Je hebt werkpaarden en je hebt sierpaarden

Afgelopen donderdag opnieuw een ronde in de vermaarde interne competitie. Rick Paparazzi Stuij brengt verslag uit…

SLIEDRECHT – Donderdag 21 maart werd de 23e ronde van de interne competitie gespeeld. De paarden stalen de show, zowel in positieve als negatieve zin. Hoe dat komt, leest u hieronder.

Werkpaard werk·paard (het; o; meervoud: werkpaarden)

1) Paard dat gehouden wordt voor het verrichten van arbeid, bv. een trekpaard of een veedrijverspaard, een pakpaard of een karrenpaard 2) iemand die hard werkt; zwoeger; ook: degene die altijd het werk doet 3) toestel of installatie met een enorm vermogen of een grote trekkracht.

Schaakspellen worden niet standaard geleverd met werkpaarden. Sterker nog, er is geen visueel kenmerk waaraan je kunt herkennen dat je met werkpaarden aantreedt op het 64-veldige strijdtoneel. Pas tijdens de partij kom je erachter of je met werk- of sierpaarden te maken hebt.

Het edele dier in het edele spel

Werkpaarden waren onder andere te vinden op de borden van Pieter en de Peters. Zij wisten alle drie naar winst te galopperen. Joost was ook in het bezit van een werkpaard. Gedurende de partij viel het hem op dat zijn ros vermoeid raakte. Een offer op e5 zorgde ervoor dat Pegasus in vrede kon rusten. Sami had hier geen goed antwoord op en verloor de strijd.

Soms valt de afwezigheid van werkpaarden te compenseren door zelf deze taak te adopteren. Het werkpaard bevindt zich dan niet op, maar achter het bord. David moest alle zeilen (teugels?) bijzetten tegen Henk Prins, maar verloor uiteindelijk toch de dressuur.

Sierpaard sier·paard (het; o; meervoud: sierpaarden)

Paard dat enkel en alleen wordt gehouden voor de sier; paard dat geëtaleerd wordt; paard dat graag zo min mogelijk uitvoert.

Het nadeel van sierpaarden is dat je ze eigenlijk nooit kunt ruilen voor werkpaarden, tenzij je tegenstander het verschil niet goed weet. Gelukkig gaat dat u, als lezer van dit verslag, niet (meer) overkomen. Sierpaarden waren onder andere te vinden op de borden van Leo en Paul. André en Martin bewezen zich ware paardenhandelaren en herkenden de soort meteen. Zonder al te veel poespas verwezen ze de paarden door naar de lijmfabriek.

Cavalerist Prook

Paarden kunnen tijdens een partij ook beseffen dat hun werkelijke ambities niet overeenkomen met het spel dat ze laten zien. Zo kunnen werkpaarden in èèn zet veranderen in sierpaarden. Yacintha ondervond dit in haar partij tegen ondergetekende. Mijn sierpaarden wist ze al snel met pensioen te sturen, terwijl ze zelf nog een werkpaard rond had springen. Deze bleek echter rond zet 35 ook de pensioengerechtigde leeftijd te hebben bereikt en kon weer terug in het doosje. Na het overleven van de daarop volgende pionnenstorm werd de vrede getekend.

Genoeg over paarden. Komende ronde gaat het over kippen. Donderdag 28 maart is het namelijk tijd voor eierschaak! Vergeet niet een lege eierdoos mee te nemen om uw buit in veilig te stellen.

Rick Stuij

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie