Schakers scoren ‘Klein(e)’ overwinning

Roosendaal – In de vierde speelronde van de KNSB-competitie mocht het 1e team van Schaakvereniging Sliedrecht op bezoek bij De Pion in Roosendaal. Na een spannende slotfase wist het team er met een 5-3 overwinning vandoor te gaan. Dit was vooral aan de Familie Klein te danken.

Matchwinner Jorik is blij dat het erop zit

De eerste uitdaging was om alle schakers om 12:00u achter de borden te hebben in Roosendaal. Toen dat gelukt was leek de eerste horde al succesvol te zijn genomen. De teamleiding had besloten een tactische opstelling uit de hoge hoed te toveren, door een aantal sterke spelers op wat lagere borden te zetten om op deze wijze de overwinning veilig te stellen.

Dit pakte goed uit want op het staartbord speelde Arjan van der Leij, ondanks dat het nog ‘vroeg’ was een prima partij. Alhoewel hij daar zelf weinig moeite voor hoefde te doen, kon hij al snel het punt bijschrijven en de bierkaart van de speellocatie gaan bekijken (1-0). Hans Klein kende de eerste wedstrijden telkens een valse start, maar na zijn hart te hebben gelucht in een prachtig interview samen met kleinzoon Jorik, lijkt de ban gebroken. Na een prima combinatie gaf hij zijn tegenstander geen schijn van kans en stuurde deze na een korte partij met de staart tussen de benen naar huis (2-0).

William verlegt dit seizoen zijn grenzen
William verlegt dit seizoen zijn grenzen

Alhoewel Sinterklaas inmiddels alweer is vertrokken leek de tegenstander van William het gedachtegoed van de goedheiligman nog kersvers in het geheugen te hebben. Op het bord werd veel cadeau gedaan en dus kon de huidige koploper in de interne competitie ook al vroeg een punt bijschrijven (3-0).

Na de stellingen op de resterende borden te hebben bekeken besloot teamcaptain Robert een tactisch remiseaanbod te doen, die ondanks de door beide partijen verkeerd beoordeelde eindstelling en het feit dat het voor De Pion de kans op winst leek weg te gooien, toch werd aangenomen door zijn tegenstander (3,5-0,5).

Zo was de missie voor de borden 5 t/m 8 zeker geslaagd gezien de tussenstand, maar helaas kwam de spanning terug in de wedstrijd. Allereerst zat teamcaptain Martijn al de gehele partij tegen een vervelende en defensieve stelling aan te kijken die ook nog eens complex was en veel tijd vergde. Na een aantal pionnen iets te opportunistisch naar voren te hebben geschoven overleefde hij de tegenaanval niet en moest het punt aan de teamcaptain van De Pion laten (3,5-1,5). Ook onze kopman Niels speelde een, zeker voor zijn doen, onnauwkeurige partij en kon de verloren vrijpionnen niet op passende wijze een halt te roepen en moest na promotie van een pion de witte vlag hijsen (3,5-2,5).

Wim en zijn tegenstander hebben moeite de ogen open te houden

Na het verlies van Niels brak toch wel enigszins paniek uit in het Sliedrechtse kamp, want na de voortvarende start was het matchpunt wel zeker (gezien de stelling van Wim Pool), maar stond Jorik niet goed. Wim Pool had één van de saaiste partijen van het seizoen. Na ongeveer alles afgeruild te hebben, resteerden wat pionnetjes en een toren voor beide spelers. Er leek enig initiatief bij Wim te liggen, maar helaas kon het niet verzilverd worden. Zo werd het eerste matchpunt echter wel veiliggesteld (4-3).

Door de aanvangstijd (12:00u) dachten de schakers uit Sliedrecht op tijd klaar te zijn, maar hier had Jorik maling aan. Hij speelde een lange en lastige partij, die zoveel energie vergde dat een bezoekje aan de bar voor een colaatje al te veel gevraagd was. Met prachtig counterspel speelde hij zijn tegenstander in het eindspel geforceerd van het kastje naar de muur. Zijn tegenstander kon kiezen tussen eeuwig schaak of het initiatief aan Jorik teruggeven en hopen op een winstkans. Gezien de stand koos hij voor de variant met risico. Jorik pakte het initiatief met beide handen aan en met veel ‘schaakjes’ won hij een stuk en tot frustratie van zijn tegenstander bleef het daar niet bij. Op deze wijze scoorde Jorik een prachtig punt en stelde hiermee de overwinning veilig (5-3).

De spannende slotfase van de wedstrijd

Zo werd Jorik de held van de dag en waren alle Sliedrechtse schakers de tijd alweer vergeten. Na het opwachten van ‘supporter’ Jurgen werd de overwinning uitbundig gevierd en de Roosendaalse middenstand weer gesponsord door de Sliedrechtse ‘jeugd’ o.l.v. Arjan van der Leij. 

Na een stroef begin staat het vlaggenschip van Sliedrecht keurig in de middenmoot en mag het op 1 februari thuis aantreden tegen de drager van de rode lantaarn; Bergen op Zoom. 

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie