Rick Stuij wint bij extern debuut

Het succesvolle team bij de start van de wedstrijd. Vrnl: Tim de Waard, Michiel van den Berg, Tjerry Hut en Rick Stuij.

BERKEL EN RODENRIJS – Op een mistige dinsdagavond in november toogden de spelers van het tweede RSB-viertal richting het altijd gezellige Berkel en Rodenrijs. De uitwedstrijd tegen het tweede viertal van 3-Torens stond al wekenlang met een rode viltstift omcirkeld in de agenda. De eerste wedstrijd was met 3-1 gewonnen en daar wilde men uiteraard een goed vervolg aan geven.

Het talenteam wordt begeleid door een poule van ervaren en minder ervaren teamleiders. Deze keer was Robert van Rekom de gelukkige om het team naar de winst te loodsen. Dat ging niet zonder slag of stoot, leest u maar snel verder…

Basisspeler Ricardo Veen heeft weken van tevoren met tranen in zijn ogen af moeten zeggen voor de wedstrijd. Helaas, overmacht. Met herintreder Rick Stuij was ruim op tijd de vervanging geregeld. Het team was weer compleet, het vervoer was geregeld, wat kon er misgaan?

Op de dag voor de wedstrijd sloeg het noodlot toe; Willem Theunisse kon niet meespelen door een overijverige docent die zijn dinsdagavond claimde. Wat nu? Het blijkt dat de invalregels in de viertallencompetitie van de RSB best ingewikkeld zijn. Je moet als teamleider een rekenwonder zijn om alle ratingvereisten goed uit te kunnen rekenen. Veel invallers vielen af, mede doordat basisspelers uit het eerste viertal van Sliedrecht niet mee mogen spelen. Gelukkig was Tjerry Hut bereid om zijn vrije avond nuttig te besteden achter het schaakbord. Bedankt Tjerry!

Tjerry ziet zijn stelling wel zitten. Op de voorgrond de eindstand op het bord van Rick.

Na een lange voorbereiding was het toen eindelijk echt zover. We werden warm onthaald door de playing captain van de tegenstander. De koffie was gratis, fris is een euro, dat is zelfs nog goedkoper dan in De Havik! Dan gaat de wedstrijd van start. Michiel van den Berg begint voortvarend door in de opening enthousiast een centrumpion van zijn tegenstander van het bord te meppen. De andere spelers beginnen rustig aan hun partij. Voor Rick is het zijn eerste externe partij voor Sliedrecht, maar dat is niet af te lezen aan zijn kalme spel.

Hij speelt een ingewikkelde partij op bord 4 en schuwt de aanval niet. Hij komt een pion voor, maar zijn tegenstander blijft actief tegenspelen. De pion wordt in het middenspel omgezet naar een stuk voorsprong, maar het blijft oppassen. Was dit een list van zijn tegenstander? Het lijkt er niet op, want Rick weet vervolgens de open e-lijn onder controle te krijgen. In combinatie met zijn extra stuk en een sterke aanval blijkt dit de doodsteek voor zijn tegenstander te zijn. Sterk gespeeld, een super debuut!

Op bord 3 komt Tjerry met wit goed uit de opening. Zijn tegenstander gaat mee in het snelle spel, maar doet dat minder nauwkeurig. Tjerry weet dit om te zetten in een pion extra, al snel gevolgd door nog een pionwinst. Zijn tegenstander recht echter zijn rug en begint tegenspel te krijgen voor de pionnen achterstand. Hij wint een pion terug, maar Tjerry weet daardoor slim een heel goed toreneindspel in te gaan. Een vrijpion beslist uiteindelijk de partij, deze blijkt niet meer te stoppen. Een prima partij van Tjerry!

Michiel (links) en Tim kijken moeilijk, maar ze zijn beiden dicht bij de winst.

Nog binnen het uur blijkt Michiel iets te optimistisch te zijn geweest. Zelfvertrouwen is goed, maar de zetten die Michiel met zelfverzekerdheid op het bord toverde waren dat helaas niet. Met een kwaliteit minder, lijkt hij een moeilijke avond tegemoet te gaan. Hij denkt daar zelf heel anders over en weet zijn ruïne langzaamaan om te bouwen naar een actieve stelling. Hij wint pion na pion en komt steeds beter te staan. Hij wint de verloren kwaliteit weer terug en het resterende lopereindspel met enkele pionnen meer schuift hij goed uit!

Kopman Tim de Waard is de stabiele kracht van het team en laat dat ook op het bord zien. Hij zet zijn stelling goed op en denkt rustig na over het vervolg. Geen gekke dingen doen, gewoon lekker schuiven. Zijn tegenstander speelt vol op de aanval. Het is oppassen voor Tim, maar hij blijft scherp verdedigen. Dat resulteert in stukwinst, maar zijn tegenstander blijft wel druk houden op de stelling van Tim. Pas in de allerlaatste minuten weet Tim zijn materiële voorsprong om te zetten in een punt. Het had beide kanten op kunnen gaan, maar in tijdnood blijkt Tim opnieuw een koele kikker.

Een super resultaat van dit talentvolle team! De 4-0 is geflatteerd, maar de overwinning is zeker terecht. Met zijn eerste overwinning is Rick Stuij een van de weinige schakers met een externe score van 100%, hij gaat vast vaker gevraagd worden als invaller! Op naar de volgende kraker: op 2 februari thuis tegen het vijfde viertal van Spijkenisse.

Zie de website van de RSB voor alle uitslagen en standen.

Dit bericht is geplaatst in RSB Viertal 2 met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie