Vierde veldslag van Gele Leger eindigt in vrede

Generaal Stoker bekijkt zijn manschappen

SCHIEDAM – Op donderdagavond 14 december speelde het vijfde team tegen Fianchetto 4. U als vaste lezer van deze rubriek vraagt zich natuurlijk af waarom het verslag van de veldslag in Schiedam nu pas openbaar is gemaakt. Dit heeft enerzijds te maken met de disciplinaire maatregelen die, alvorens publicatie, getroffen diende te worden en anderzijds met het feit dat een fors aantal bewijsmaterialen bij het verlaten van het front zijn vernietigd door een achtergebleven pantservoertuig van het vijandige leger. Om een getrouw beeld van de veldslag te schetsen zijn uiteraard eerst alle bronnen meervoudig geverifieerd en getoetst aan de diverse getuigenverslagen.Door diverse blessures en verplichtingen waren Tjerry Hut en Pieter Blokland in de voorliggende dagen klaargestoomd om twee ‘vaste’ krachten te vervangen. Voor Tjerry werd het zijn tweede veldslag in de gele uitrusting, maar Pieter was nog een ‘groentje in het geel’.

De slag om Schiedam werd een memorabele gebeurtenis in de historie van het vijfde team, ongeacht het resultaat. Maximaal 1,5 uur voor aanvang van de strijd kwam via de radio een verontrustend bericht binnen in het commandocentrum, namelijk dat de krijger Michiel van den Berg zichzelf had opgesloten in zijn eigen slaapvertrek. Generaals Van Rekom en Stoker traden kordaat op en snel trad noodscenario XVI in werking. Dit scenario wordt gekenmerkt door een verrassingselement waar inmiddels menig leger van achteruit deinst: ‘La Chouffe’. Een gewaagde keus van de Generaals, maar zij hadden voldoende vertrouwen in de ‘spion’.

Aan het front verliep de strijd uiterst moeizaam. Luc speelde de gehele partij als een kamikaze en werd vakkundig over en van het veld ‘gemept’ (0-1). Ook Luana speelde een discutabele opening waar na het lossen van het tweede schot alle verkenners al gehavend huiswaarts keerden (0-2).

Dit was het moment dat de Generaals wederom hun strijdplan moesten herzien, er moest immers een resultaat behaald worden. Gelukkig pakte noodscenario XVI positief uit, want onze spion sloeg al snel een aantal kraters in de linie van zijn tegenstander. Na een kritische beoordeling van het slagveld besloot hij de witte vlag te hijsen en zodoende pakte Henri Hartog het eerste bordpunt (1-2)!

Tim zocht zich lens

Op de andere velden was het bloedstollend spannend! Op bord 1 speelde Martin Prins een sterke partij waarin hij zijn tegenstander steeds verder de verdrukking in joeg. Helaas zag de veteraan van het gele leger zijn aanvalsplan niet doorslaan en dus accepteerde hij het vredesaanbod van zijn tegenstander (1,5-2,5).

Koos van den Berg speelde een sterke pot tegen de ’ratingtijger van Schiedam’, maar moest na zetherhaling genoegen nemen met remise (2-3). Tjerry had honger naar een resultaat als gevolg van zijn ‘verpeste’ debuut in IJsselmonde enkele weken geleden. Tijdens de veldslag loerde hij vakkundig vanuit zijn uitkijkpost naar zwakke plekken in de organisatie van zijn tegenstander. Dit resulteerde in een vakkundig uitgevoerde aanval met kwaliteitswinst hetgeen zijn opponent nimmer te boven kwam (3-3).

Debutant strijder Pieter knokte zich naar remise

Tim de Waard speelde rustig en hield, ondanks het verlies van zijn lens, zijn vizier scherp en ‘sniperde’ alle aanvallers van zijn tegenstander tijdig neer. Na overleg met de Generaals werd het ingediende vredesakkoord ondertekend en dus kwam de druk volledig bij debutant Pieter te liggen (3,5-3,5). Pieter had veel tijd verbruikt om zijn aanvalsplan uit te werken, maar aan het einde van de veldslag wierp dit zijn vruchten af. Vanuit een defensieve en gestructureerde opstelling ‘knalde’ zijn leger de tegenstander overhoop. Toen al het stof en de rook neergedaald was, bleek echter onvoldoende mankracht te resteren om de beslissende stoot uit te delen. Gezien de tijdsnood was het onmogelijk om nogmaals een gestructureerd aanvalsplan uit te denken en werd de definitieve vrede tussen Fianchetto en Sliedrecht gesloten (4-4).

De slag om Schiedam leverde dus louter verliezers op, want zonder enige terreinwinst keerden de legers huiswaarts en kon het team van Barendrecht / IJsselmonde zich tot poulewinnaar uitroepen.

Op donderdag 1 februari staat de ‘jaarlijkse burenruzie’ tussen Sliedrecht en Papendrecht op het programma. Het Gele Leger zal tot de tanden toe bewapend zijn om de punten in vesting De Havik te houden!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord