Sliedrecht 1 verliest onnodig in Bussum

Dana en Wim speelden sterk

BUSSUM – Het eerste team van schaakvereniging Sliedrecht heeft in de 8e ronde niet kunnen verrassen tegen ex-meesterklasseteam BSG 1. In het denksportcentrum in Bussum leek het team van teamleiders Jorik Klein en Robert van Rekom lang mee te kunnen met de nummer 2 van klasse 2C. Uiteindelijk vielen enkele partijen toch de verkeerde kant op, waardoor een 5,5-2,5 nederlaag resteerde. Het kampioenschap is hiermee definitief verkeken.

Ontspannen toog het team richting Het Gooi. De theoretische kans op het kampioenschap gaf motivatie en het was duidelijk dat de reeds veiliggestelde handhaving de druk had weggenomen. De spelers hadden vooral heel veel zin om de huid duur te verkopen tegen het sterke BSG. Daarnaast was er de terugkeer van wereldreiziger Niels Mijnster. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie, spannende wedstrijd.

Na enkele uren spelen zag het er allemaal nog prima uit. Een korte blik op de borden liet kansen op matchpunten zien. Rond de tijdscontrole ging het echter ineens hard. Het gebeurt niet vaak dat Jorik Klein als eerste klaar is, maar dit keer gebeurde het toch echt. Helaas betekende dit wel een nederlaag. Een interessante opening aan bord 8 zorgde voor kansen over en weer. Een verkeerde afwikkeling betekende echter dat een verloren stelling resteerde. Jorik gooide er nog een torenoffer tegenaan, maar dit mocht niet meer baten.

Topscorer Marijn weet ook weer wat verliezen is

Even later gebeurde er iets unieks. Marijn den Hartog verloor zijn eerste partij ooit in het eerste team. Dankzij zijn fantastische seizoen met een score van 7 uit 7, mocht hij het nu aan het eerste bord laten zien tegen de sterke kopman van BSG. Dat Marijn alles voor het team over heeft bewijs hij vandaag. In een potremise eindspel probeerde hij net als Carlsen water uit een steen te persen, maar dit resulteerde helaas zelfs nog in een nederlaag. Desalniettemin, nog altijd een fantastisch seizoen!

Het oude A-team bleek vandaag niet in vorm, want ook William Gijsen moest de koning omleggen. Aan bord 2 verliep de opening met de zwarte stukken prima. Toch wist zijn tegenstander de druk op te voeren. William leek alles net te kunnen pareren, maar uiteindelijk glipte zijn tegenstander toch langs de verdedigende linie, waardoor er weinig te redden viel. Met de afwezigheid van het laatste lid, Adrian Mensing, betekende dit dat het oude A-team dat toch de topscorers van het team levert, uit Bussum vertrok met 0 punten. De straftraining van meer dan een uur die volgde aan het einde van de middag was meer dan terecht.

De oplettende lezer vraagt zich inmiddels wel af waarom deze nederlaag dan toch onnodig was. Naast de mogelijke remise van Marijn waren er op alle andere borden overwegende stellingen te zien. Allereerst Wim Pool aan bord 6. Hij zorgde voor de eerste remise op het scorebord, maar dit had nóg meer kunnen zijn. Zijn tegenstander vloog vol op de zwarte koning af, maar Wim wist goed te verdedigen. Op het moment dat Wim kon gaan oogsten, vergat hij toch even zijn koning en kon de tegenstander eeuwig schaak afdwingen.

Niels Mijnster
Niels speelde fantastisch

Niels Mijnster was de laatste die klaar was voor de tijdscontrole. Vanwege zijn mogelijke gebrek aan ritme werd hij met de witte stukken aan bord 7 geposteerd, maar er werd niet verwacht dat hij hier een IM zou treffen. Niels speelde echter een fantastische partij. Hij gaf zijn tegenstander vanuit de opening weinig kans en speelde gezonde zet na gezonde zet. De tegenstander kon alleen maar toekijken terwijl Niels hem langzaam van het bord af schoof. Een prachtige overwinning, en dit bleek later ook de enige overwinning te zijn geweest. Inmiddels is er een verzoek ingediend bij het bestuur om alle spelers drie maanden naar Indonesië te sturen, aangezien dit toch de beste voorbereiding blijkt te zijn.

Op de overige drie borden waren er ook veel kansen. Dana Verheij had aan bord 6 na een moeizaam verlopen opening langzaam maar zeker het initiatief overgenomen en probeerde de winst te vinden in een eindspel met een pion meer. Dit lukte helaas net niet en ze moest de vrede tekenen. Niettemin een sterke partij van de invalster.

Arjan was dichtbij de winst

Ook Arjan van der Leij moest aan bord 4 berusten in remise. Na een stukoffer in de opening leek Arjan regelrecht op de overwinning af te gaan. Helaas was het afmaken nog knap lastig. Op een gegeven moment had hij zeker vijf pionnen voor het stuk gekregen, maar zijn tegenstander bleef zich kranig verweren. Uiteindelijk gingen de pionnen stuk voor stuk het doosje in, waardoor uiteindelijk niks anders dan een halfje overbleef.

Iets na 6 uur kreeg ook Robert van Rekom aan bord 3 minder dan hij verdiende. De hele partij wist hij zich knap te verweren tegen het loperpaar van zijn sterke tegenstander. In tijdnood ging het helaas toch nog mis, waardoor hij toch nog moest opgeven. Hiermee kwam de eindstand van 5,5- 2,5 op het scorebord.

Een wedstrijd van gemiste kansen dus. Toch is het mooi om te zien dat dit team gewoon meekan met de top van de tweede klasse. Dit geeft hoop voor komend jaar. Op 22 april speelt het team in de Havik de laatste wedstrijd tegen kampioen VAS 1. Er staat dus weinig op het spel, maar natuurlijk wel een mooie krachtmeting. Komt dat zien!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie