Dana Verheij wordt gedeeld 6e op het EK (Meisjes onder 12) (6,5 uit 9)

Dana aan de start van ronde 1

BRATISLAVA – Onze clubgenote Dana Verheij heeft het fantastisch gedaan op het EK. Met 6,5 punt uit 9 partijen is zij in de categorie “Meisjes onder 12” gedeeld 6e geworden. Wat een megaprestatie heeft Dana neergezet! Ze was al 42ste geplaatst en heeft een schitterend toernooi gespeeld, waarbij ze 6 keer won, 1 maal remise speelde en 2 keer verloor (o.a. van de uiteindelijk Europese kampioene)

Op het EK deed een grote Nederlandse delegatie mee en met in totaal ruim 1300 deelnemers kunnen we spreken van een groot toernooi. In de categorie U12 doet 96 meisjes mee en Dana is in de middenmoot gerangschikt.  Maar wij kennen Dana inmiddels, die gaat de uitdagingen niet uit de weg.

De volle speelzaal

Met ruim 1300 deelnemers is het natuurlijk een erg groot toernooi en voor Dana weer fantastisch om mee te maken

Uiteindelijk eindigde ze dus gedeeld 6e o.a. samen met Wendy Huang en Machtelt van Foreest, daardoor sprak Nederland een stevig woordje mee in deze categorie

Als coaches waren mee GM Dimitri Reinderman, GM Sipke Ernst, IM Robert Ris, GM Peng Zhaoqin en IM Merijn van Delft.

De Nederlandse delegatie

Aan de start bij ronde 2

Tegen Wendy in ronde 3

Dana is het toernooi in de eerste ronde in ieder geval goed gestart.  Het eerste punt is binnengehaald tegen Davitka Jovana (1137).  In de tweede ronde speelt ze tegen Markus Molli Amina (1748). Amina heeft zelfs al de WCM titel, maar daar is Dana niet van onder de indruk.  Tenminste dat blijkt uit het resultaat, want ze boekte een keurige remise!  Daar leek het halverwege de partij niet naar uit te zien, want toen gaf de engine aan dat het er niet best uit zag, maar ze knokte zich terug in de wedstrijd met een mooi resultaat.

In de derde ronde speelde Dana tegen een bekende:  Wendy Huang ook vanuit het Nederlandse team. Wellicht jammer, want je bent tenslotte op een EK en je wilt tegen meisjes uit andere landen spelen, en zeker ook als je nog nooit van Wendy hebt gewonnen geen makkelijke wedstrijd.

Maar wat is er nu mooier dan de eerste keer van Wendy winnen op een EK?  Want dat gebeurde namelijk.  Halverwege de wedstrijd zat het er niet zo in, maar opnieuw had Dana een fantastische eindsprint.  Een mooie overwinning.

Maar het werd zelfs nog mooier in de 4e ronde.  Opnieuw een pittige tegenstandster: Hana Denic (1711).  Ook deze partij wist Dana te winnen, zodat ze voor de 5e ronde op bord 5 terechtkwam tegen de nummer 2 geplaatst Galina Mikheeva (1952).  Maar het lijkt Dana niets uit te maken tegen wie zij allemaal moet spelen, want ook deze partij heeft ze gewonnen.  Zelfs op het forum Utrechtschaak gaat dit niet ongemerkt voorbij.

Zo staat Dana na 5 ronden in de top van het EK Meisjes U12.  En terwijl Dana 42ste op rating is geplaatst.

Dana in actie

Ook in ronde 6 ging Dana er weer helemaal voor.  Op een topbord in haar categorie speelde ze tegen AFM (wat dat ook moge betekenen 🙂 ) Petya Karaivanova (1756)  Helaas lukte het deze keer niet om een resultaat te behalen, maar is absoluut geen schande voor de uitstekend spelende Dana.  Na de 6e ronde staat Dana nu 8ste!  Een hele mooie plek! Nog voor de andere Nederlandse meisjes!

In de 7e ronde speelde Dana tegen Lara Putar (1765) uit Ierland!  En die Ieren kent ze inmiddels wel. Ze komt er tenslotte net vandaan!  Ook nu speelde Dana weer een heerlijke partij die ze opnieuw winnend afsloot.  We gaan het bijna normaal vinden, maar Dana levert hier op het EK echt een topprestatie.

In ronde 8 was ook al snel duidelijk dat Dana niet tegen een speler met de titel WCM opkijkt. Al snel stond ze goed en bouwde haar positie mooi uit.  Het punt kon niet uitblijven en dat bleef het ook niet.  Opnieuw een mooie winstpartij. Dilyana Ivanova (1673) werd verslagen.

Dana tegen de uiteindelijke winnares

In de laatste ronde speelde Dana tegen Alexandra Shvedova, de nummer 1 op dat moment.  Helaas voor Dana verloor zij een stuk en dan is dat is op dat niveau lastig om nog goed te maken. Maar absoluut geen schande om van de uiteindelijke nummer 1 te verliezen!

Alle uitslagen van Dana op een rij:

Verheij Dana 1527 NED Rp:1874 Pts. 6,5
1 91 Davitkova Jovana 1137 MKD 3,0 s 1
2 12 WCM Markus Molli Amina 1748 HUN 4,5 w ½
3 8 Huang Wendy 1784 NED 6,5 s 1
4 16 Denic Hana 1711 SRB 6,0 w 1
5 2 WCM Mikheeva Galina 1952 RUS 5,5 s 1
6 11 AFM Karaivanova Petya 1756 ECX 6,5 s 0
7 19 Putar Lara 1675 IRL 5,0 w 1
8 20 WCM Ivanova Dilyana 1673 ECX 6,0 w 1
9 3 WCM Shvedova Alexandra 1932 RUS 8,0 s 0

Alle uitslagen: http://chess-results.com/tnr459968.aspx?lan=17&art=25&fedb=NED&turdet=YES&flag=30

Overigens is er ook een dagverslag van de Nederlandse organisatie: http://schaakuitzendingen.blogspot.com  Ook leuk om te lezen!

Dana deed het fanastisch

Wij zijn als Schaakvereniging Sliedrecht enorm trots op Dana.  Wat een fantastische prestatie heeft zij neergezet.  Binnenkort gaan wij hier op de vereniging uiteraard aandacht aan besteden!   Daarnaast hebben er veel leden dagelijks meegeleefd met Dana doordat alles live te volgen was.

Op naar de volgende uitdaging!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord