Simon Kadijk leidt Viertal 1 naar de overwinning

Simon Kadijk (links) gaf het goede voorbeeld

SLIEDRECHT – Op de eerste decemberdag van 2022 heeft het eerste viertal van Schaakvereniging Sliedrecht een mooie overwinning behaald. Tegen het op papier sterkere Krimpen a/d IJssel V4 gaf Simon Kadijk het goede voorbeeld door zijn sportieve tegenstander te verslaan. De rest van het team kon natuurlijk niet achterblijven en onder toeziend oog van invallend teamleider Robert van Rekom werd de overwinning over de streep getrokken. Lees verder hoe deze 3-1 overwinning tot stand kwam.

De voorbereiding op de wedstrijd verliep soepel. Vanuit het oogpunt van de vervangend teamleider dan. De vaste teamleider Arco van Houwelingen was verhinderd en ook basisspeler Rien Lodder kon niet aanwezig zijn. Arco had al een vervanger geregeld, de opstelling bepaald en een mail gestuurd, super! Zijn vervanger Robert hoefde daarom alleen maar aanwezig te zijn en het team naar de overwinning te loodsen.

De spelers aan het begin van de strijd

Tegen een sterke tegenstander als Krimpen a/d IJssel is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Op papier was dat team gemiddeld bijna 200 elo-punten sterker. Sliedrechtse schakers kennen echter geen angst en presteren over het algemeen goed vanuit een underdogpositie. Reden genoeg om realistisch optimistisch te zijn dus.

Zoals gezegd was Simon Kadijk in topvorm. Hij speelde op bord 2 tegen de tegenstander met de hoogste rating. Hij was zich daar gelukkig zelf niet van bewust, anders had hij wellicht minder vrij durven spelen gaf hij na afloop aan. Vanuit de opening kwam Simon onder druk te staan door een vervelende penning op de diagonaal e1-a5. Hij wist hier met minimale schade uit te komen, maar helemaal prettig was het nog niet. Toen werd de stelling steeds complexer, met allerlei penningen over en weer. Simon gebruikte meer tijd en was simpelweg scherper in deze fase van de partij. Dit leverde hem materieel voordeel op. Die voorsprong liet hij niet meer los en hij speelde de partij krachtig uit. Een hele mooie partij van Simon en een goede stimulans voor het team!

De strijdlust van Johan Gijsen (midden) was helaas niet genoeg voor een resultaat

Als tweede klaar was Johan Gijsen. Hij had als opdracht meegekregen om op bord 1 zo lang mogelijk tegenstand te bieden en te vechten voor een resultaat. Dat is geen makkelijke opgave tegen een sterke tegenstander. Johan ging er vol voor en kwam zonder noemenswaardige schade uit de opening. In het middenspel rekende zijn tegenstander nauwkeuriger, wat een stuk tegen een pion opleverde. Daarna stapelden de problemen zich op voor Johan. Hij bleef strijden, maar het bleek uiteindelijk uitstel van executie te zijn.

De stand was weer gelijk: 1-1! Bord 3 en 4 waren nog bezig en hier hadden we op papier de meeste kans om resultaten te boeken. Zou het dan toch gaan gebeuren? De strijd op deze twee borden duurde fors langer, de spanning nam dus ook toe.

Rik Versteeg (links) tegen Theo Heukels en zijn telefoon

De volgende die klaar was, was Rik Versteeg op bord 3. Rik speelde tegen een bekend gezicht in Sliedrecht: Theo Heukels. Theo neemt regelmatig deel aan de Sliedrechtse (zomer)toernooien. Deze partij ging lang gelijk op, beide spelers deden het rustig aan en zetten hun stukken goed neer. Langzaamaan kreeg Rik de betere stelling. Dit resulteerde na veel manoeuvreren in een eindspel met een stuk meer. Dat voordeel is aan Rik wel besteed. Met een mooi schijnoffer maakte hij de partij af.

Henri Hartog (rechts) heeft de winnende zet bijna gevonden

Toen was het aan Henri Hartog om de overwinning binnen te halen, door minimaal remise te spelen. Zoals iedereen ondertussen weet, houdt Henri ervan om het spannend te maken. Ook deze partij maakte hij het zichzelf soms ontzettend moeilijk, tot wanhoop van de teamleider en de supporters. Al met al speelde Henri eigenlijk gewoon een prima pot, die soms erg ingewikkeld was. Hij wist het hoofd koeler te houden dan zijn tegenstander en ging er in het eindspel zelfs met de winst vandoor. Super gedaan Henri!

De 3-1 overwinning van Sliedrecht was gezien het spel op alle borden terecht. Rating zegt dus niet altijd alles. De vraag is natuurlijk wat de echte oorzaak is van deze overwinning. Zijn de Sliedrechtse spelers veel beter dan hun rating, had Arco een geniale opstelling bedacht, of heeft het toch met de hand van de invallende teamleider te maken? Genoeg om te evalueren dus voor teamleider Van Houwelingen.

Zie de website van de RSB voor de uitslagen en standen.

Dit bericht is geplaatst in RSB Viertal 1 met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie