Sinterklaas grossiert in varianten

Cees Moes, bekwaam, maar had zijn handen vol

Afgelopen donderdagavond was De Havik weer goed gevuld en waren er 25 jeugdspelers om het Sinterklaasfeest, want dat was het, weer mee te maken.
Wedstrijdleider Cees Moes had een goed gevulde wedstrijdtafel omdat een gulle Piet was langsgeweest met een jutezak vol met lekkers (chocoladeletters, twix, snickers, marsen, vooral veel kruidnootjes en ander snoepgoed) voor prijsjes en om zo maar uit te delen.
Daarnaast waren de ervaren stappentellers Rik en Roland aanwezig.

Nadat de eerste ronde bekend was gemaakt begon de eerste van de vier van het variantenschaak met een potje Weggeefschaak, waar een ieder het liefst alles zo snel mogelijk moest weggeven, dat leverde hilarische taferelen op want zelfs de koning mag dan geslagen worden.

Wedstrijdleider Cees Moes had als tweede variant de beginstellingen in petto, maar dan zonder loper en paard. Het bleek ineens heel wat sneller te gaan, er was een stuk minder keus uit welk stuk er dan wel of niet gespeeld kon worden.

Bij de derde variant kwamen er schalen met kruidnootjes en ander lekkers op de tafels te staan en moest de aandacht verdeeld worden tussen het eten van het snoepgoed en ook de derde variant, die in moeilijkheidsgraad was opgelopen, namelijk het Spiegelschaak. Hier moest de witspeler het bord omdraaien en de partij beginnen met de zetten naar zich toe uit te voeren.

Sinds jaar en dag is er bekend dat Schaakvereniging Sliedrecht met Henk Prins een echte probleemcomponist in huis heeft, hij heeft hierin de grootmeestertitel. Nu denken wij echt niet dat Henk er ook maar over nadenkt te stoppen als probleemcomponist, maar in het geval dat ………. , dan denken wij toch een mogelijke opvolger in ons midden te hebben. Zijn naam…..? (zie de vierde en laatste variant van dit avondje variantenschaak).

Roland Kop 2.0

Als vierde variant deelde Cees Moes mee dat de Roland Kop 2.0 op het programma stond, waarvan de opstelling op het demonstratiebord was gezet. Helaas had iemand het bord voortijdig weggehaald en moest Cees alles uit zijn hoofd oplepelen, ook al omdat de componist van het probleem zich in geen velden of wegen liet zien.

Toen er eenmaal kon worden begonnen bleek dat ook de koningen in het probleem al waren gespeeld en moest alles overnieuw gespeeld worden. Inmiddels waren er al koningen mat gezet in drie partijen, helaas die moesten ook over.

Componist variant vier, nee we noemen geen namen

Ten slotte kon er nog een potje worden gesnelschaakt alvorens de prijsuitreiking plaatsvond. Prijzen, jazeker, de top 3 had prijs en kon een fraaie chocoladeletter afhalen met nog ander snoepgoed.

De drie besten waren Micha, Vincent en Jelle. De rest werd verdeeld over de andere jeugdspelers.

Of de spelers het snoepgoed ook echt mee naar huis hebben genomen, dat weet natuurlijk niemand.

Duidelijk de sterkste

Top-10 na 15 ronden: (1) Micha, (2) Vincent, (3) Jaimy, (4) Theo, (5) Joas, (6) Karel, (7) Jelle, (8) Jurrian, (9) Jabber en (10) Julian

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag jeugd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie