Eerste team verlaat 2e klasse met opgeheven hoofd

Gedeeld topscorer Marijn

SLIEDRECHT – Het eerste team van schaakvereniging Sliedrecht is ondanks een prachtige overwinning op Rokado gedegradeerd uit de 2e klasse. In klasse 2B bleken 3 overwinningen, 1 gelijkspel en 4 nederlagen niet voldoende voor handhaving. Erg jammer dat de KNSB versterkte degradatie heeft geïntroduceerd, want het vlaggenschip liet twee jaar lang duidelijk zien in de tweede klasse thuis te horen. Desalniettemin was de laatste wedstrijd van het seizoen een mooie wedstrijd!

Teamleiders Jorik Klein en Niels Mijnster hadden voor het eerst dit seizoen de opstelling gebaseerd op rating. Immers, om te handhaven diende er minimaal 7-1 te worden gewonnen. Het team kwam nog verrassend dichtbij en er had daadwerkelijk nog een 7-1 overwinning ingezeten. Helaas stokte de motor tegen degradant Rokado bij 6-2. Uiteindelijk bleek het allemaal niet uit te maken omdat Messemaker haar wedstrijd zelfs verloor.

Niels Mijnster
Niels speelde sterk

De sfeer voorafgaand aan de wedstrijd was ontspannen en vermoedelijk heeft dat bijgedragen aan een vrij soepele wedstrijd. Al ruim voor de tijdcontrole waren de matchpunten dan ook al binnen. Het begon allemaal aan bord, waar Niels Mijnster met de zwarte stukken was geposteerd. Zijn tegenstander had zijn huiswerk goed gedaan en na 15 zetten stond Niels een uur achter in tijd. Gelukkig bleef zijn tegenstander snelschaken en begon hij te snel mindere zetten te spelen. Niels profiteerde hier knap van en counterde zich heel snel naar de 1-0. Zo bekroonde – hij een naar eigen woorden- verrassend goed seizoen. De 1900 blijft nog een tijdje uit zicht gelukkig.

Niet veel later consolideerde William Gijsen de voorsprong met een bijzonder saaie remise. De kopman van het vlaggenschip speelde met de zwarte stukken en een extra twee paracetamollen. Gelukkig had zijn tegenstander er weinig zin in. Alle stukken werden afgeruild en in plaats van een beter eindspel koos zijn tegenstander voor een potremise eindspel. Niet veel later werd de vrede getekend. Een mooi einde van het seizoen voor onze topper die vaak aan het eerste bord plaatsnam. Hij werd hiermee gedeeld topscorer van het team.

De andere topscorer van het team kwam langszij met een keurige overwinning aan het tweede bord met de witte stukken. De invaller die hij tegenover zich had leek even vergeten te zijn dat een veilige koning wel handig is en Marijn den Hartog profiteerde al gauw met een paardoffer. Het duurde nog een tijdje voordat de vis op het droge was, maar de overwinning was nooit in twijfel. Marijn werd dus samen met William topscorer van het team. Een sterk seizoen van onze trainer in residentie.

De voorsprong werd nog verder uitgebreid door invaller Johan van de Griend. Met zijn favoriete witte stukken aan bord 8 wilde hij al gauw remise aanbieden ondanks zijn loperpaar. Dit werd onder het mom van de kansen op handhaving weggewuifd door de teamleiders. Niet veel later wist Johan een kwaliteit te winnen. Dit voordeel speelde hij knap naar de overwinning. En zo heeft Johan een TPR van 2400+ in de 2e klasse!

Dana won knap!

De winnende treffer kwam op naam van Dana Verheij. Zij speelde aan bord 7 met zwart een wat twijfelachtige opening. Ze counterde daarna echter fantastisch en speelde langzaam maar zeker haar sterke opponent van het bord af. Een mooi einde van een lastig, maar zeer leerzaam seizoen voor Dana!

De tussenstand kwam zelfs nog op 5,5-0,5 dankzij een overwinning van Wim Pool aan bord 6. Met de zwarte stukken kwam hij prima uit de opening, maar hij werd in het middenspel geconfronteerd met een sterk stukoffer. Wim wist echter veel tegenspel te creëren, en hij wist een blunder af te dwingen. Ineens verloor zijn tegenstander een stuk en daarmee de partij. Wim heeft dit seizoen bewezen goed te kunnen scoren. Hij eindigde slechts een half puntje achter de topscorers van het team, een sterk seizoen dus!

Helaas zat een echte monsterscore er niet in. Aan bord 4 kon Adrian Mensing, net terug van een heel sterk toernooi in Reykjavik, het niet bolwerken. Met de witte stukken kwam hij overwegend te staan, maar nadat uw verslaggever na de tijdcontrole nogmaals ging kijken, waren enkele witte stukken verdwenen. Adrian vocht voor wat hij waard was, maar het mocht helaas niet meer baten. Een vervelend einde van een prima seizoen. Adrian heeft beloofd volgend jaar het team naar het kampioenschap te loodsen.

Jorik krijgt vaak waar zijn voor geld

Dan was er nog één echte schaker over. De trouwe lezer weet inmiddels wel dat Jorik Klein vaak als laatste klaar is. De aanwezigen op het Alblasserwaard toernooi kunnen dit ook bevestigen. Jorik speelde aan bord 6 langzaam maar zeker een sterke partij tot aan zet 39. Een vreselijke blunder zorgde ervoor dat het winnend voordeel als sneeuw voor de zon verdween en dus kon hij na de tijdcontrole opnieuw beginnen. Verassend genoeg lukte dit ook nog, maar opnieuw wist hij het te vergallen in gierende tijdnood en dus moest hij toch echt berusten in remise. Een cursus omgaan met tijdnood zal gevolgd gaan worden.

En zo eindigde de wedstrijd in een 6-2 overwinning. Het avontuur in de 2e klasse is voorbij, maar dit team heeft absoluut de potentie om terug te keren, dat hebben ze wel bewezen. Iedereen heeft een positieve TPR behaald zelfs. Zie hier voor alle resultaten. Tot volgend jaar in de 3e klasse!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie