SV Sliedrecht organiseert het 1e Virtuele Fourmies Open

Flyer Virtuele Fourmies Open
Flyer Virtuele Fourmies Open

SLIEDRECHT – Jaarlijkst reist een groep schakers uit Sliedrecht en omstreken in het Pinksterweekend af naar het Franse Fourmies om aldaar deel te nemen aan het beroemde en beruchte ‘Open International d’Echecs de Fourmies’. Helaas gaat het toernooi voor het tweede jaar op rij niet door.

Dit gezellige, maar vooral educatieve, weekend wordt erg gemist door de trouwe deelnemers. Daarom organiseert Schaakvereniging Sliedrecht het 1e Virtuele Fourmies Open op de donderdagavonden 20 mei, 27 mei en 3 juni. (Oud-)leden van de vereniging en (oud-)deelnemers van het Fourmiesweekend zijn uitgenodigd om te strijden om de virtuele bokaal.

Onze leden hebben per mail de volgende uitnodiging ontvangen:

Bonjour chers joueurs d’échecs, Goedendag beste schakers,

Cette semaine, nous commençons avec le tournoi d’échecs en ligne Fourmies Open. Chaque année à la Pentecôte, un groupe de joueurs d’échecs du SV Sliedrecht se rend aux Fourmies pour jouer au célèbre Open International de Fourmies. Malheureusement, le vrai tournoi ne peut pas avoir lieu cette année, c’est pourquoi SV Sliedrecht organise la première édition du tournoi en ligne!

Oftewel: deze week starten we met het virtuele Fourmies Open toernooi! Elk jaar reist een groep schakers van SV Sliedrecht af naar het Franse Fourmies, om daar het bekende schaaktoernooi ‘Open International de Fourmies’ te spelen. Helaas kan het echte toernooi dit jaar opnieuw niet doorgaan, daarom organiseert SV Sliedrecht de eerste editie van het virtuele Fourmies open!

Het ‘gele leger’ tijdens de laatste Fourmies-editie in 2019

Opzet toernooi
Zoals in de flyer al wordt geschreven, bestaat het virtuele Open Fourmies uit drie speelavonden: 20, 27 mei en 3 juni. Elke speelavond starten we zoals gebruikelijk om 20.15 met de eerste partij. Er zijn een aantal dingen anders dan wij gewend zijn, maar dat komt natuurlijk doordat het een toernooi ‘met de Franse slag’ is. Zo spelen we maar één toernooi, verdeeld over drie speelavonden. Door het speeltempo van 15 minuten + 5 seconde per zet zullen de partijen langer duren, maar (hopelijk) ook van hogere kwaliteit zijn. Wel spelen we hierdoor maar drie partijen per speelavond.

Jorik Klein in actie tijdens Fourmies 2017

Indeling en verdere details van het toernooi
Dit toernooi wordt (net als bij voorgaande toernooien) de indeling gemaakt volgens het ‘Dutch system’. Dit houdt kort gezegd in dat de deelnemers worden verdeeld in groepen, afhankelijk van hun score (bijvoorbeeld een groep van 4 spelers met 3 punten). In een dergelijke groep worden de spelers gerangschikt op basis van een aantal criteria, waaronder rating.

Vervolgens wordt de bovenste helft van de groep gepaard met de onderste. In het voorbeeld speelt de nummer 1 dus tegen de nummer 3 en nummer 2 tegen nummer 4. Er zijn een aantal belangrijke verschillen met de voorgaande Zwitserse toernooien:

  • Na een speelavond wordt doorgespeeld met de behaalde resultaten. Iemand die op de eerste avond twee punten haalt, zal de tweede avond verder spelen met die twee punten. Daarvoor hoeft u niet opnieuw deel te nemen aan het toernooi. Eenmaal aanmelden is voldoende.
  • Pauzeren is nog steeds mogelijk, maar zeker voor dit toernooi geldt: door meer ronden te spelen kunt u meer punten halen. Mocht u willen pauzeren, druk dan op de groene pauzeknop in het toernooimenu. Als u dit vergeet, wordt u de volgende ronde WEL ingedeeld. Als u daardoor door uw vlag gaat, krijgt u een 0. Vervolgens haalt de computer u uit het toernooi. U kunt dan uiteindelijk wel weer deelnemen aan het toernooi, maar de 0 blijft staan.
  • Later instromen in het toernooi is mogelijk. Let er wel op dat dit kan tot de start van ronde 5 (de tweede ronde op 27 mei). Daarna is meedoen niet meer mogelijk!
  • Bij een gelijke stand worden de volgende tiebreakers gehanteerd: onderling resultaat, SB punten, aantal winstpartijen, aantal winstpartijen met zwart, loting.

Voor de rest gelden dezelfde regels als de vorige Zwitserse toernooien.

Prijzen
Net als in het fysieke Open Fourmies zullen de prijzen verdeeld worden in twee groepen: <1600 en >1600. Daarnaast is er een extra prijs voor de beste dame en zijn er extra ratingprijzen. Uiteraard zijn alle prijzen met een Frans tintje!

Fourmies 2018: Willem Kuiper geniet na van zijn verdiende overwinning op een Française

Videochat
Ook dit toernooi wordt de videochat weer opengesteld voor deelnemers. Het wordt sterk aangeraden om hier eens een kijkje te nemen, vooral nu de partijen (en de wachttijd) langer duren. De chat kan uiteraard de rommelige camping in Fourmies, de muffe sporthal waar gespeeld wordt en de foute uitgaansgelegenheid ‘Red Box’ niet vervangen, maar we zullen zeker een poging wagen!

Link naar toernooi en videochat
Link naar het toernooi: zie e-mail
De link naar de videochat: zie e-mail

Voor vragen kunt u uiteraard mailen naar jurgen.dehaan@live.nl of door te reageren op deze mail. Gezien het thema van deze editie kunt u dit uiteraard in uw beste Frans doen.

Cordialement,
Bestuur Schaakvereniging Sliedrecht

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord