Sliedrecht 3 stoomt door en wint van Krimpen 4

De topborden van Sliedrecht met Floris en Pieter

KRIMPEN AAN DE IJSSEL – Alhoewel we in Krimpen spelen, beginnen we dit verslag in Hongarije.  In het bijzonder Boedapest zelfs.  Gelegen aan de Donau en bestaand uit Boeda (gelegen aan de rechteroever van de Donau) en Pest (uiteraard dus aan de andere kant). Want ja…. in die stad liepen de gezusters Stoker dit weekend rond.  Een zwak excuus om een wedstrijd van het derde te missen natuurlijk, maar ja onder het mom van…. “al eerder gepland”  en “ wij konden toch ook niet weten dat we net die maandag naar Krimpen moesten” had de teamleider dus gelijk 2 afmeldingen voor het derde.

En ja…. als het nu nog een toeristische trip was.  Er is natuurlijk veel te bezichtigen, zoals de Parlementsgebouwen, de Matthiaskerk, de Burcht en het Vissersbastion.  Nee, uit betrouwbare bronnen heeft uw verslaggever vernomen dat er op vrijdag al onenigheid tussen de gezusters was.  Er moest namelijk gewinkeld worden.  En ja… dan gaan ze natuurlijk helemaal los.  Want als je daarover na gaat denken, wat valt er nu te winkelen in Boedapest?  Wat neem je dan mee wat je hier niet kan kopen en waarvoor de de badhuizen links laat liggen?  Vragen, vragen, vragen.  Maar goed, ze zijn er dus niet bij in Krimpen.

Dat schept natuurlijk andere mogelijkheden. Waaronder de mogelijkheid om toch wat senioriteit in het team te brengen.  De wedstrijd tegen Krimpen moet tenslotte wel worden gewonnen.  Na de eerste overwinning en het feit dat dit team van Krimpen met een 8-0 nederlaag was begonnen, was het team tot op het bot gemotiveerd om er stevig tegenaan te gaan.

De fitte Cornelis

Kees Wessels is al weer weken in training.  Inmiddels loopt hij al weer 6 kilometer per zaterdag en drukt hij zich  4 maals daags een aantal keren op.  Geheel fit sprint hij dagelijks de trappen op bij zijn werkgever (en dus niet de lift) waarbij hij zijn rugzak verzwaard met allerlei dikke schaakboeken.  Ja….. daar kunnen de gezusters Stoker nog eens een voorbeeld aan nemen.  Dat commitment, die moeite.  Kees vloog er ook gelijk in.

Geen enkel Budapester gambiet vandaag, geen andere Hongaarse opening…. Nee solide stellingen zouden er worden opgebouwd.  Als vervangers voor de gezusters werden Henk Prins en Henk van de Hoek ingevlogen.  Voor Henk van de Hoek het debuut in het derde en Henk Prins speelde al veel wedstrijden in dit team. Willem Kuiper kreeg al een stevige maaltijd voorgeschoteld in Oosterhout al waar hij Jan Sulman ophaalde, terwijl Jurgen de Haan zich dit weekend aardig had ingehouden in de kroeg en zelfs nuchter aan het bord verscheen.  Op de topborden uiteraard opnieuw Floris Verweij, de schrik van elke teamleider.  Hij schept er een genoegen in om pas in de laatste 5 minuten van zijn bedenktijd te gaan schaken en alhoewel dit spectaculair is, is dat voor teamleider en teamgenoten soms uitermate spannend.  Tenslotte speelde Pieter Pons op bord 2, zijn eerste wedstrijd van dit seizoen.

Willem Kuiper en Henk Prins in gedachten verzonken

Na 50 minuten spelen wandelde uw verslaggever eens langs te borden, maar van enig overwicht leek geen sprake.  Het surplus aan ELO rating leidde nog niet toch solide stellingen.  Het erudiete gezelschap wist nog niet zijn stempel op de wedstrijd te drukken en bijna werd er terugverlangd naar de aanwezigheid van de gezusters.  Het werd er niet veel beter op toen invaller Henk Prins al na een uur remise aannam.  Henk kwam slecht uit de opening, kon zijn stelling niet verbeteren en toen zijn tegenstander remise aanbood, bedacht onze IM zich geen moment en zo kon Krimpen het ook het eerste resultaat van het seizoen boeken.

Ook Floris kreeg al snel een remise aangeboden, maar sloeg het nog af.  Hij dacht zoals gewoonlijk weer lang na, maar kwam ook niet echt in zijn spel.

Het was nog geen 10 uur en zowel Willem als Floris keken al tegen een stevige tijdsachterstand aan.  Willem had nog  8 minuten en Floris 12. Maar op datzelfde moment pakte Pieter Pons gedecideerd de overwinning. Met een mooie combinatie kon zijn tegenstander niet anders doen dan opgeven.  De voorsprong was een feit.  Maar eerlijk gezegd…… het zag er nog niet zo goed uit.  Floris kreeg een stevige aanval over zich heen, terwijl op de andere borden het nog onduidelijk was.

Jan Sulman speelde een moeizame partij en pakte remise

Jan Sulman kwam gedurende de partij steeds minder te staan en knokte voor remise.  Uiteindelijk sleepte hij die binnen, terwijl Willem Kuiper nog 39 seconden op te klok had en zijn tegenstander 55 minuten.

Het eerste matchpunt werd binnengesleept door Henk van de Hoek en Kees Wessels. Beide wonnen ze hun partij. Henk pakte zo zijn eerste punt voor Sliedrecht, terwijl Kees tegen oude bekende Eric Hill moest knokken voor het punt.  Lang onduidelijk, maar de klasse van Kees (en uiteraard zijn fitheid) gaven de doorslag.  Het lijkt er op dat het voorbeeld van Kees doet volgen en waarschijnlijk gaat El Presidente een fitnessprogramma maken voor de externe teams.  Wij zijn benieuwd.

Jurgen zat even in de rats

Op 3 borden stond de boel nog in brand.  Willem speelde al een half uur met minder dan een minuut op de klokken en de tegenstander van Floris was gestopt met het aanbieden van remise.  Jurgen leek goed te staan, deed een hele slechte zet, schudde al met zijn hoofd dat het over was en zag toen tot zijn stomme verbazing dat de tegenstander het niet zag.

De winst werd binnengesleept door Willem en Jurgen.  Eerst wist Willem de winnende combinatie te vinden, na al ruim een uur met minder dan een minuut op de klok te spelen, daarna gaf de tegenstander van Jurgen op.  Jurgen kwam goed weg, maar kon wel zijn eerste overwinning in het derde bijschrijven.

Floris wist uiteindelijk niet te winnen en moest berusten in remise.  Zo werd de eindstand op deze maandagavond in Krimpen 6,5-1,5.  Op naar de volgende tegenstander!

Voor alle rangen en standen:  Klik hier

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord