Verslag jgd. 2015

 

Liqin Lu (SSV Klim-Op) jeugdschaakkampioen van de Alblasserwaard 2015
28 maart 2015
Liqin Lu de jeugdwinnaar van 2015Volle bak

Pathena on Tour

De jeugd aan het werk

De finales

Lorena kalkman

De vele bekers

De organisatie

Alles live te volgen!

SLIEDRECHT – Het 35e Alblasserwaard jeugdtoernooi is gewonnen door Liqin Lu van SSV Klim-Op. Liqin wist zijn eigen groep met 5 uit 6 te winnen en versloeg in de finale de winnaar van de tweede hoofdgroep,  Marek Kudlicka, eveneens van Klim-Op.

Toen het nog rustig was...

Mede door de aanwezigheid van Pathena on Tour en de deelname aan de Gand Prix tour van de RSB is het toernooi een groot succes geworden. Maar liefst 74 jeugdschakers gingen de strijd aan op de 64 velden en de vele aanwezige ouders en begeleiders zorgden ervoor dat de zaal tot aan de laatste stoel gevuld was.

Na wat opstartprobleempjes (doordat een aantal aangemelde spelers niet kwam opdagen moest de indeling opnieuw gemaakt worden) kon de strijd beginnen en vlogen de stukken meteen over de borden. Goede stellingen werden om zeep geholpen, verloren stukken weer terug gewonnen en hier en daar moesten ouders hun kroost na een verloren partij troosten.

Maar niet lang....

De groepsleiders hielden de vaart er goed in en bij de meeste groepen was het tijdverlies al snel ingehaald. De hoofdgroepen speelden wat rustiger, maar ook hier volgden de rondes elkaar snel op.

Na de laatste ronde werden de prijzen uitgestald en dromden de spelertjes zich rond het podium in afwachting van wat ze misschien wel zouden gaan krijgen.

De prijzen werden uitgereikt door de burgemeester van Sliedrecht, de heer Bram van Hemmen. Dankzij de vele sponsors konden alle spelers iets uitzoeken van een rijk gevulde tafel met lekkernijen en de eerste drie per groep mochten van de burgemeester een mooie beker in ontvangst nemen.

Adrian Mensing van SV Sliedrecht had weer een mooi schaakprobleem (mat in 2) gecomponeerd dat door de deelnemers kon worden opgelost. Er waren maar liefst 22 goede oplossingen waaruit door de burgemeester 3 winnaars werden getrokken.

Wit geeft mat in 2

De oplossing:

1.Pf5! (zz)
1…Kxf5 2.Df7#
1…P~ 2.P(x)d4#
1…d2 2.De7#

Hierna werden de finalepartijen gestart. In een aparte ruimte speelden Liqin Lu en Marek Kudlicka om de hoofdprijs in het Alblasserwaardtoernooi. Tevens werd de finale bij Pathena on Tour gespeeld tussen Wang Yang en Liam Vrolijk. De finale kon in de grote speelzaal worden gevolgd op een scherm en hierbij werd door Joost Stoker van SV Sliedrecht commentaar gegeven.

Uiteindelijk ging de winst in het Alblasserwaardtoernooi naar Liqin Lu en hij kreeg de enorme wisselbeker uit handen van burgemeester van Hemmen.
Het eerste toernooi van Pathena on Tour werd gewonnen door Liam Vrolijk, die in 3 barrages Wang Yang de baas bleef. Andrew Mensing en Jorik Klein wisten hier namens Sliedrecht ereprijzen te behalen.

Liam Vrolijk, winnaar Pathena On Tour

De organisatie kan terugkijken op een geslaagd toernooi en dankt de vele deelnemers en de sponsors, want zonder hen kan het toernooi nu eenmaal niet succesvol zijn.
In 2016 zal de 36e editie worden gehouden en de organisatie hoopt dan weer op een minimaal zo goede opkomst.

Klik hier voor de eindstanden van de jeugd.
Klik hier voor een foto-impressie van Ab Scheel van van het jeugdtoernooi van de Alblasserwaard.
Klik hier voor foto-impressie van Ab Scheel van het eerste toernooi van Pathena on Tour..

Geef een antwoord