Snelschaken blijft een vak apart!

Micha de Jong, trotse koploper
Micha de Jong, trotse koploper

SLIEDRECHT – Bij de jeugd nadert het einde van het seizoen en ook van alle competities.  Afgelopen donderdag stonden ronde 26 t/m 29 van de snelschaakcompetitie op het programma en dat was weer een spektakel om te bekijken.

Het is leuk om te zien hoe het er op zo’n avond aan toe gaat. De ene jeugdspeler zit al vanaf zet 1 elke keer naar de klok te kijken hoe snel de seconden wegtikken en de andere speler begint zijn partij alsof hij de hele avond de tijd heeft. De ene speler heeft al wat theoriekennis en speelt een solide opening en de andere gooit al zijn pionnen naar voren en ziet wel.

Alle keuzes hebben hun voor en tegens. Vaak worden partijen beslist door stevige blunders.  In de haast niet gezien dat de dame geslagen kon worden, een paardenvorkje over het hoofd zien, mat in 1 missen en wat zijn die lopers toch ondingen in het snelschaken.  Alles komt voorbij.  De adrenaline schiet door de zaal heen en zelfs als beginnend schaker kun je gewoon partijen winnen door op trucjes te spelen.

In de top van de jeugdcompetitie bevinden zich de toppers.  De oud-kampioenen, de jeugdspelers die al jaren schaken.  Vaak winnen ze of spelen ze een tactische remise.  Micha de Jong, Jaimy Bakker en Theo Theunisse kennen we ook al van avonturen bij de senioren, maar dit spelletje beheersen ze. Met hun tactieken zouden ze menig seniorlid snel inmaken.  Ze spelen snel, positioneel en strak.  Ook de spelers net onder de top zoals comeback kid Bart van der Beek, Rik Slagboom en oud-kampioen Karel Peursem blijven goed meedoen en weten regelmatig halfjes of punten van de toppers af te snoepen.

Opperste concentratie

In de subtop zien we ook namen die we steeds vaker tegenkomen.  Erza Nagtegaal, Chiel Plug, Jurriaan Verweij zijn snelle stijgers die het de toppers de komende jaren moeilijk gaan maken.  In de middenmoot veel bekende spelers zoals Julian van Dieeen, Justin Sloots, William Theunisse en Joas Berkhouwer.  Hen hoef je niets uit te leggen , stiekem winnen ze veel, maar tegen de toppers moeten ze het afleggen.

Maar er zijn ook jeugdschakers die langzamerhand naar de (sub)top stijgen.  Neem bijvoorbeeld Arnt van Tuijl, alle 29 ronden meegeschaakt of Roël Koopman.  Maar ook Shane Driesprong, Merijn de Witte en Siebe Groenewegen speelden 28 ronden dit voorjaarsseizoen, met groot succes!

Maar er stroomt ook steeds weer nieuwe jeugd binnen, die na even wennen, gewoon ook punten pakken. We zien daar bijvoorbeeld Jayden Fang zijn eerste punten scoren en ook Melizza van Valen heeft haar eerste punt binnen. Maar ook Jason van de Rhee, Ties van der Kraan, Sem Schild en Finn de Graaf scoren al goed, dat belooft wat voor de toekomst.

Het seizoen loopt op zijn einde, maar overal worden mooie partijen geschaakt.  De prijsuitreiking gaat een mooi feestje worden!

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag jeugd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie