Vakantietoernooi: Over vrouwen, ijs en bier

SLIEDRECHT- De schaakwereld verkeert in tijden van oproer nu internationale schaakbond FIDE heeft besloten om transgendervrouwen uit te sluiten van deelname aan wedstrijden voor vrouwen. De transgendervrouw zou door het mannelijke lichaam oneerlijk in voordeel zijn in de vrouwencompetitie, maar zou zich niet thuis voelen bij de mannencompetitie. Gelukkig hoeven er bij het vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht geen hersenen gekraakt te worden over dit gevoelige vraagstuk: mannen en vrouwen spelen in dezelfde groep, wat vrouwelijke schakers een unieke mogelijkheid biedt zich te onderscheiden.

Toch waren er in de vierde ronde voor het eerst in het vakantietoernooi alleen mannelijke spelers. In groep 1 grepen de van een schaakvakantie teruggekeerde William Gijsen en Jorik Klein hun kans om de eerste posities te veroveren, nu sterspelers Theo Dekker en Arjan van der Leij afwezig waren. Het schijnt tegenwoordig hip te zijn om wat later te komen bij feesten en partijen. Dit pasten Hardinxvelders Jeroen Brandsma en Mattias Stok op bijzondere wijze ook toe op het schaken door in de voorlaatste ronde aan te schuiven. Helaas voor hen kunnen ze hierdoor niet meer meestrijden om de prijzen, maar hiermee tonen ze wel hun onbaatzuchtige liefde voor de sport. Een mooi gebaar. Overigens wisten ze beiden prima te scoren.

In groep 2 gaat het er hard aan toe in de bovenste regionen. De spelers zijn erg aan elkaar gewaagd. Bovendien is het mogelijk zowel met wit als met zwart tegen dezelfde tegenstander te moeten spelen, zoals Jurgen de Haan en Maarten Hartkoren tot hun verrassing ontdekten. Dit zorgt ervoor dat de sterksten onderling blijven strijden en het erg lastig is afstand te nemen van de rest. De kraker tussen Martijn Stoker en de Haan eindigde in een remise. Aan het beeldmateriaal van deze partij valt te ontlenen dat de heren niet zo zeer bloeddorstig waren, maar meer dorst hadden in bier. Over voeding gesproken, er was opnieuw voor een kostelijke versnapering gezorgd, dit keer in de vorm van een ijsje. De enige vrouwelijke persoon die aanwezig was, maar helaas niet meeschaakte, bracht ze rond

Koos van den Berg en Micha de Jong leiden groep 3 met een ruime marge. Rik Versteeg, die de derde plaats bezet, kreeg de uitgelezen mogelijkheid hier verandering in te brengen, toen hij het in de derde ronde mocht opnemen tegen de jeugdige Micha. Schaken vergt echter erg veel van het menselijk lichaam en het was duidelijk dat Rik al zijn reserves al verbruikt had in de eerste twee rondes. Hij had geen schijn van kans en zo heeft de man in vorm zijn koppositie weten te verstevigen. Zien we hem volgend seizoen terug bij de senioren?

Het bier van de week was dit keer St. Idesbald Rousse. Er schijnen nog steeds schakers achter de bar te staan om te vragen of er écht niet nog eentje is… 

Om af te sluiten een quote van KNSB-voorzitster Bianca de Jong: “Van alle schakers is nu 7,5% vrouw. Bij de volwassenen maar 3%. Dat is toch veel te weinig en geen goede afspiegeling van de maatschappij?” Wees welkom, juist ook voor vrouwen, om in de laatste ronde nog mee te doen!

Voor de actuele standen: klik hier

Voor de bijgewerkte statistieken: klik hier

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie