Eerste team RSB wint spannende streekderby

De staartborden

SLIEDRECHT – Het eerste RSB-team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft na een spannende wedstrijd nipt gewonnen van streekgenoot PASCAL uit Papendrecht. Teamleider Peter van den Bergh zag de kopborden gelijk spelen, maar dat de Sliedrechtse staartborden net iets beter scoorden, hetgeen uiteindelijk leidde naar een 4,5-3,5 overwinning. Daarmee speelde het eerste team zich definitief veilig en kan het team met een gerust hart het seizoen afsluiten.

Het werd de wedstrijd van koppels, die wel iets met elkaar gemeen hadden.

De eerste uitslag kwam al snel op het scorebord. Kopman Jerry van Rekom remiseerde (natuurlijk) tegen oud-clubgenoot en goede vriend Bert Terlouw. Voordat de stelling te ingewikkeld werd was de vrede al getekend.

De kopborden

Aan bord 2 speelden twee oud-OKD-winnaars tegen elkaar; Peter van den Bergh tegen Melvin Holwijn. Van den Bergh vergreep zich – met zijn gedachten nog bij het in bed stoppen van al zijn kinderen – in de opening en kwam met de zet slechter te staan tegen een erg snel spelende tegenstander. Dat resulteerde in een 0,5-1,5 achterstand voor het Sliedrechtse team.

Aan bord 4 speelden twee spelers die voor Papendrecht hebben gespeeld of nog steeds spelen. Daarnaast heten beide spelers “Kees”, al zal de ene Kees wat minder bijnamen hebben dan de andere Kees… Invaller Kees van der Does (oud-Papendrechtspeler) speelde een partij tegen de dus huidig Papendrechtspeler Kees Brinkman waarin hij niet zo goed uit de opening kwam, maar zich terugvocht naar een stelling die al snel resulteerde in een halfje; 1-2.

De stand kwam in evenwicht aan bord 5, waar twee teamgenoten van Sliedrecht-2-KNSB- elkaar troffen. Johan van der Griend speelde tegen ook PASCAL-speler Meinte Smink. Aanvankelijk had Smink het betere van het spel, maar hij was uiteindelijk niet bestand tegen de vernietigende tegenaanval van Van de Griend; 2-2.

Aan bord 7 speelden Frank Stoute en Jo Pattinama, die beiden vaak remise als hoofddoel hebben. Dat bleek nu ook weer. In een partij, waarin Stoute één kans om meer dan het gebruikelijke halfje te boeken miste, werd tot opluchting van Pattinama de vrede getekend; 2,5-2,5.

Even een tukkie doen dacht Kuiper

Aan bord 6 speelden twee oud-Rotterdamspelers tegen elkaar. Willem Kuiper, die eind jaren 70 voor Volmac Rotterdam uitkwam, had continu het betere spel tegen Johan Steenbergen, voormalig SO Rotterdamspeler. Nadat Willem een paar keer in slaap was gevallen kwam hij in tijdnood in een gewonnen eindspel terecht. De tijd noopte hem om een paar keer dezelfde zetten uit te voeren, echter 1 keer teveel, waardoor Steenbergen terecht “Drie keer dezelfde stelling” claimde en kreeg. Zo bleef het gelijk; 3-3.

Aan bord 8 zaten twee RSB-bestuurders! Penningmeester Henk Prins nam het namens Sliedrecht op tegen de jeugdleider Hans van den Beukel. Prins offerde zoals gebruikelijk materiaal, kreeg daarvoor enige compensatie, maar Van den Beukel verdedigde zich uitstekend, zodat Prins zijn offerpion niet heeft teruggezien. Wel zag hij dat Van de Beukel in tijdnood kwam en beren op de klok en op het bord begon te zien en remise aanbood. Dat aanbod kon Prins niet weigeren, want het door de klok jagen van een medebestuurder is gelukkig not done; 3,5-3,5.

Kees zag dat het goed was…

Kon het spannender? Aan bord 3 moest de beslissing vallen in de partij tussen twee oud-clubgenoten. Wim Hokken had de eer om tegen de huidige voorzitter van PASCAL en voormalig Sliedrechtspeler, Kees van Meerkerk, te mogen spelen. Natuurlijk offerde Hokken een pion in de opening. Deze kreeg hij met voordeel terug en onderweg wist het Sliedrechtse kanon nog ergens twee pionnen mee te pikken. Het ontstane eindspel met twee pionnen meer leek gewonnen en zo dacht de in tijdnood verkerende Van Meerkerk er ook over en gaf op. Achteraf bleek dat Van Meerkerk met een juiste verdediging remise had kunnen behalen. Maar ja, achteraf kijk je een k….; 4,5-3,5.

Al met al een spannende en sportieve derby en koppelwedstrijd, die dit keer nipt door Sliedrecht werd gewonnen. Door deze zege komt Sliedrecht 1 op 7 wedstrijdpunten en kan eventueel nog tweede worden in klasse 1B van de Rotterdamse Schaakbondcompetitie.

Klik hier voor het verslag van PASCAL.

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie