Sliedrecht 1 komt net tekort tegen kampioen

Teamleider Jorik Klein speelde keurig remise

SLIEDRECHT – Het eerste team van schaakvereniging Sliedrecht heeft het seizoen 2022/2023 afgesloten met een nederlaag tegen kampioen VAS 1. De bezoekers uit Amsterdam speelden een fenomenaal seizoen en werden de vorige ronde al kampioen van klasse 2C. Desondanks kwamen ze sterk naar Sliedrecht. Een mooie krachtmeting voor het team dus. De 3-5 nederlaag, en de manier waarop deze tot stand kwam, geeft perspectief voor het nieuwe seizoen in de 2e klasse.

Voorafgaand aan het seizoen hadden teamleiders Jorik Klein en Robert van Rekom al door dat het slot van de competitie lastig zou worden. De indeling had immers bepaald dat in de rondes 8 en 9 gestreden diende te worden tegen BSG 1 en VAS 1, beiden met gemiddelde teamratings boven de 2150. Het was dan ook erg mooi dat de handhaving in de 2e klasse al definitief was na ronde 7, zodat deze wedstrijden puur gezien konden worden als mooie krachtmetingen. Achteraf bleek het gat met de streep zelfs 5 matchpunten en werd keurig beslag gelegd op de 6e plaats.

Het linkerrijtje was nog haalbaar met een resultaat tegen VAS, maar ondanks kranig verweer lukte dit dus helaas niet. In een gezellig drukke ‘De Havik’ startte de wedstrijd iets na 13 uur. Enkele files, verdwaalde schakers, en zelfs vermiste broodjes, zorgden voor enige vertraging, maar dat maakte de wedstrijd er niet minder spannend op.

Adrian Mensing was één van die verdwaalde schakers. Hij besloot nog wat langer thuis te blijven en pas om 13:20 te arriveren. Gelukkig was hij slechts tien minuten kwijt vanwege de vertraging. Helaas bleef de voorspeelde mentale klap achterwege. Aan bord 3 behandelde zijn tegenstander de opening keurig en de zwarte stukken van Adrian kwamen net niet lekker uit de verf. Toen de rookwolken waren opgetrokken, bleek wit een loper extra te hebben waardoor Adrian moest capituleren. Ondanks deze nederlaag heeft Adrian een sterk seizoen gedraaid met een mooie 50% tegen sterke tegenstanders. Dat alles overigens zonder remises!

Vaste invalster Dana Verheij won

Vlak voor de tijdcontrole ontstond er even chaos. Er waren ineens twee partijen tegelijk klaar en dit gebeurde allebei door een blunder. Allereerst wist Dana Verheij aan bord 8 te winnen. Vanuit de opening kreeg ze een lastige stelling en langzaam maar zeker verloor ze wat terrein en daarmee ook enkele pionnen. Het leek een lastige middag te worden. Ineens gaf de tegenstander echter op. Hij had immers plots een stuk weggegeven. Dit werd dankbaar aanvaard door onze invalster. Hiermee werd de stand gelijkgetrokken. Dana heeft een solide seizoen gedraaid met een vol punt als kers op de taart!

Zoals vermeld werd er gelijktijdig nog ergens plots opgegeven. Helaas betrof dit Wim Pool aan bord 6. Wim speelde een zeer interessante partij en hij offerde een kwaliteit. Echter, in plaats van compensatie koos hij voor het winnen van een stuk. Dit stuk was echter vergiftigd en Wim werd gedwongen op te geven. Toch is Wim na een stroeve start op een mooie score geëindigd.

Een sterk seizoen van William Gijsen

Vervolgens kwamen er twee remises bij. Allereerst wist clubkampioen William Gijsen aan bord 2 een halfje te boeken. Ondanks een ietwat ongelukkige opening ging hij vol in de aanval tegen zijn sterke tegenstander. Hij kreeg echter zelf een tegenaanval te verwerken. In plaats van lang nadenken en dus gebruik te maken van zijn 50 minuten op de klok, verdedigde William a tempo. Dit verdedigde hij niet optimaal, maar hij wist wel richting een toreneindspel te vluchten, hetgeen remise bleek. Een mooi einde van een heel sterk seizoen van William! Met de prachtige score van 6 uit 9, terwijl hij uitsluitend aan hoge borden werd geposteerd, mag hij zeer zeker tevreden zijn. Na Marijn den Hartog, die er niet bij kon zijn en zodoende met 7 uit 8 topscorer werd, scoorde hij het best!

De tweede remise kwam van teamleider Jorik Klein aan bord 4. Jorik speelde een voorzichtige opening en het leek erop alsof de tegenstander het initiatief kon overnemen. Achteraf blijkt de engine het hier overigens niet mee eens en bleek wit altijd een klein voordeeltje gehad te hebben. Dit voordeel kon echter niet worden verzilverd en in een gelijk eindspel met voor beide partijen een loperpaar werd de vrede getekend. Jorik speelde een prima seizoen met een keurige 2000+ TPR.

Niels Mijnster won overtuigend

Dit betekende een 2-3 achterstand en met lastige stellingen voor Arjan van der Leij en Peter van den Bergh leek een nederlaag in de maak. Maar eerst zette Niels Mijnster het team nog even op een gelijke tussenstand. Aan bord 5 wist hij met zwart langzaam maar zeker zijn tegenstander van het bord te duwen. Uiteindelijk wist hij via een mooi tactiekje de partij te winnen. Niels sloot hiermee een heel sterk seizoen af met een prachtige TPR en toonde dat het nemen van een lange vakantie je zeker goed doet!

Hiermee was de koek helaas op voor Sliedrecht 1. Invaller Peter van den Bergh kon het helaas niet bolwerken aan bord 7 tegen een sterke invaller van de Amsterdammers. Een lastige opening zorgde al voor een flinke tijdsachterstand en ondanks dat Peter heel veel zag tijdens de partij, deed dit hem uiteindelijk toch de das om. Het vaderschap heeft enigszins zijn tol geëist, maar hij begint weer in vorm te raken. Op naar volgend seizoen!

Kopman Arjan van der Leij had na het voltooien van de Marathon van Rotterdam opnieuw zin in een marathon. Lang verdedigde hij een stelling met een pion minder, hetgeen goed leek te gaan. Echter, om 18:45 moest hij toch de koning omleggen. Een geluk bij een ongeluk was wel dat hij eindelijk aan het bier kon! Arjan speelde een bijzonder seizoen met wedstrijden als kopman en wedstrijden aan bord 8, maar deed dit met verve. De prima score en TPR zijn dan ook zeer terecht!

Zo eindigde deze wedstrijd in een 3-5 nederlaag. Opnieuw is duidelijk geworden dat het team mee kan met de toppers van de 2e klasse, zelfs dit keer zonder topscorer Marijn den Hartog, hetgeen vertrouwen geeft voor komend seizoen met opnieuw versterkte degradatie. Voor nu gaat het team nagenieten en zich opladen voor een nieuw seizoen. Een vakantie heeft dit team vol toppers immers zeer zeker verdiend na dit prachtige seizoen! We hebben genoten!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie