KNSB-Sliedrecht 3 blijft winnen

Rik trok voortvarend ten strijde

SCHIEDAM – Zaterdag 26 november mocht Sliedrecht 3 het opnemen tegen Fianchetto 2. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, zeker omdat de topborden aan elkaar gewaagd waren. De staartborden zouden de overwinning binnen moeten halen. Met die gedachte in het achterhoofd vertrok men vol goede moed richting Schiedam, waar het tweede ook achter de borden zou plaatsnemen om te spelen tegen Fianchetto 1.

Rik Versteeg nam de hierboven benoemde boodschap erg serieus. In zijn enthousiasme pakte hij een onoverzichtelijk kruispunt wat onvoorzichtig aan, waardoor een van de auto’s onder luid getoeter verwelkomd werd in Schiedam. Eenmaal aangekomen op de locatie nam Rik op intimiderende wijze plaats achter het bord (bord 8). Zijn tegenstander was hierdoor zo van de leg, dat die zich afmeldde bij zijn teamleider. En zo stond het 0-1 voor Sliedrecht, nog zonder dat er een zet gedaan is. Gelukkig was er genoeg lectuur voorhanden op de speellocatie. Rik is de hele middag zoet geweest met ‘Pinkeltje en het verdwenen kindercircus’. Daarnaast heeft hij een bijdrage aan dit verslag geleverd.

Toen kon de wedstrijd echt beginnen. Kees van der Does (bord 6) kwam vroeg in de opening al een stuk voor. Zijn tegenstander hield ondanks dit materiaalverlies goed stand en kon zelfs denken aan het creëren van tegenkansen. Kees hield gelukkig het hoofd koel, brak de koningstelling van zijn tegenstander open en pakte overtuigend het punt. Daarna jende hij de tegenstander van ondergetekende, door tijdens de partij te vragen of ik al gewonnen had (wat hem gezien de stelling niet kwalijk genomen kon worden). Deze goede daden verricht hebbende, vertrok hij met Jerry van Rekom naar hun 87e concert van dit jaar.

Green ice tea is een bittere noodzaak

Niet lang daarna moest Maarten Hartkoren (bord 4) de vlag hijsen. Hij speelde aanvallend en vol vuur, zoals we van hem gewend zijn. Tijdens de partij vroeg hij om extra benzine, een ice tea green. Van zijn tegenstander kreeg hij echter te horen dat die nog niet is uitgevonden in Schiedam. Deze mededeling raakte Maarten tot in de kern van zijn wezen. Hij raakte zo van slag, dat de partij spontaan omsloeg en hij in de verdediging gedrukt werd. Hier wist hij zich niet meer uit te redden zonder ernstig materiaalverlies. 1-2 voor de bezoekers. Zou Fianchetto 2 de comeback maken?

Tjerry Hut (bord 7) wilde hier niets van weten. In de opening was hij van zijn stoel gevallen (1. d4 b5, Pools), maar hij herpakte zich goed. In het middenspel leek er niets aan de hand, tot zijn tegenstander een vernietigend stukoffer plaatste. In de combinatie die volgde bleek echter een wending te zitten die Tjerry al snel had gezien. Deze wending kostte zijn tegenstander een kwaliteit en vervolgens de partij. 1-3

Aan bord 5 maakte Bert Dobber aan alle Schiedamse hoop een eind door zijn partij te winnen. De hele middag speelde hij actief, wat uiteindelijk resulteerde in een pion op de zevende rij, die fungeerde als doorn in de stelling van zijn tegenstander. Tijdens de partij vroeg de tegenstander van Bert zich hardop af wanneer er tijd bij zou komen, maar voor de partij zelf leken de gevolgen van die extra tijd beperkt. In het eindspel haalde Bert de winst keurig binnen.

De winst werd binnengehaald door uw verslaggever (bord 3). In de opening greep zijn tegenstander mis, waardoor die een kwaliteit moest geven. De compensatie voor deze kwaliteit was nergens te bekennen. Dapper probeerde zwart zijn stelling dicht te houden. Dit leek te lukken, tot de kwaliteit geruild werd voor een gewonnen pionneneindspel. 1-5, de overwinning een feit.

Martijn Hokken

Richting het einde van de middag waren alleen de topborden nog bezig. Martijn Stoker (bord 2) speelde voor zijn doen onnavolgbaar. In de opening stelde hij zijn koning veilig, tot zover geen verrassingen, offerde hij een pion en ging hij ten aanval (!). Boze tongen beweerden dat hij van gedaante was gewisseld met Wim Hokken, die ook in de zaal aan het spelen was. Het resultaat was een ingewikkelde partij, waarin Martijn het initiatief had. Hij offerde nog een pion, maar dit bleek een brug te ver. Uiteindelijk berustte hij in eeuwig schaak.

Niet snel daarna was de laatste partij van de middag afgelopen. Yaro van Beest trof aan bord 1 de nestor van Fianchetto, die ondanks zijn mooie leeftijd nog een goeie pot schaak in de vingers had. Lange tijd ging de partij gelijk op. Yaro verklaarde achteraf dat zijn strategie in het middenspel niet helemaal de juiste was. De partij mondde uit in een ingewikkeld eindspel met ieder een paard en wat pionnen aan beide kanten van het bord. Het leek er gevaarlijk uit te zien voor Yaro, maar uiteindelijk wist hij een remise uit het vuur te slepen. Uit deze pot blijkt wel dat Yaro de functie van kopman prima kan vervullen.

Zo mochten de mannen van Sliedrecht 3 thuiskomen met een mooie overwinning: 2-6. Met dit resultaat wordt de koppositie verder verstevigd. Dit is overigens in stijl gevierd in een café waar ze exotisch bier schenken, maar omwille van de jongere lezers zal dit niet verder beschreven worden. Maarten heeft zich overigens keurig gedragen. De rest daarentegen…

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie