Rotterdamse drooglegging en tureluurs fataal voor ouwemannenteam

ROTTERDAM – Vooraf was het tweede KNSB-team van Schaakvereniging Sliedrecht al gewaarschuwd door de teamleider van RSR Ivoren Toren. Die meldde een paar dagen voor de wedstrijd het volgende: “Onze bierkaart is helaas niet te vergelijken met die van De Havik. Er staat alleen Heineken, fles, 0,0 op. Dus dat wordt zelf meenemen.” Dat het tweede team vervolgens vrijwel kansloos verloor moge duidelijk zijn, maar dat had ook een andere reden, namelijk: tureluurs!

De tureluur

Voorafgaand aan de wedstrijd hebben 6 basisspelers van het tweede team een wandeling gemaakt en wel een rondje Crezéepolder in Ridderkerk. En de eerste vogel die ze tegen kwamen was … de tureluur! Tja, dat voorspelde niet veel goeds. Sommigen waren direct de weg kwijt. Vooral Johan van de Griend deed van zich spreken, nadat Theo Dekker aan hem vroeg welke kant de wandelaars op moesten gaan: “Die kant of die kant!” was het duidelijke antwoord van de nestor van de tippelaars. Tja, dan ben je al vroeg van het padje af.

Na een uurtje tippelen werd de route vervolgd via auto, metro en opnieuw een wandeling. Nog net op tijd werd de aparte speelzaal van RSR Ivoren Toren bereikt. Gelukkig geen invaliden in het team, al was dat na de wandeling niet helemaal duidelijk. In de speelzaal gold namelijk: “Er wordt gespeeld op de eerste verdieping. De lift is defect, en wordt pas eind 2024 gerepareerd, dus de zaal kan niet met rolstoel worden bereikt.” En dat was dus de tweede handicap van de speelzaal. Er zal snel een derde volgen…

De niet-tippelaars Hans Klein en Bert Terlouw komen beiden uit Bleskensgraaf en daar is parkeren gratis. Dat is ze ook in hartje Rotterdam gelukt. Ze hoefden alleen hun klompen te laten zien en de weg werd vrijgemaakt. Zo kon de Karel Doorman van Hans vlakbij de speelzaal gratis parkeren. Of hij zijn bolide terug heeft gevonden is nog een raadsel…

Dan de wedstrijd. Het tweede team heeft nog heel wat bordpunten nodig om zich veilig te wanen. Zeker omdat de geheime uitslag van de wedstrijd uit de laatste ronde tussen mededegradatiekandidaat Krimpen 3 en de reeds voor spek-en-bonen spelende Krimpen 2 bekend is, weet het team van teamleider Jerry van Rekom dat er nog wat gescoord moet worden.

Tegen het sterke RSR Ivoren Toren 2 ging het er aanvankelijk zeer vredelievend aan toe. Theo Dekker deed aan synchroon schaken en boekte binnen het uur een goede remise. Dat kon kopman Jerry van Rekom niet op zich laten zitten door niet veel later ook remise te spelen. Zijn tegenstander bekende dat hij de opzet van De Witte Leeuw niet kende via een snel d3 tegen de Siciliaan: “Dat heb ik nog nooit gezien”. Toen Jerry counterde met: “Dat heb ik de vorige keer ook tegen je gespeeld” verdween de tegenstander snel uit de speelzaal…

Na de snelle 1-1 tussenstand gebeurde er vervolgens weinig. Het teken voor Theo en Jerry om maar eens te kijken of er een kroeg in de buurt was. Die hadden ze via Google-maps snel ontdekt, maar er was een probleem. De speelzaal verlaten was eenvoudig, maar nadat je de deur had dicht gedaan was er geen mogelijkheid meer om naar binnen te komen?! Zal niet voor niets zijn, maar om nu heel lang in de kroeg te gaan zitten zonder dat je je team vervolgens weer kunt supporteren gaat toch te ver. Ook de reactie van de wedstrijdleider: “Je kunt mij wel bellen om open te doen, maar die kans is klein” deed de remiseschuivers besluiten om dan maar in de AA-locatie te blijven.

Meinte Smink werd tureluurs van de aparte opening van zijn tegenstander, waarin hij een pion verloor. Ondanks hardnekkig en vernuftig verdedigen heeft hij de pion nooit meer teruggezien. En ondanks het feit dat bijna alle toreneindspellen remise zijn liep Meinte tegen één van de uitzonderingen op; 2-1.

Johan van de Griend – ja, die van “die kant op”- speelde een prima opening en leek groot voordeel te hebben. Op het moment dat de supporters dachten dat hij ging oogsten offerde Van de Griend een paard. Helaas was het offer niet correct en kwam hij verloren te staan. Ondanks moedig strijden was er geen houden aan; 3-1.

Teunis den Rooijen kwam moeilijk uit de opening en verspeelde hij daarin veel tijd. Op het moment dat hij kon counteren koos hij voor de terugtocht en dat kwam hem duur te staan; 4-1.

Bert won fraai

Bert Terlouw speelde een degelijke partij en wilde deze in remise laten eindigen, maar zijn ambitieuze tegenstander wilde meer. En dat meer kreeg Bert, die hardhandig de counter zocht en vond. Daarna was het snel gebeurd met de ambities van de tegenstander. Mooie zege van Bert: 4-2.

Hans Klein speelde weer een vertrouwde variant, maar het vertrouwen nam wel steeds meer af in het middenspel. De tegenstander speelde nauwkeurig en won een pion. Het eindspel met een pion meer werd adequaat uitgespeeld: 5-2.

Willem Kuiper speelde een goede partij, zeker nadat zijn tegenstander een remise-aanbod had afgewezen. Willem speelde actief verder, maar wist de mokerslag niet te vinden en berustte uiteindelijk in remise: 5,5-2,5.

Op naar de laatste ronde tegen kampioen Overschie 1. Teamleider Johan van de Griend zal al zijn teamleiderscapaciteiten nodig hebben om het seizoen succesvol af te sluiten. Daar hebben alle spelers alle vertrouwen in, als het maar wel “Die kant” op gaat…

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie