten.

Pierre Poisson alias Peter Vis had niet zijn toernooi. Hij miste waarschijnlijk het eten van thuis, want met 2,5 punten deed Peter het minder dan verwacht. Of was het dat die rotjong geen Grolsch hadden meegenomen?

Tenslotte scoorde Leo Koppelaar keurig 2,5 punten. Door zijn zege in de laatste ronde bezorgde hij wel Marcel Klein de eerste prijs. Dat zal ook wel wat op hebben geleverd…

frm15-jeanphilippe

Leo en zijn vriend JP

Na een zeer gezellig weekend, waarbij op de terugreis de veel lichter gevulde paardenkar veel sneller thuis was, is de herstelperiode begonnen. Op naar de volgende editie.

Voor alle uitslagen en de eindstand zie de site van de schaakclub van Fourmies.

Klik hier voor de foto’s van Peter Vis.
Klik hier voor de foto’s van Robert van Rekom.
Klik hier voor de info op de site van Tom van Bokhoven.

Geef een antwoord