Met de hakken over de sloot voor eerste RSB-team

Jeroen gaf het goede voorbeeld

SLIEDRECHT – Het eerste RSB-team van Schaakvereniging Sliedrecht is haar competitie met een zwaar bevochten zege begonnen. Tegen het op papier een stuk zwakkere De Zwarte Pion 1 uit Middelharnis werd een nipte 4,5-3,5 zege geboekt, terwijl op basis van ratings een monsterzege een logischere uitslag zou zijn geweest. Gelukkig blijft schaken een denksport waarbij een foutje al fataal kan zijn, ook al gebeurde dat nu wel veel bij de Sliedrecht-spelers.

Het begon vrij goed, want debutant Jeroen Brandsma liet geen spaan heel van zijn sympathieke tegenstander. Deze vroege voorsprong werd geconsolideerd door een remise van Johan van de Griend, die zich vanuit mindere stelling knap terugvocht.

Henk verzon een list

Henk Prins speelde weer creatief, misschien iets te, maar zijn tegenstander raakte op een gegeven moment het spoor kwijt en tevens een kwaliteit. Het duurde nog even, maar Prins gaf zijn voordeel niet meer weg; 2,5-0,5.

Wim Hokken speelde voor zijn doen erg rustig en dat resulteerde niet direct in groot voordeel, maar langzaam maar zeker breidde Hokken wat valletjes in de stelling. De in tijdnood gerakende tegenstander miste één van die valletjes en dus later ook een pion, waardoor hij direct opgaf; 3,5-0,5.

Niets aan de hand voor de Sliedrechtse favorieten, maar toen sloeg het team uit Goeree-Overflakkee verrassend en hard terug. Pieter Pons leek rechtstreeks op de vijandelijke koning en dus de winst af te stevenen. Zijn tegenstander bedacht echter een list, die Pons onderschatte, foutief beantwoordde en hij direct op kon geven; 3,5-1,5.

Jerry van Rekom dacht dat hij nog op safari was, waar hij veel slapende leeuwen heeft gezien. Dat slapen ging hem aanvankelijk goed af, maar toen de tegenstander begon aan te vallen, was dat geen sein om wakker te worden. Dat had dramatische gevolgen, want de tegenstander maakte het vervolgens sterk af; 3,5-2,5.

Vervolgens moest Willem Kuiper een pionneneindspel met ongelijke lopers en een pion minder remise zien te keepen. Dat zou normaal gesproken moeten lukken, maar tijdnood en het onnodig noteren werden hem fataal. Ongelukkig, onnodig maar wel tellend voor De Zwarte Pion; 3,5-3,5.

Wim (l) en Peter aan kop

De beslissing moest dus vallen aan bord 1 waar teamleider Peter van den Bergh in een ingewikkeld toreneindspel terecht was gekomen. “Toreneindspelen zijn altijd remise”, is een lijfspreuk van een oud-kampioen, maar de teamleider moest bewijzen dat dit niet altijd zo is. En dat deed hij met verve. In de laatste seconde van de partij en wedstrijd tikte hij de partij keurig uit; 4,5-3,5.

Van een valse start was dus geen sprake, maar dat er verbeterpunten zijn, moge duidelijk zijn. De inzet van de spelers van De Zwarte Pion was bewonderswaardig. Die gaan nog wel wat punten pakken. Dat het eerste Sliedrechtse RSB-team dat ook nog wel gaat doen lijkt ook wel zeker, maar dan moet er wel beter gespeeld gaan worden.

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie