Ronde 12 interne competitie; schaken in kerstsferen

De Havik in kerstsferen

SLIEDRECHT – De 12e ronde van de interne competitie beloofde een leuke avond te worden. Een mooie opkomst – ondanks een volle KNSB-zaterdag voor de boeg (lees de briljante verslagen die al online staan!) – een goed gevulde bar een schitterende kerstboom die bijdraagt aan de feestvreugde.

Dat sommige spelers zich al in kerstsferen wanen is dan ook geen wonder. Aan het ene bord gedroeg een speler zich als een echte kerstman door driftig ‘ho, ho, ho’ te roepen als zijn koning van het bord verdween, aan het andere bord werd de partij maar snel vergeten door aan de bar een zelfde kleur neus te creëren als Rudolph het rendier.

In de top van de competitie blijft het spannend. Op bord 1 mochten clubkampioenen Peter van den Bergh en Jorik Klein uitmaken wie de koppositie weet te pakken. In een zinderende partij weet Peter bij het ingaan van het eindspel een paar pionnen voor te komen. Al neuriënd over de alltime favourit kersthit van Mariah Carey zegt hij tegen de witte koning van Jorik: ‘all i want for Christmas…. is you’! En zo geschiedde het echter niet, want Jorik koos voor’Let it Snow’ en boekte alsnog een halfje….. Hiermee staat Peter een stukje los na ronde 12 en maakt serieus aanspraak op de titel. Maar …. de noordpool is nog ver!

Paul bezig met zijn overwinning

Wim Pool en Wout Boer speelden beiden in toepasselijk blauwe kleding. Geen van beiden liet zich van slag brengen door de kerstsferen. Ook niet toen er in gedachten de nieuwe kersthit van 2023 werd gezongen. Maar uiteindelijk was het Wim die aan het langste eind trok. Maar wie is er dan zo hard aan het zingen geslagen? Een kleine blik leert dat het Paul Schakel is. Al snel aan het begin van deze avond weet hij Mark van Hulst te verslaan met loper en paard en zingt luidkeels; WHAM; Last Christmas…. i gave you my ‘loper’

Joost wint in stijl!

Een mooie overwinning volgt aan het eind van de avond van Joost Stoker. Met wit weet hij te winnen van Dana Verheij in de Zukertort Opening met de Lisitsyn Gambiet (voor de leken onder ons; dit is écht de gespeelde opening). In tegenstelling tot een jaar eerder speelde Dana op zet 2: d6, waarna een leuke partij ontstond. Aan het eind was het Joost die het liedje lispelde van Gloria Estafan; ‘i see christmas through your eyes’.

Niet iedere partij eindigde in een overwinning. Zo hingen Henk van der Hoek en Niels Verhaar al na een aantal zetten in het middenspel de spreekwoordelijke mistletoe op, waarna beiden koningen de vrede met een kusje onder deze maretak bezegelden met remise. Sami Al-yasin speelde een dijk van een partij tegen Martin Prins. De zwarte koning van Martin ontving geen rust en met twee torens en een paard werd hij in de hoek gedreven en schaakmat gezet op veld A8. Overigens is de 8e positie ook de hit van Andre Hazes; ‘Eenzame kerst’, en dat werd het voor de zwarte koning.

Tot slot nog wat laatste uitslagen. Allereerst de bijzondere partij van Jerry van Rekom tegen Maarten Hartkoren. Maarten heeft nog slechts een enkele minuut op de klok en moet nog veel zetten spelen. Toch weet hij ook tegen de 6-voudig clubkampioen hier een vuist te maken en komt remise tot stand! Yacintha van Doorn moet na een spannende partij haar koning omleggen voor een ontketende Andre van Dieën in het eindspel.

Een goede sfeer in de Havik is belangrijk voor de schakers!
Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie