Sliedrecht 1 op de rand van degradatie

Teamleider Niels

SLIEDRECHT – Het vlaggenschip van Schaakvereniging Sliedrecht zal volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid niet meer in de tweede klasse van de KNSB-competitie uitkomen. Na opnieuw een nederlaag, ditmaal tegen Philidor Leiden 1, moeten ongeveer alle resterende wedstrijden gewonnen worden om het degradatiespook te ontlopen. Het eerste team wist knap te promoveren, maar dat was helaas ook het moment dat de KNSB een versterkte degradatie inzette. Vorig seizoen was het team uitstekend in vorm en werd er verdiend gehandhaafd. Dit seizoen is de vorm bij vele spelers verdwenen. Tekenend hiervoor was de nederlaag afgelopen zaterdag. Terwijl er vorig seizoen nog van dezelfde tegenstander werd gewonnen, zakte het team ditmaal door het ijs.

De teamleiders Jorik Klein en Niels Mijnster schrijven gezamenlijk over de wedstrijd:

Zaterdag 16 december mocht het vlaggenschip van Sliedrecht het opnemen tegen het iets sterkere Philidor Leiden 1. Van tevoren werd zware tegenstand verwacht en waren de Sliedrechters erop gebrand om iets uit het vuur te slepen.

Teamleider Niels Mijnster is, in tegenstelling tot vorig seizoen, de vorm kwijt. Hij werd daarom geposteerd aan bord 6 met de witte stukken. Hij speelde een variant van de witte Pirc. Beide spelers hadden weinig kaas gegeten van deze opening waardoor er wat fouten werden gemaakt. Toen de openingsrook was opgetrokken bleek zwart opeens beter te staan. Aangezien Niels geen hand voor ogen zag, werd er maar snel een laffe remise aangeboden. Gelukkig was het beeld van de tegenstander ook vrij troebel en dus was het eerste halfje van de wedstrijd binnen

Ook het volgende resultaat kwam van een man die zoekende is naar zijn vorm. Het werkende leven is toch iets zwaarder dan verwacht. Clubkampioen William Gijsen was niet helemaal fit en enigszins moe van de afgelopen weken. Aan bord 5 speelde hij met de zwarte stukken het konings-Indisch. Na de opening was er een positionele stelling ontstaan. Het ging gelijk op totdat de tegenstander per ongeluk een stuk weg gaf, maar hiervoor kreeg hij wel veel tegenspel. Hierdoor stond de zwarte koning op de tocht. In deze complexe stelling maakte William helaas een fout en was het gelijk gedaan met de pret.

Dana blijft sterk spelen

Vervolgens moest ook Dana Verheij haar koning omleggen. Dana heeft dit seizoen voornamelijk pech met haar tegenstanders. Dit keer kwam ze pardoes aan bord 4 het kanon van de tegenstander tegen. Dana weerde zich zeer kranig, maar werd helaas niet beloond met een resultaat.

De kommer en kwel was hiermee nog niet voorbij, want rond de tijdcontrole werd de wedstrijd al definitief verloren. Ook topscorer Marijn den Hartog is niet in vorm. Aan het tweede bord kwam hij overwegend tot gewonnen te staan, maar hij wist de trekker niet over te halen. Een kwaliteitsoffer leek interessant, maar resulteerde in tijdnood toch in een onverwachte nederlaag.

Jorik Klein raakte aan bord 3 dermate ontmoedigd van alle treurnis dat hij spoken ging zien. Hij speelde geen onaardige partij en wist de hele partij met de zwarte stukken binnen de remisemarge te blijven. Op zich een knappe prestatie, maar het is dan wel handig dat je niet opgeeft in een stelling waar heel eenvoudig remise valt te maken. De verbouwereerde tegenstander nam dit cadeau uiteraard maar al te graag aan.

Gelukkig hadden we ook nog spelers die wel weten hoe je moet scoren. Allereerst wist Wim Pool knap remise te spelen. Hij kreeg de ondankbare taak om in deze tactische opstelling met de zwarte stukken plaats te nemen. Het leek eerst een te moeilijke opgave, maar Wim wist zijn rug te rechten en hengelde sterk een remise binnen.

Arjan wist als enige te winnen!

Vervolgens kwam het enige volle punt van de wedstrijd van iemand die juist wel in vorm lijkt te raken. Zijn start was ongelukkig, maar dit punt laat de potentie zien. Op het zevende bord zat Arjan van der Leij namelijk te vlammen met de zwarte stukken. Voor de verandering had zich aan het begin van het middenspel een gebalanceerde stelling gevormd. Richting het begin van het eindspel hadden beide kanten kansen om de partij naar zich toe te trekken. Arjan was echter, ondanks de extra ratingpunten van de tegenstander dankzij zijn prachtige stropdas, slimmer in het eindspel en wist langzaam aan te winnen.

Tot slot zat op het achtste bord zat onze prof Adrian Mensing. Richting het einde van de opening leek Adrian, zowel op het bord als op de klok, verschillende mogelijkheden te hebben om een voordeeltje te creëren. De d6 pion was zwak, de stukken waren wat minder ontwikkeld dus er lagen kansen. Toch wist de tegenstander met de zwarte stukken stug te verdedigen en kon hij de stelling van wit treiteren waardoor de witte stukken los zand werden. Hier maakte zwart optimaal gebruik van door een stuk te winnen waardoor Adrian kon opgeven. Maar wie denkt dat Adrian zich zo snel gewonnen geeft, heeft het mis. Want in verloren stelling gooide hij er nog een pat trucje uit waardoor zijn tegenstander gedesillusioneerd achter bleef met een halfje. Knap gevochten door Adrian.

En zo eindigde de wedstrijd in een teleurstellende 2,5-5,5 nederlaag. Het winterreces is broodnodig. De teamleiders zullen zich goed voorbereiden, terwijl de witte zakdoekjes al wapperen.

3 februari 2024 zal tegen koploper Promotie de laatste strohalm gepakt moeten worden.

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie