Sliedrecht 1 laat zich de kaas van het brood eten

Het strijdtoneel van de wedstrijd Messemaker 1 – Sliedrecht 1.

GOUDA – Het eerste team heeft de eerste wedstrijd van de KNSB competitie 2023-2024 in klasse 2B onnodig verloren. In Gouda kwam het team tegen het sterke Messemaker 1 fantastisch uit de startblokken. Helaas kwam er zand in de motor halverwege de middag, waardoor de punten toch in Gouda bleven. Na de prachtige handhaving van vorig jaar zal het team dit jaar een nog zwaarder jaar tegemoet gaan. Desalniettemin geeft deze wedstrijd voldoende vertrouwen voor de komende wedstrijden.

Tegen titelkandidaat Messemaker zou er op papier niet heel veel mogelijk zijn. De gemiddelde teamrating van de Gouwenaars lag 150 punten hoger dan die van ons vlaggenschip. Gelukkig weet menigeen inmiddels dat dit weinig vertelt. Toch waren er al voor de wedstrijd al enkele obstakels. Allereerst de starttijd van 12:00, hetgeen betekende dat er om 11:00 al verzameld diende te worden. Uiteraard was dit voor sommigen een dusdanig vroeg tijdstip dat zij te laat hun bed uitkwamen. Met enkele vertraging wist het team dan toch het station te bereiken waar nog een Brandwijkse soldaat stond te wachten. Het beeld dat daar werd aangetroffen was niet bepaald hoopgevend. Het volgende obstakel diende zich echter al aan voordat Sliedrecht verlaten was. De nieuwe brummer van Niels Mijnster had dorst, maar de pomp was onverbiddelijk en claimde dat de benzine op was. Al gauw werd geopperd dat er misschien wel een Goudse sabotage gaande was of dat dit een voorbode zou zijn voor de middag. Dat eerste kon niet bevestigd worden, het tweede helaas wel.

William en de ‘erehaag’

Aangekomen bij de alternatieve speelzaal was er een ware erehaag voor de Sliedrechtse schakers. Althans, dat dacht men. In de praktijk bleek het slechts om ouders te gaan die kwamen kijken bij hun kinderen van de scouting die pal naast de speelzaal druk met een kampvuur bezig waren. Sommige spelers kwamen deze teleurstelling niet meer te boven. Volgende keer zullen de teamleiders toch maar enkele acteurs inhuren voor een erehaag.

Kopman William Gijsen won knap

Om 12:00 begon de wedstrijd dan eindelijk. Kopman William Gijsen en zijn tegenstander speelden, tot verbazing van vele aanwezigen, een rustige, normale partij. William wist knap een klein voordeel te bemachtigen tegen een FM. Niet veel later ging de FM jammerlijk in de fout door een zet te spelen, waarvan hij wist dat deze niet de bedoeling was. Hier wist William wel raad mee en niet veel later kon het eerste punt genoteerd worden. Een knappe overwinning!

Teamleider Jorik Klein verdubbelde de voorsprong

Deze voorsprong werd verdubbeld door teamleider Jorik Klein. Aan bord 8 kreeg hij de taak om te winnen. In de 2e klasse betekent dit echter nog altijd een tegenstander met een rating van 2000+. Desalniettemin wist Jorik met de zwarte stukken in een chaotische stelling net iets handiger zijn aanval op te zetten. Zijn tegenstander dacht daarop met een stukoffer de partij naar zich toe te kunnen trekken, maar hij had een verdedigende zet van Jorik over het hoofd gezet. Dit resulteerde in een ondekbare mataanval luttele zetten later, waardoor Jorik de 2-0 op het bord zette.

Deze fantastische start kon echter geen goed gevolg worden gegeven. Het ging rond de tijdscontrole ineens hard. Aan de borden 2,3 en 4 had het team een significant nadelig ratingverschil met de tegenstanders. Allereerst moest Arjan van der Leij aan bord 3 met de witte stukken zijn koning omleggen. Na een ietwat mislukte opening, kon hij de sterke vrijpion van zijn tegenstander niet goed pareren, hetgeen resulteerde in een verloren stelling.

Vervolgens kon Dana Verheij het ook niet bolwerken aan bord 4. Ze had pech, aangezien ze aan dit bord toch het kanon van Messemaker aantrof. Met de zwarte stukken speelde ze heel sterk en hield ze het lang vol. Desalniettemin bleek de Goudse IM net iets handiger te zijn in tijdnood.

Het team kwam vervolgens op achterstand nadat Wim Pool het met de zwarte stukken niet kon bolwerken aan bord 2. Zijn tegenstander speelde aanvallend tegen de zwarte opstelling en een paardoffer op e6 sloeg in als de bliksem. Een toreneindspel met enkele pionnen minder resteerde en Wim vocht hard, maar het punt bleef toch in Goudse handen.

Adrian Mensing speelde voorbeeldig

Adrian Mensing trok de stand weer gelijk door aan bord 7 met de witte stukken een voorbeeldpartij te spelen. Alles wat hij geleerd had de afgelopen weken in trainingskamp wist hij toe te passen in zijn partij. Uiteindelijk zag zijn tegenstander door de bomen het bos niet meer en overschreed hij de tijdslimiet. Toch is er nog een verbeterpunt voor Adrian. Het zou fijn zijn als hij zijn zetten in tijdnood niet uitvoert met slechts 1 seconde op de klok. Dit zou uw verslaggever enkele jaren van zijn leven schelen.

Met een 3-3 tussenstand en Marijn den Hartog en Niels Mijnster nog spelend, leken er goede kansen op in ieder geval één matchpunt. Beide mannen waren vorig seizoen goed voor veel punten. Ondanks dat ze aan de borden 5 en 6 waren gepositioneerd, hadden ze geen ratingoverwicht. Niels Mijnster speelde een spannende partij met de zwarte stukken, maar miste naar eigen zeggen scherpte. In tijdnood werd dit zichtbaar, aangezien een gelijke stelling in een zet een verloren stelling betekende.

Marijn den Hartog pakte een halfje

Marijn den Hartog zette alles op alles om nog een matchpunt te pakken. De hele partij had hij voordeel, maar dit leverde wel een forse tijdsachterstand op. Na de tijdscontrole leek het eindspel al moeilijk te winnen, maar er was nog hoop. Na een kapotte klok en veel spanning moest Marijn helaas toch berustten in remise. Hiermee kwam de eindstand toch op een 4,5-3,5 nederlaag. Een half bordpunt meer dan vorig jaar, maar het had nog beter kunnen zijn.

En dus kwam de voorspelling van de benzinepomp toch uit. Na een fantastische start bleek de tank net te vlot leeg. Helaas dus nog geen matchpunten voor Sliedrecht 1, maar er zijn genoeg aanknopingspunten voor de komende wedstrijden. In oktober zal in een kolkende De Havik de absolute favoriet uit Amsterdam ontvangen worden.

Dit bericht is geplaatst in Extern, KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie