Tweede KNSB-team met oudste team ooit pakt eerste punt

Meinte Smink, de Benjamin van het team wist fraai te winnen

SCHIEDAM – Nog nooit was de gemiddelde leeftijd van een team van Schaakvereniging Sliedrecht zo hoog. De 8 Sliedrechtse spelers waren gemiddeld maar liefst 68 jaar oud! En die oudjes wisten tegen het eerste team van Fianchetto het eerste matchpunt van het seizoen te boeken; 4-4. Na een spannende wedstrijd die maar liefst 5,5 uur duurde (sommige oudjes waren inmiddels in slaap gevallen) werd het gelijkspel voor het team van teamleider Johan van de Griend een feit.

Vlak voor de wedstrijd werd er nog een last-minute wijziging in de opstelling doorgevoerd om de gemiddelde leeftijd nog wat te verhogen; jonkie Theo Dekker werd vervangen door bijna pensionada Bert Terlouw.

Op naar het buurtgebouw in Schiedam, waar de vorig seizoen kwaad weggelopen barkeeper nog niet is teruggekeerd, zodat het weer een soort zelfbediening werd. Ook was het een herhaling dat Rik Versteeg weer als eerste klaar was; vorig jaar moest hij tegen de boze barkeeper en won dus zonder een zet te doen te winnen, nu was hij als supporter aanwezig en kon zich verkneuteren aan het spel van het tweede en vierde team.

Dat het buurtgebouw ook rekening had gehouden met het historische oudste Sliedrechtse team ooit was te zien, omdat de kantine stond met oude spinnenwielen, die bediend werden door dito spinnenwielers?! Boze tongen beweren dat aspirant zeventiger Willem Kuiper een trui heeft besteld…

Invaller Terlouw zette het eerste resultaat op het scorebord, namelijk remise. Zo kon hij de gehele middag de overige partijen goed volgen, behalve die van Jerry van Rekom, die ook al snel de vrede had getekend.

Kopzorgen voor Vd Griend, maar nog meer bij de toeschouwers…

Beide schaakvrienden keken vervolgens hun ogen uit bij aanschouwen van de partij van teamleider Van de Griend. Door alleen maar achteruitzetten kwam de veel-speler (nee, geen veelpleger) duidelijk minder te staan en kreeg hij een voor het oog niet te weerleggen aanval over zich heen. Van de Griend verblikte of verbloosde als de tweede Houdin van de vereniging echter niet en deed de meest inventieve verdedigingszetten. Door de wandelkoning van Johan raakte de tegenstander het spoor volledig bijster (zo ook de toeschouwers) en gaf hij pardoes zijn dame weg. Van de Griend nam de felicitaties van zijn teamgenoten gelaten aan, want winnen in zo’n stelling is voor hem gebruikelijk.

De 2-1 voorsprong werd uitgebreid naar 3-1 door een fraaie zege van Meinte Smink. Die had zich vanuit een mindere stelling volledig op een koningsaanval gericht. En met succes, want de in tijdnood verkerende tegenstander zag steeds meer witte stukken rond zijn koning en hij greep dan ook in verloren stelling mis. Mooi punt van Smink.

De spanning in de wedstrijd kwam terug nadat de kersverse pensionada Willem Kuiper in een zeer ingewikkelde partij de beste voorzetting miste en direct kon opgeven.

Invaller Wout speelde weer degelijk

Invaller Wout Boer maakte zijn comeback in de externe competitie en deed dat met verve. Zonder ooit in de problemen te geraken boekte Boer een nuttige remise; 2,5-3,5 voor de Sliedrechtse reserves.

Kopman Wim Hokken speelde tegen Internationaal Meester John van Baarle, een oude bekende van Sliedrecht, want Van Baarle gaf ooit een simultaan in De Huifkar. Dat de IM het nog niet verleerd heeft liet hij wel in het middenspel zien. Daarin kwam Van Baarle een pion voor, greep een tweede, maar overzag de counter van Hokken, die in no time zijn pionnen terug had gewonnen en na damesruil zelfs een pion voorkwam. Dat bijna alle toreneindspelen remise zijn bewees Van Baarle, waardoor de tussen stand 3-4 werd.

De nestor van het Sliedrechtse team – Hans Klein – speelde een keurige opening, maar zag in het middenspel de tegenstander kansjes krijgen. Dat zorgde ervoor dat Klein koos voor een dubieus loperoffer. En dat het dubieus was bewees de tegenstander na 5,5 uur spelen.

Eindstand dus 4-4 en het eerste matchpunt is binnen in klasse 4F. Op naar meer punten, want daar snakken die oudjes wel naar!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie