Eierschaak bij de jeugd groot succes

SLIEDRECHT – Op de laatste donderdag voor het Paasweekend is er voor de jeugd altijd weer het traditionele eierschaak en wordt er gespeeld om chocolade eitjes.
Soms hoor je de vraag weleens “Wat was er eerst het ei … of ….”, maar daar is wedstrijdleider Joost Stoker wel heel duidelijk over. Er moet eerst gespeeld worden en dan pas beloning in de vorm van eieren.

Onder de aanwezigen waren maar liefst vijf nieuwe gezichten, waarvan er vier konden worden ingedeeld. Een vijfde nieuwkomer, Jake, kon helaas niet meedoen omdat hij pas later binnenkwam.

Er werden snel 5 groepen op sterkte in elkaar gedraaid. 4 met 6 spelers en 1 van 8.

Vervolgens kon de jeugd zich uitleven met vijf ronden snelschaak met voor iedere speler vijf minuten op de klok en werd er gespeeld met een erop-of-eronder-mentaliteit.
Slechts een enkele keer viel er een remise te noteren tussen alle enen en nullen.

Opperste concentratie

Na vijf ronden kon voor alle groepen de balans worden opgemaakt, hieronder een kort overzicht ervan.

Groep 1: met 6 deelnemers, daar viel niet echt een verrassing te noteren want Micha de Jong werd met 5 uit 5 winnaar, gevolgd door (2) Arnt van Tuijl met 4 uit 5 en (3) Karel Peursem met 2,5 uit 5. In deze groep speelde nieuwkomer Jesse Koppelaar mee, deed het aardig, maar moest duidelijk aan het snelle speeltempo wennen.

Groep 2 dan: (8 deelnemers) Deze groep werd gedeeld gewonnen door William Theunisse en Jurrian Verweij met elk 4 uit 5. Gedeeld derde werden met een score van 3 uit 5 Roël Koopman, Justin Sloots en Ezra Nagtegaal.

Groep 3: (6 deelnemers). Hier werd Jake Batenburg met 5 uit 5 overtuigend winnaar, voor (2) Jorn van Tuijl (3 uit 5) en (3) Lukas Opdam (2,5 uit 5).

De eitjes waar alles om draaide

Groep 4: (6 deelnemers) was voor Christiaan Verhoeff die eveneens 5 uit 5 scoorde. De overige vijf spelers in deze groep scoorden allen 2 uit 5 en er viel in deze groep geen enkele remise.

Groep 5: (6 deelnemers) Hierin waren maar liefst drie nieuwkomers ingedeeld.

Naast Jefta van Groningen waren hier ook de zonen van Sliedrecht-topper Peter van den Bergh, Jidde en Joas actief.

Deze groep werd overtuigend gewonnen door Jidde van den Bergh met 5 uit 5. Tweede was hier Ties vd Kraan (3,5 uit 5) en (3) Siebe Groenewegen met 3 uit 5.
De andere zoon van Peter van den Bergh, Joas, deed ook van zich spreken met een score van 1,5 punt, waaronder een knappe remise tegen de als nummer 2 geëindigde Ties vd Kraan. Voor Jefta gold dat hij duidelijk moest wennen aan het snelle speeltempo van 5 minuten voor de gehele partij.

Joost, de man die de eieren verdeelde

Hierna was het de beurt aan wedstrijdleider Joost Stoker, die als een volleerd schoolmeester een formule uit de hoge hoed toverde (X-Y=ei) om die vervolgens als verdeelsteutel toe te passen op de 480 chocolade eitjes.

Als basis kreeg een ieder 5 eitjes dat werd aangevuld op basis van gescoorde punten. Razendsnel wist Joost voor ieder apart een zakje te vullen met eitjes tot alle eitjes waren verdeeld. Kortom een geweldige schaakavond.

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag jeugd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie