A team start uitstekend in JCC Meesterklasse

20160910_135102

Marijn den Hartog, Adrian Mensing, Jorik Klein en Andrew Mensing

DEN BOSCH –  Tijdens de eerste dag van de Jeugd Club Kampioenschappen heeft het A team van Sliedrecht uitstekende zaken gedaan in de Meesterklasse A, de hoogste jeugdschaakcategorie van Nederland voor jeugdteams.  Na 2 ronden nestelt het team zich keurig in de top met 3 matchpunten.  Marijn den Hartog en Adrian Mensing haalden allebei 2 uit 2 en de beide heren zorgden dus ook voor het fundament voor de punten op de eerste dag.

img_2235

Het A team in actie

img_2236

De kopborden met Andrew (links) en Marijn (rechts), onze kopman

Het A team van Sliedrecht is begonnen waar het vorig jaar is geeindigd. Dit zouden natuurlijk matchpunten kunnen zijn, maar waar het team ook mee verder is gegaan, is om de meegereisde supporters opnieuw alle emoties te laten voelen die er maar kunnen zijn tijdens een schaakwedstrijd.  Het is al eerder beschreven, maar waar bij andere teams de spelers al eens na 2 uur naar buiten komen en er een comfortabele voorsprong is genomen, of waar bij gedurende de wedstrijden al duidelijk is welke kant het opgaat, is dat bij het A team van Sliedrecht niet aan de orde.  Stellingen zijn onduidelijk, de tijd tikt weg en leidt tot enorme tijdsachterstanden, er wordt op het scherpst geschaakt en altijd zijn er minimaal 3 van onze jongens die nog bij de laatste partijen van de ronde horen.  Goedbedoelde adviezen om het voor teamleider en toeschouwers wat minder extreem te maken komen al jaren niet aan, zodat gesteld kan worden dat als je als toeschouwer dit al zoveel jaar weet vol te houden, je in principe alles aankan. En zijn de resultaten dan slecht?  Welnee, want na 2 ronden nestelen onze jonge honden zich “ gewoon”  in de top met 3 matchpunten.

img_2237

Op bord 3 Jorik (rechts) en bord 4 Adrian (links)

De start was veelbelovend tegen Messemaker.  De spelers kennen elkaar natuurlijk goed, maar op elk bord leek er overwicht.  Als eerste kwam Andrew alleen langzamerhand in tijdnood. De stelling zag er nog goed uit, maar de tijd ging hard naar beneden.  In de tussentijd bouwde Marijn een hele mooie stelling op en wist uiteindelijk na 25 zetten Liam tot overgave te dwingen.  Met 2 lopers en een dame in de koningsstelling was er geen houden meer aan.  Adrian had moeite op bord 4 om de winst te vinden, terwijl ook Jorik (met een pion voorsprong) echt in serieuze tijdsproblemen kwam.  Zowel Andrew als Jorik wisten het dus niet te redden, en dat is jammer want beide stellingen hadden meer verdiend. Gelukkig wist Adrian een punt te scoren en zo ook 2-2 te maken.  Geen slecht resultaat tegen een goed team, maar er had veel meer ingezeten.

img_2239

In opperste concentratie

De middagronde speelde de onzen tegen Schaakmaat A2. De Schaakmaat leek uiteindelijk gekozen te hebben voor 2 goede teams in plaats van 1 heel goed team en een iets minder team.  Opnieuw was Marijn het eerste klaar.  Hij pakte snel een punt en laat daarmee zien dat hij klaar is voor het WK in oktober. Andrew dacht opnieuw lang na, maar stond in het middenspel niet onaardig, terwijl Adrian al snel een pion op de 7e rij kreeg met stevige aanval.  Jorik bouwde ook een tijdsvoorsprong op in een gelijkwaardige stelling.  Voor zowel Andrew als Jorik was het slim om uiteindelijk remise aan te bieden en zo ook een half punt te pakken, omdat Adrian in ieder geval niet ging verliezen.  Toen de remise werd aanvaard door de tegenstanders stond er dus een 2-1 voorsprong in de boeken.  Adrian maakte inderdaad geen fout, rekende het keurig uit en wist zo het 3e punt binnen te harken. Een mooie overwinning dus, waarmee het A team na 2 ronden al 3 matchpunten wist te verzamelen.

De kop is eraf. Nog 3 wedstrijddagen en 6 ronden te gaan. We gaan de komende tijd zien of het A team inderdaad in staat is, om een plek in de (sub)top van Nederland veilig te stellen.

Alle rangen en standen: JCC Meesterklasse A

Dit bericht is geplaatst in A-team. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord