Succesvolle eerste editie van ‘Teamschaak’

Roël en zijn team wonnen deze avond!

SLIEDRECHT – Donderdag 26 oktober was het eindelijk zover. De allereerste editie van het teamschaak voor de jeugd. De vaste krachten bij de jeugd, Rik Versteeg, Cees Moes en Roland Kop hadden de koppen bij elkaar gestoken en waren opgekomen met een nieuwe invulling van de donderdagavond. Deze inaugurele avond met maar liefst 6 deelnemende teams was in ieder geval een succes!

Teamschaak houdt in dat de jeugd wordt ingedeeld in gelijkwaardige teams van 4 spelers. Elk team heeft één teamcaptain, dat is de kopman. De rest van het team zit vervolgens aan de borden 2,3 en 4. Teams worden ingedeeld tegen elkaar en dan speelt de bord 1 speler tegen de bord 1 speler van het andere team en zo verder. Uiteindelijk worden de punten bij elkaar opgeteld. Er is dan dus 2,5 punt nodig om de wedstrijd van het andere team te winnen.

Dit format leverde prachtige momenten op. De teamleiders pakten hun taak zeer serieus op en waren druk bezig met het motiveren en coachen van hun team tussen de rondes door. Zo leerden veel jeugdleden elkaar weer wat beter kennen. Het nieuwe element van teamschaak betekent dat je soms ook goed gaat opletten hoe het met de rest van je team gaat en daar misschien zelfs wel je tactiek op aanpast.

Ezra en zijn team kwamen net 1 punt tekort voor de overwinning

Direct na aanvang waren veel jeugdleden bezig met de vraag welk team nu het sterkst zou zijn. Uiteindelijk bleek deze vraag geen gemakkelijk antwoord te halen. De top 3 eindigde namelijk binnen 1 punt van elkaar. Team 1, bestaande uit kopman Micha, Roël, William en Jason kwam na een spannende avond als winnaar uit de bus. De rivaliteit met team 4 en en team 3, de respectievelijke nummers 2 en 3, liep hoog op, maar wel met veel onderling respect.

Mooi aan dit format is dat de spelers als ze hun eigen partij hebben afgerond met extra veel belangstelling naar de overige partijen gaan kijken. Geschrokken gezichten na een fout, blije gezichten na een mooie zet, en veel meeleven waren dan ook allemaal aanwezig. Daarnaast was de dynamiek tussen de teamleden, maar ook daarbuiten, mooi om te zien. Na afloop waren er dan ook veel positieve geluiden te horen. Een veel gestelde vraag luidde: Wanneer is de volgende keer teamschaak?
Mooie feedback voor dit format dus. Het antwoord zal dan ook niet lang meer op zich wachten. Deze competitie wordt vervolgd, wees erbij!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie