Arjan van der Leij stijgt met stip in OKD!

Arjan vd Leij speelde prima partij

SLIEDRECHT – Arjan van der Leij blijft maar stijgen in het Open Kampioenschap Drechtsteden, het OKD schaken. In ronde 4 wist hij al te stijgen naar de vijfde plaats en nu heeft hij op donderdagavond 13 juni in de 5de ronde aan bord 4 met wit Dana Verheij verslagen en staat nu samen met William Gijsen en Tim Schakel met 4 punten direct achter koploper Oscar Koppenens. Tegen wie mag Arjan in ronde 6 aantreden? Tegen Oscar of tegen William Gijsen? Of mogen Tim Schakel en Arjan van der Leij dan tegen elkaar? Kortom het blijft spannend. Voor de goede orde: Arjan staat nu op de 3de plaats.

Peter niet afgeschoten

Peter knokte zich naar remise

Peter Schot was de hoogst geplaatste in de B-categorie en mocht aan bord 8 met wit aantreden tegen Jurgen de Haan. Dat spel had een bijzonder verloop. Dat begon gelijk al met de opening. Daardoor kregen ze pionnen op verschillende vleugels. Peter had zijn pionnen vooral op de koningsvleugel en Jurgen op de damevleugel. En Jurgen had beide Lopers nog en Peter had een Loper en een Paard en werd gedwongen om te ruilen. Zodoende had Jurgen op een gegeven moment nog wel 2 Lopers en Peter nog maar één Loper. Maar hij had natuurlijk wel compensatie gevonden in pionnen. Hij had er nu 3 en Jurgen nog maar 1. Op het laatst had Peter alleen nog maar 2 pionnen. Maar die stonden wel netjes naast elkaar en Jurgen moest zijn Koning daarbij houden en als hij met zijn Loper die pionnen zou willen tegenhouden, dan zou hij zijn eigen pion verliezen, want die stond dan niet meer gedekt. Er werd afgeruild en op het laatst stonden letterlijk alleen nog 2 Koningen op het bord van dit koningsspel. Als dat geen remise is.

Toppers categorie B

Arjen won sterk

Twee anderen wisten in categorie B wel te winnen. Arjen Kuin won met zwart aan bord 10 tegen Mattias Stok en Rick Stuij heeft zich aan bord 12 weer hersteld van de vorige keer. Hij won met wit van Joost Stoker. In categorie B is het best spannend. Er zijn nu drie personen met 3½ punt. Behalve Arjen en Rick heeft ook Tim de Waard nu 3½ punt. Hij nam deze keer een bye op en dit was ook de laatste ronde waarin je nog een bye op kon nemen en er dan tevens een ½ punt voor krijgen. En dan zijn er behalve deze 3 toppers in deze categorie ook nog 4 mensen met 3 punten. Dus het kan in categorie B nog alle kanten opgaan!

Jan de Jong ongeslagen

Maar zelfs in categorie C is er iemand met 3½ punt. Hij staat in de algemene ranglijst op nummer 13 en heeft dus net als bijvoorbeeld Peter van den Bergh die op nummer 5 staat maar liefst 3½ punt!! Hij heeft dat voor elkaar gekregen door niet te verliezen. Hij heeft 2x een bye opgenomen, 1x remise gespeeld en 2x gewonnen. De vraag is natuurlijk of hij dat kan volhouden. Want tegen wie mag of moet hij nu de volgende keer aantreden? En na hem volgen er gelijk vier personen met 3 punten. Daarvan staat Marcel Klein het hoogst, maar daar hoeven de anderen niet bang meer voor te zijn, want die zal de laatste twee ronden niet aanwezig zijn. Ja; Joeri Smits en Sertaç Oruç hebben deze ronde een verlies moeten incasseren tegen sterke spelers uit categorie A, maar wie treffen ze nu de volgende keer? Een makkelijkere tegenstander?

Rustig naar de winst

Zo speelde Sertaç Oruç deze ronde aan bord 5 met zwart tegen Hans Klein. Beiden bouwden hun stelling rustig op. Het leek wel of ze verdedigend speelden. En van lieverlee werden de stukken afgeruild. Op het laatst hadden ze allebei alleen nog maar een koning en 6 pionnen. Ja en Hans had het natuurlijk wel zo uitgekiend, dat zijn Koning na de laatste ruil van de stukken in het centrum zou staan. En als je dan pionnen verliest, Sertaç, dan red je het niet meer. Hans hoort nu dus ook bij de negen personen met 3½ punt!

Verrassende remise

Aan de laatste borden gebeurden er ook opvallende zaken. Aan bord 29 startte Jesse Koppelaar sterk tegen Tom van Lopik. Hij speelde rustig en bouwde een mooie stelling op en kwam pionnen voor te staan. Maar dan ziet Tom zijn kans schoon om op de koningsvleugel aan te vallen. Geen pion hebben kan ook als voordeel hebben, dat je dan een haf open torenlijn hebt en kunt pennen. Met zijn Dame en Paard erbij weet hij Jesse in zijn greep te krijgen. Maar ja; hoe krijg je hem dan mat? Dat lukte niet en het werd remise.

Winst voor Frank en Ferhat

Ferhat denkt de kopzorgen weg

Op de borden 27 en 28 werd geen remise gespeeld, maar werd er met zwart gewonnen. Frank van ’t Hoenderdaal wist die avond als eerste zijn partij te beëindigen. Hij won tegen Cees Moes en kon al vroeg voor bord 28 zijn papiertje inleveren. Punt er bij en hij stijgt van plaats 68 naar plaats 60.

Veel moeilijker had Ferhat Erdogan het. Hij won ook, maar dat kostte hem aan bord 27 tegen Daan Stuij veel energie en tijd.  Daan komt met zijn 2 Paarden naar voren. Ferhat kan weliswaar met zijn Dame achter de pionnen van Daan komen, maar moet dan heel erg opletten. Komt zijn Dame niet klem te staan en hoe voorkom je de vorkjes van die paarden? Hij vond het erg spannend. Dat zag je ook aan het schrijven. Daarmee was hij wel eens 2 zetten achter, zo gespannen keek hij naar zijn stukken op het bord. Maar eind goed al goed en hij kon zijn punten verdubbelen. Hij had 1 punt en heeft er nu 2!

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2024. Bookmark de permalink.

Geef een reactie