29 februari 2024: schrikkel-Blitz

SLIEDRECHT – Al bij binnenkomst werd uw verslaggever van dienst begroet met de uitspraak dat het exact de 13e maal is dat het op een donderdag schrikkeldag is. Aan de trouwe lezer de vraag om deze uitspraak te controleren. Hoe dan ook… er werd weer geschaakt voor de laatste keer in februari en ditmaal op schrikkeldag!

Op het rooster staat een nieuwe blitz-ronde. 5 minuten per partij met 2 seconden increment waarbij de spelers tweemaal tegen elkaar spelen (afwisselend met wit of zwart). Tweemaal tegen dezelfde speler? Welke sadist heeft dit bedacht, want ben je éénmaal ingemaakt dan kun je opnieuw tot tranen toe geraakt worden binnen 10 minuten….

Schrikkeljaar. Voor de leken onder ons; dit komt doordat ieder jaar exact bestaat uit 365,2421875 dagen. Om het toch een beetje logisch te houden is gekozen voor 1x per jaar 365 te hanteren en eens per vier jaar een dag extra. De wiskundige onder ons zullen vast al uitgerekend hebben dat we in de loop van de geschiedenis hiermee wel wat tijd tekort hebben.

Over rekenen gesproken; Een aantal feitjes van deze Blitz ronde: A. In totaal zijn er 106 partijen gespeeld, verdeeld over 5 wedstrijdronden. B. Exact 0,0% van deze partijen is geëindigd middels pat. C. Meer als 50% van de wedstrijden is geëindigd in een overwinning voor een van beide spelers. D. Uw verslaggever heeft minder als 0,1% inspiratie gehad voor dit verslag, vandaar deze nutteloze feitjes.

Jorik overziet het strijdtoneel

Zijn er dan nog bijzonderheden te benoemen over deze schrikkel-Blitz? Jazeker. Zo vinden sommige spelers Blitz (ver)schrikkelijk, anderen schikken zich in hun lot en de overige schrikken van de stellingen die op het bord verschijnen waarbij soms in de laatste 10 seconden een minimaal gelijkwaardige stelling maximaal om zeep wordt geholpen.

Een van de grote winnaars van deze avond is Jorik Klein. Niet voor niets is hij vroeger al snelschaak kampioen geweest. Meerdere tegenstanders liet hij verlangen naar schrikkeldag in 2028. Een andere noemenswaardige snelschaker is Arjan van der Leij. Afwisselend won en verloor hij steeds zijn twee partijen. Remise of de punten delen is hem onbekend.

Onze interim bardame

De allergrootste held van de avond, hij stak met kop en schouders uit boven de rest, is David Prook. Zonder dat hij ook maar één stuk heeft aangeraakt deze avond wist hij iedereen tevreden te houden als interim-schrikkel-bardame. We wachten met spanning op het exacte bedrag van het kasverschil, maar betuigen bij deze ons respect en dankbaarheid voor zijn inzet! Top!

Volgende week staat weer een reguliere ronde op het programma van de spannende interne competitie. Maar ook komt Shah Mata op bezoek bij het illustere viertal voor de RSB competitie. Gezien de recent doorgevoerde ratingverhogingen zijn de verwachtingen nog hoger gestegen en lijken de GM of IM titels dichterbij dan ooit voor dit viertal. Kom tot zien!

Dit bericht is geplaatst in Snelschaken, Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie