Toernooireglement en aanvullende informatie Online Competities

SLIERDRECHT – De Online competities en toernooien staan onder leiding van toernooidirecteur Jurgen de Haan, die ondersteund wordt door Marcel Klein en Robert van Rekom. Onderstaand de spelregels die gelden tijdens de Online competities en toernooien.

De schaakregels:

De regels van het schaakspel zoals we dat gewend zijn worden gehanteerd. Op Lichess is er wel sprake van een aantal bijzondere regels die hier nogmaals worden belicht:

Winst levert twee punten op, remise één. De onderstaande gevallen zijn een uitzondering:

 • Als je twee partijen achter elkaar wint, start de dubbele puntenreeks. Je krijgt dan voor je volgende partij twee keer zoveel punten. Deze reeks eindigt als je een partij gelijkspeelt of verliest.
 • Remise-serie: als een speler in een arena twee keer achter elkaar remise speelt, resulteert alleen de eerste remise in een punt, of remise-partijen die meer dan 30 zetten duren. De remise-serie kan alleen onderbroken worden door een overwinning, niet door verlies of remise.

Berserk (halveren van speeltempo voor extra punten) zal dit toernooi niet worden aangezet.

Voor valsspelen geldt het volgende:

 • Valsspelen door middel van elektronische hulpmiddelen (of anderszins) wordt bestraft met het schrappen van de dader uit de stand en een schorsing van deelname aan online toernooien voor een nader te bepalen tijd.
 • Als een speler wordt gevlagd door Lichess als valsspeler, wordt er in beginsel uitgegaan van vals spel en zullen de maatregelen die hierboven zijn genoemd, worden toegepast.
 • Bij herhaling mag het bestuur extra maatregelen hieraan toevoegen, bijvoorbeeld schorsing van het betreffende lid.

Bij gelijk eindigen in de totaalstand gelden de volgende tiebreak-regels:

 1. Onderling resultaat
 2. Aantal winstpartijen
 3. Aantal winstpartijen met zwart
 4. Loting

Besloten toernooi

De online toernooien die wij organiseren zijn ter vervanging van de fysieke clubavond op donderdag. Wederom het verzoek om de uitnodiging niet door te sturen naar mensen buiten onze doelgroep: (oud-)leden van Schaakvereniging Sliedrecht en leden van PASCAL.

Aanmelden kan als volgt

 1. Een account aanmaken op www.lichess.org (mocht je dat nog niet hebben)
 2. Aanmelden bij de besloten vereniging via deze link: https://lichess.org/team/schaakvereniging-sliedrecht
 3. Wachten totdat Jurgen de Haan de aanmelding voor de vereniging heeft geaccepteerd
 4. Op de link naar het toernooi klikken: [volgt wekelijks per mail]
 5. Op de knop ‘Neem Deel’ drukken

Als je al een account op Lichess hebt, kan je stap 1-3 uiteraard overslaan. Om het proces van de stappen 1-3 te versnellen, kan het handig zijn om een mailtje te sturen naar jurgen.dehaan@live.nl. Verdere vragen rondom het toernooi zelf kunnen ook naar dat adres gemaild worden.