Peter van den Bergh kampioen van de Alblasserwaard

Toernooidirecteur Van Hulst huldigt winnaar Van den Bergh

SLIEDRECHT – Na een zeer spannende finalepartij tegen veelvoudig winnaar Jan Jaap Janse heeft Peter van den Bergh zijn tweede kampioenschap van de Alblasserwaard binnengehaald. Zowel Van den Bergh als Janse wisten hun groep ongeslagen te winnen en mochten traditioneel samen ‘uitvechten’ wie de nieuwe kampioen zou worden. In de laatste minuten van de 39e editie van het Alblasserwaardtoernooi viel de beslissing in het voordeel van de zevenvoudige clubkampioen van Sliedrecht.

De drukke schaakagenda’s zorgden voor een wat lage opkomst, maar met 40 deelnemers mag de organisatie zeker niet ontevreden zijn.

De jeugd speelde een belangrijk toernooi in Spijkenisse en een groot aantal vaste deelnemers aan het toernooi kon om verschillende redenen niet aanwezig zijn. Toch was de strijd er zeker niet minder om.

Finalist Jan Jaap Janse

In hoofdgroep A was er een eentonige strijd. Jan Jaap Janse wist al zijn partijen te winnen en alleen in de eerste ronde leek hij op een verlies af te stevenen tegen de als laatste geplaatste Otto van Haren. Met veel moeite wist hij deze partij alsnog te winnen, om daarna zijn tegenstanders geen schijn van kans meer te geven.

Kampioen van 2018 Niels Mijnster had zijn dag niet en morste al snel punten. Een puntendeling tegen een ontketende Willem Kuiper maakte aan alle illusies een einde.

HOOFDGROEP A pnt
1 Jan Jaap Janse 7
2 Wim Pool 5,5
3 Arjan van der Leij 5
4 Niels Mijnster 3,5
5 Bert van de Donk 2,5
6 Willem Kuiper 2
7 Jerry van Rekom 2
8 Otto van Haren 0,5

In hoofdgroep B was Peter van den Bergh ongenaakbaar. Alleen Jaco Vonk en Robert van Rekom konden een halfje van de nieuwe kampioen afsnoepen. ‘Huisschaker’ Ronald Breedveld liet zien het spel nog goed in de vingers te hebben en werd keurig 2e. Outsider Peter Vis pakte in deze sterke groep nog netjes 2 remises mee.

HOOFDGROEP B pnt
1 Peter van den Bergh 6
2 Ronald Breedveld 4,5
3 Robert van Rekom 4,5
4 Tim Schakel 4
5 Jaco Vonk 3
6 Johan van de Griend 2,5
7 Frans van der Heijden 2,5
8 Peter Vis 1

Oudste deelnemer, Johan Knijff (88)

Groep 1 werd een prooi voor Martijn Stoker. Lang zag het er naar uit dat Bert Dobber met het goud aan de haal ging, maar in de laatste ronde zag hij Stoker in een eindsprint voorbij komen. In deze groep wist de 88-jarige Johan Knijff nog netjes 2 punten te scoren.

Groep 1 pnt
1 Martijn Stoker 5,5
2 Bert Dobber 5
3 Jaap Euser 4,5
4 Ral Simon 4
5 Yaro van Beest 3,5
6 Hans Schreuder 2,5
7 Johan Knijff 2
8 André Osinga 1

In groep 2 was het ook zeer spannend. Hans Koedam had, als groepshoofd, de beste papieren. Sami Al-yassin hield echter gelijke tred met Koedam, maar nadat Koedam het punt moest delen met de enige dame in het gezelschap, kon Al-yassin met een halfje voorsprong deze groep winnend afsluiten.

Groep 2 pnt
1 Sami Al-yassin 5,5
2 Hans Koedam 5
3 Roel Jongenelen 4,5
4 Peter van Soest 3,5
5 Jelle Bottema 3,5
6 Marjolein Osinga 2,5
7 Jaap Bonninga 2
8 Marcel Klein 1,5

Winnaar groep 3, Arco van Houwelingen

In groep 3 was de strijd uiteindelijk het zwaarst. Niet alleen voor schaakvriend Jack de Ruijter, die als enige speler van PASCAL moest opboksen tegen 7 Sliedrecht spelers.  Henri Hartog was de favoriet in deze groep, maar hij zag al snel dat ook Martin de Beer, Arco van Houwelingen en Ferhat Erdogen mee streden voor de 1e plaats. Nadat de rook in de 7e ronde was opgetrokken bleken er 3 spelers met 5 punten te zijn geëindigd. Het onderling resultaat wees Arco van Houwelingen als de verrassende winnaar aan, gevolgd door Martin de Beer en Henri Hartog. In zijn eerste echte toernooi wist Mike Boom in al dit geweld nog netjes 2 remises te scoren.

Groep 3 pnt
1 Arco van Houwelingen 5
2 Martin de Beer 5
3 Henri Hartog 5
4 Ferhat Erdogan 4,5
5 Johan Gijsen 3
6 Mark van Hulst 2,5
7 Jack de Ruijter 2
8 Mike Boom 1

Bij de prijsuitreiking werden er eerst 3 winnaars getrokken uit de oplossingen van het schaakprobleem van Henk Prins. Het was dit jaar niet zo’n moeilijk probleem, want de meeste inzenders hadden de juiste zet gevonden. De prijzen gingen naar Leo Koppelaar, Mike Boom en Jaap Euser.

Schaakprobleem 2019

Daarna werden de prijzen van het toernooi uitgereikt, waarbij kampioen Peter van den Bergh, naast de wisselbeker, een mooi bierpakket ontving.

Trouwste deelnemer, Jack de Ruijter (38x!!)

Alle spelers konden met een mooie prijs huiswaarts, waarna door een grote groep nog gezellig werd nagetafeld.

Al met al was het wederom een zeer geslaagd toernooi en de organisatie kijkt alweer uit naar de 40e editie in 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alblasserwaardtoernooi. Bookmark de permalink.

Geef een reactie