Sliedrecht pakt punten in Barendrecht

Teamleider Peter gaf het goede voorbeeld

BARENDRECHT – Vrijdag 28 april stond de uitwedstrijd tegen Barendrecht/IJsselmonde op het programma. We vertrokken dan ook met 6 spelers naar Rotterdam IJsselmonde. Maar zes spelers? Je leest het goed. Ja, want de RSB-competitie is dit jaar helaas uitgesmeerd over een langere periode, t/m juni zelfs. En dan zou je wel verwachten dat schoolvakantieperiodes en ‘de dag na koningsdag’ vrijgepland kunnen worden in het speelschema. Maar nee, toch niet, dat is te veel schakerslogica waarschijnlijk. En zo kwam het verzoek van de tegenstander om met 2 borden vooruit te spelen. En eigenlijk kwam dat wel goed uit. Zeker achteraf gezien.

Jeroen knokte zich naar remise

Want de vooruitspelers Pieter Pons en Jeroen Brandsma hadden een keurige voorsprong neergezet. Pieter verkreeg op bord vier met zwart al snel een tijdsvoordeel. En eigenlijk kwam daar als vanzelf ook een prettige stelling bij waarbij het paard van Pieter sterker was dan de loper uit Barendrecht. In het eindspel verzilverde hij dit voordeel netjes. Bij Jeroen op bord 6 was het partijverloop bijna andersom: hij verbruikte veel tijd en kwam een pion achter tegen zijn jonge tegenstander. Echter, Jeroen toonde enorme veerkracht en speelde het eindspel actief. Mogelijk stond hij zelfs beter in de slotstelling, waar zijn tegenstander Jeroens remiseaanbod accepteerde.

En zo vertrokken we dus met de overige 6 spelers naar Rotterdam met al 1.5 punt op zak.

Daar werd de strijd voortgezet en ditmaal gaf de kopman het goede voorbeeld. Peter van den Bergh kreeg een tegenstander die met zwart voor een wat passieve opstelling koos. Na een onnauwkeurigheid van zwart gingen weliswaar de dames van het bord, maar kon Peter de stelling openbreken en zijn ontwikkelingsvoorsprong omzetten in een winnende aanval. Punt binnen en als eerste klaar (of als derde?).
Maar eigenlijk was de partij op het laatste bord al eerder klaar. Henk Prins was er niet helemaal bij en miste een tactiekje. Hij pareerde met een tussenzet maar verloor zijn dame met schaak. Henk probeerde nog een tijdje verder, in de veronderstelling dat hij zijn dame nog had…

Op bord 3 was Jerry van Rekom als volgende klaar. Na een rustige opening sloeg zijn tegenstander remise af. Vervolgens veroverde Jerry een pion na een onoplettendheid van de tegenstander. Het was lastig verder te komen en er werd alsnog tot remise besloten. Stand 2-3 voor, en een kleine overwinning leek er hier wel in te zitten.

Willem en Johan scoorden 2 uit 2!

Dat kwam vooral door de goede stelling op dat moment van Willem Kuiper. Met wit op bord 7 ontstond er een interessante stelling met veel mogelijkheden, die wat prettiger oogde voor Willem. Dat kostte de tegenstander vooral veel tijd. Willem besloot een pion te pakken waarna de tegenstander de stukken naar de koningsvleugel kon dirigeren. Echter, Willem zag het nog niet mat gaan (vermoedelijk terecht) en pakte nog meer materiaal. De druk lag nu bij zijn tegenstander die het met weinig tijd niet meer kon bolwerken en snel kon opgeven.

Johan van de Griend en Wim Hokken waren nog bezig en daar werd een halfje verwacht van Johan. Wim (bord 2) stond er met zwart niet zo goed voor namelijk. Na de opening wist hij zijn (tijdelijke) pionnetje achter weer terug te veroveren waarna wit nog wel iets actiever stond. Helaas verloor Wim een pion in het middenspel, maar de ongelijkkleurige lopers gaven wel hoop op remise. De dubbele torenruil was waarschijnlijk te vroeg, waardoor de witte koning te ver de stelling in kwam. De tegenstander vond de winst en zette het – nagenoeg live – scorebord op 3-4.

Johan was na de opening al snel in een eindspel gekomen met toren, loper en paard tegen toren en loperpaar. Maar de pionnen stonden zodanig dat het loperpaar niet meteen een voordeel bood. De tegenstander van Johan probeerde zijn loperpaar te activeren, maar Johan pareerde alles netjes. Gezien de stand probeerde de teamleider van Barendrecht/IJsselmonde winstkansen te creëren, maar ging in die zoektocht peinzend door de vlag.

Een mooie overwinning in de strijd om de tweede plaats, achter kampioen Overschie. Qua matchpunten komen we langszij met onze tegenstander, maar op bordpunten nog derde.
Op naar de laatste ronde, die is ook al zo handig gepland…. Tegelijk met de eerste ronde van het befaamde OKD! Snel weer terugdraaien, die verlengde duur van de RSB-competitie.

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie