In Memoriam Kees Wessels (1953-2022)

Kees Wessels

SLIEDRECHT – Afgelopen donderdag 11 augustus – vlak voor zijn zo geliefde clubavond bij Schaakvereniging Sliedrecht – is Kees Wessels na een kort ziekbed overleden. Zo verliest Schaakvereniging Sliedrecht in de 69-jarige Wessels één van de meest markante leden uit haar bijna 87-jarige historie. Nog maar enkele weken geleden speelde hij nog mee in het OKD en alhoewel al wat clubleden hadden gezien dat het niet zo goed ging met Kees, kon niemand zelfs maar bedenken dat hij zo snel zou overlijden.

Kees begon zijn schaakcarrière bij Charlois en zette deze voort bij IJsselmonde en bij Parsifal. De laatste decennia was hij een prominent lid van Schaakvereniging Sliedrecht. 

Intern boekte hij succes door in 2000 clubkampioen te worden en in 2006 werd Kees snelschaakkoning. Tot op het laatste moment was hij voor iedereen een gevreesd tegenstander. Extern was hij een gouden kracht voor elk team waarin hij speelde. Dat was in het begin vooral in het eerste team, waar hij steevast met zwart zijn punten binnen haalde. De afgelopen jaren was hij de steunpilaar van het tweede team dat ook landelijk speelde. Je kon altijd op Kees rekenen.  Als er ergens een invaller nodig was, zelfs op een winterse maandagavond ergens in de uithoeken van de RSB, op Kees deed je nooit tevergeefs een beroep.

De speelstijl van Kees was ongekend. Hij speelde ingewikkelde openingsvarianten tegen het Schots en tegen het door hem zo verfoeide 1.d4 speelde hij altijd Hollands. En meestal kwam hij als winnaar uit de strijd.

Ook bestuurlijk heeft Kees zijn sporen verdiend. Jarenlang was hij secretaris van Sliedrecht en ook bij Parsifal en IJsselmonde vervulde hij verschillende bestuursfuncties. De afgelopen 15 jaar hield hij bijna per dag de ratings van de leden van Sliedrecht bij. Dat deed hij zo goed dat zijn berekeningen altijd een stuk nauwkeuriger waren dan die van de KNSB of van de FIDE, de wereldschaakbond.

Hij zorgde altijd voor de juiste sfeer op de clubavonden en ludiek waren zijn uiteenzettingen over de historie vanaf de 15e eeuw en wel met zijn evenknie op historistisch gebied, Jan Sulman.

Met Kees verliest Schaakvereniging Sliedrecht een enorm trouw lid, die in 26 jaar bijna geen clubavond of teamwedstrijd heeft overgeslagen. Het gemis is nu al enorm en dat geldt zeker voor zijn gezin en familie. In Kees verliezen wij een steunpilaar van de vereniging, een prettige vriend die altijd klaar stond voor een ander en die met zijn persoonlijkheid iets extra’s bracht.  Als bestuur van Schaakvereniging Sliedrecht wensen we Geri en haar kinderen dan ook heel veel sterkte toe.

Schaakvereniging Sliedrecht zal aanstaande donderdag vanaf 19.30 Kees Wessels op waardige manier herdenken, waarbij herinneringen zullen worden opgehaald, maar wanneer er zeker ook geschaakt gaat worden, want dat deed Kees zelf ook het liefst.

Het bestuur van Schaakvereniging Sliedrecht

Dit bericht is geplaatst in Senioren, Verenigingsinfo. Bookmark de permalink.

Geef een reactie