RSB-bekerteam in thriller onderuit

De winstpartij van Johan telde niet mee…

ROTTERDAM – Het RSB-bekerteam van Schaakvereniging Sliedrecht is na een ware schaakthriller uitgeschakeld in de eerste ronde van de RSB-bekercompetitie. Stoute tongen beweren: “Daar kun je maar vanaf zijn”, maar daar dachten de Sliedrechtspelers aanvankelijk anders over. Zowel in de gewone partij als in de snelschaakpartij werd het 2-2 tegen een ontketend Shah Mata. Reglementair gingen de Rotterdammers vervolgens een ronde verder, omdat de uitslag van het laatste bord bij de gewone partijen verviel. Laat dat nu net de winstpartij van Johan van de Griend zijn…

De strijd in een iets grotere keet dan het kippenhok van Moerkapelle brandde al snel los. De meeste borden stonden in vuur en vlam. Johan van de Griend speelde een ingewikkelde theoretische partij en wist uiteindelijk na lang manoeuvreren een kwaliteit te winnen. Dat leek niet genoeg voor een snelle winst, maar daar dacht zijn tegenstander anders over, die pardoes een loper in de aanbieding deed. Van de Griend zette dus zijn goede vorm ook – eindelijk – extern door.

Jerry speelde zoals gewoonlijk remise…

Vervolgens leek Jerry van Rekom in moeilijkheden te zijn, maar dat was een vertekend beeld. Hij leek overlopen te worden, maar dan wordt een leeuw pas wakker. En dat wakker worden leverde een pion op en bij goed spel zou dat winst betekenen. Dat goede spel werd niet gevonden en uiteindelijk werd de vrede getekend; remise en daar heeft Van Rekom sr. wel patent op.

Kopman en teamleider Peter van den Bergh had een ingewikkelde partij tegen een gerenommeerde niet-gynaecoloog. Oppassen geblazen dus voor de man die komend jaar weer vader gaat worden. Met zijn bevallingservaring wist de Sliedrechtse teamleider het echter voorlopig droog te houden tegen de hoogleraar Bestuurskunde en kon hij een remise noteren.

Wim Hokken had vanaf het begin overwicht en dat leverde ook een pion op. Dat kostte wel veel tijd en die tijd had Hokken hard nodig in een ingewikkeld eindspel. Remise leek voor de hand, maar een mindere zet bracht Hokken in onoverkomelijke moeilijkheden. Je kunt wel net zo goed spelen als je cluppie – Feyenoord – maar dan moet je wel scoren. Na een klokincident – batterij op – gaf Wim in verloren stelling sportief op. Dat betekende dus 2-2 en snelschaken.

Met 5 minuten op de klok werd de loterij begonnen. Van Rekom deed dat natuurlijk met 1.h4 en hij had al snel prijs met zijn volgens velen dubieuze opening. De tegenstander zag de weerlegging niet en werd van het bord geveegd.

Dat leek een geruststellende voorsprong, zeker omdat Van de Griend weer overwicht had. Maar ja, dan moet je niet je koning in laten staan (al geldt dat tegenwoordig niet meer direct als 0). Dat werd het wel, dus 1-1.

Kopman Van den Bergh wist in een spannende stelling de hoogleraar door de vlag te jagen, maar Wim Hokken wist het in tijdnood niet bol te werken. Opnieuw 2-2 en volgens het reglement is dan de winstpartij van Van de Griend in de gewone partij niets waard.

Over en uit. Hulde aan Shah Mata.

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie