Niels Mijnster winnaar van het Vakantietoernooi 2019

Niels Mijnster winnaar Vakantietoernooi

Het is Niels Mijnster gelukt om het vakantietoernooi op zijn naam te schrijven.  Op de slotavond wist hij (na 2 gewonnen partijen) dat remise voldoende was om de winst binnen te halen. Dankzij een snelle remise tegen Jerry “El Presidente” van Rekom was de buit binnen en voegt Niels zich in een illuster rijtje winnaars. Na Rik de Wilde, Rembrandt Bruil en Nathanael Spaan is Niels de eerste Sliedrechtse winnaar van het Vakantietoernooi.

Willem Barendswaard werd 3e

Hij stond al op pole position de afgelopen weken, maar dan moet je het nog maar wel waarmaken. Samen met Jorik Klein en Johan van der Griendt had hij al een voorbereidingstoernooi in Vlissingen gespeeld en waar dat bij Johan niet veel uitmaakte voor de vorm, wist Niels tegen directe concurrent Arjan van der Leij te winnen en zo dicht bij de overwinning te komen. Een misstap zou betekenen dat de vakantievierende William Gijsen kampioen kon worden, of “dark horse’ Willem Barendswaard.  Willem verloor echter in de laatste ronde en moest genoegen nemen met het brons net voor kleinzoon en opa Jorik en Hans Klein die vierde en vijfde werden. Vooral leek ook Arjan nog kans te maken op een mooi eindresultaat, maar hij kwam zijn verlies tegen Niels niet te boven en zakte zelfs wel uit de top 5. Ook oud-winnaar Nathanael Spaan kon dit jaar geen potten breken en eindigde in de middenmoot.  Mooi om te zien dat Niels Mijnster en William Gijsen (Winnaar interne competitie en OKD) hier ook als nummer  1 en 2 eindigen.  Daarnaast mooi om te zien dat Eddy Korevaar en Louis Rutgers alle avonden aanwezig waren.

Het onvolprezen barteam

Met ruim 60 man was ook de laatste avond weer druk bezocht in de Havik. Opnieuw was er veel sfeer, maar ook het barteam had weer alles uit de kast gehaald om iedereen te voorzien van lekkere hapjes.

Martijn Stoker, winnaar groep 2

Michael Bijkerk speelde een uitstekend toernooi

In Groep 2 moeten we allereerst even pas op de plaats maken. Na avond 5 was er zelfs al een persbericht naar de lokale websites en kranten gegaan dat Jurgen de Haan winnaar van Groep 2 was. Op basis van de ons bekende uitslagen was dit ook zo, maar daags na het verspreiden van de persberichten bleek (via een mail van de tegenstander) dat de uitslag van een partij niet goed was ingevuld.  In plaats van een winstpartij voor Jurgen, was dit nu remise geworden.  En als trouwe volger van het vakantietoernooi weet de lezer dat een remise een stuk minder waard is dan gewoon. Dat opende natuurlijk perspectieven voor achtervolgers. Al gauw echter bleek dat de achtervolgers ook punten gingen morsen, dus leek Jurgen alsnog met de winst er van door te gaan.  Maar dan rekenden we buiten organisator Martijn Stoker.  Op notabene zijn eigen toernooi wist hij met 2 overwinningen de winst in Groep 2 af te snoepen van Jurgen.  Niet alleen pakte hij zo de winst, maar als organisator van het toernooi bezorgde hij zichzelf ook een probleem.  Hoe deze omissie in de persberichten te herstellen. Nu duurt natuurlijk eerlijkheid het langst, dus uiteindelijk gaan we hier natuurlijk ook transparant mee om. Helaas voor Jurgen, wel het krantenartikel, niet de overwinning.

Ook enkele haal- en brengmoeders in het zonnetje

Waarom toch die gretigheid van Martijn om Groep 2 te winnen?  Daar zit natuurlijk een verhaal achter.  Als sinds jongs af aan heeft Martijn een rolmodel.  Dat is natuurlijk zijn broer Joost.  Hij keek daar altijd wel tegenop en dat bepaalde ook zijn schaakprestaties.  Hij zag hoe zijn broer een jaar in het eerste ging spelen en hij zag hoe zijn broer een keer het OKD won.  En hij dacht bij zichzelf dat dit niet voor hem was weggelegd.  Maar toen kreeg Martijn een nieuw rolmodel, namelijk Niels Mijnster.  Daar kon hij zich nog beter mee identificeren.  Ook Niels haalde niet alles uit zijn schaakloopbaan, maar dat is dus anders geworden. Naast het clubkampioenschap, het slechten van de 2200 ELO grens en het winnen van het Vakantietoernooi is Niels hard bezig om zich te ontwikkelen tot echte schaker.  En dat wil Martijn ook, opeens gelooft hij er weer in. Hij heeft zich voorgenomen het komend seizoen echt te vlammen en daar hoort ook het presteren op het Vakantietoernooi bij.  Zonder aanziens des persoons knalt hij erin.  In de laatste ronde moest ook Ron Melger er aan geloven en zo wint Martijn voor het eerst een belangrijke prijs! En nu wil hij zijn grote voorbeeld Niels achterna.

In Groep 2 was het sowieso dringen voor de podiumplaatsen.  Michael Bijkerk speelde een prima laatste avond en scoorde in de groep met meest aantal punten, maar de eindrangschikking is gebaseerd op percentage, dus eindigde hij achter Marijn en Jurgen.  De top 5 werd gecompleteerd door John van Waardenburg, Hans Vink en Andre van Wingerden.  Ron Melger, kanshebber van het eerste uur kon ook op de laatste avond geen potten breken en moest een stapje terugdoen.

Robin Tenhunen, winnaar groep 3

Groep 3 was het strijdtoneel van de spelers met een rating lager dan 1400.  In de top was het helder; Of Robin Tenhunen of Martin de Witte ging hier winnen. Robin stond op 1, maar kon zich eigenlijk geen misstap veroorloven, omdat MartIn (die na 14 jaar weer eens actief aan het schaken was) een stevige opmars aan het maken was. Na de eerste ronde op de laatste speeldag werd het nog spannender, want die wonnen ze allebei.  In de tweede ronde moest Martin een remise toestaan, terwijl Robin uiteindelijk won.  Zo sloeg Robin een gaatje, waardoor hij (met een schuin oog op de partij naast hem) remise kon nemen, omdat ook Martin niet verder kwam dan remise.  Met een uitstekende jump op de laatste speelavond wist Sami Al Yasin ook nog op het podium te komen, terwijl ook Yisha Chen met een meer dan uitstekende slotavond ook nog in de top 5 terechtkwam, evenals organisator Marcel Klein.

Na de laatste ronde was er uiteraard een uitgebreide prijsuitreiking.  Naast vele prijzen voor de toppers in elke groep, waren er uiteraard nog veel meer prijzen voor diverse deelnemers. Ook dat hoort bij het vakantietoernooi.

Zo komt er dan een einde aan de 4eedtie van het Vakantietoernooi.  Als organisatie kunnen we alleen maar zeggen dat wij trots zijn dat zoveel mensen zoveel plezier hebben gehad. We danken iedereen voor de ontvangen complimenten en hopen natuurlijk volgend jaar weer een editie te organiseren.  Het eerste lustrum!

Wij zijn dit jaar eerder gestopt (en geen pauzeweken genomen dit jaar) omdat Stichting de Havik grote plannen had voor een barverbouwing, dus wij zeggen tegen El Presidente:  succes de komende weken, wij zijn benieuwd!

Tot volgend jaar!

Uitslagen en standen: http://www.schakendsliedrecht.nl/vakantietoernooi-stand/

Statistieken: http://www.schakendsliedrecht.nl/statistieken-2/

Alle foto’s: https://www.flickr.com/photos/144974615@N05/albums/72157710065594326

Foto’s slotavond:

https://www.flickr.com/photos/144974615@N05/albums/72157710352824846

Dit bericht is geplaatst in Vakantie-verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie