Weekverslag senioren

Op de pagina volgen wekelijks de verslagen van de interne competitie van de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht. Wedstrijdleider is Rik Versteeg.

 • Interne ronde 3: Peter van den Bergh op stoom! (9/22/2023)
  Peter van den Bergh op stoom met 3 overwinningen

  We zijn alweer even op stap in het seizoen.  De eerste 3 ronden zitten er inmiddels op en de eerste rapid avond staat volgende week gepland en ook de Schaak Off avond op 29 september komt dichterbij.  Die avond is van harte aanbevolen voor leden en niet-leden.  Meer informatie elders op de website.  Tegelijk was dit een avond waarop de kater van de zaterdag ervoor toch weggespeeld moest worden.  Zowel Sliedrecht 1 als Sliedrecht 2 kwamen met een kater (Sommige letterlijk, sommige figuurlijk) terug in Sliedrecht. Er gebeurt dus weer veel in en rondom de Havik en dat is toch mooi om te zien.

  (meer…)
 • Peter van den Bergh velt clubkampioen (9/15/2023)
  Peter van den Bergh in topvorm!

  SLIEDRECHT – Donderdag 14 september stond de 2e ronde van de interne competitie op het programma. Waar wedstrijdleider Rik Versteeg de eerste ronde op rating indeelde, was het deze ronde al tijd voor absolute krakers. Spektakel was gegarandeerd.

  De partij Peter van den Bergh- William Gijsen was een herhaling van de spannende laatste ronde van het OKD. Beide heren waren niet zeker van hun stelling, hetgeen resulteerde in meerdere remisevoorstellen. Echter, omdat de stelling voortdurend fluctueerde, werd dit door de tegenstander weer geweigerd. Uiteindelijk wist Van den Bergh aan het langst eind te trekken. Hij liet regerend clubkampioen Gijsen verbouwereerd achter. Gijsen verklaarde later niet te weten waar het mis was gegaan. Met deze knappe overwinning pakt Van den Bergh in ieder geval een vroege voorsprong op de titelverdediger. Van den Bergh zet dus zijn sterke zomer, waarin hij het OKD wist te winnen, door.

  (meer…)
 • Ronde 1: nieuw, nieuw, nieuw! (9/8/2023)
  Remon glunderend bij zijn rentree

  SLIEDRECHT – De strijd om het kampioenschap is gestart, reporter Rick Stuij doet verslag van de eerste ronde van de reguliere competitie van Schaakvereniging Sliedrecht:

  Nieuwe ronde
  Donderdag 7 september stond bij menig lid van Schaakvereniging Sliedrecht rood omcirkeld in de agenda. De eerste ronde van het nieuwe seizoen! Er werden maar liefst 23 borden bezet door routiniers, debutanten en alles daartussen.

  (meer…)
 • Mark van Hulst tijdens ALV benoemd tot Lid van Verdienste (9/1/2023)
  Mark (l) Lid van Verdienste

  SLIEDRECHT – Tijdens de Algemene Ledenvergadering van afgelopen donderdag bij Schaakvereniging Sliedrecht is de afgetreden wedstrijdleider Mark van Hulst benoemd tot Lid van Verdienste. Voorzitter Marcel Klein bracht een terecht eerbetoon aan Van Hulst, die 25 jaar wedstrijdleider is geweest en in die tijd slechts 1 keer verstek moest laten gaan. Naast het leiden van de interne competitie had (en heeft hij nog steeds) andere taken, zoals materiaalmeester, inkoper, clubbladmedewerker, toernooidirecteur Alblasserwaardtoernooi en prominent lid van het Reisbureau Stoute Mark van Rekom. Al met al werd Van Hulst terecht in het zonnetje gezet. Zijn plaats in het bestuur is ingenomen door Jorik Klein.

  (meer…)
 • Johan van de Griend en Maarten Hartkoren kampioenen van groep 2 en 3 interne competitie (4/22/2023)
  Kampioen Johan van de Griend

  SLIEDRECHT – De interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht is afgelopen donderdag afgesloten met nog eens 2 kampioenen. Werd William Gijsen vorige week al de nieuwe clubkampioen en dus winnaar van groep 1, nu wisten Johan van de Griend (groep 2) en Maarten Hartkoren (groep 3) hun kampioenschap veilig te stellen. Van de Griend en Hartkoren promoveren zodoende naar een groep hoger.

  (meer…)
 • Snelschaakcompetitie 2022-2023 eindigt (nog) zonder winnaar (4/7/2023)
  Jerry, samen met William de eierkoning van 2023

  SLIEDRECHT – Op donderdag 6 april speelden 40 leden van Schaakvereniging Sliedrecht ronde 11, 12, 13, 14 en 15 van de snelschaakcompetitie 2022-2023. Op deze laatste blitz-avond van het seizoen werden naast punten ook kippeneieren gescoord. William Gijsen en Jerry van Rekom wisten uiteindelijk de meeste Barnevelders in de doos te krijgen. De eindstand kon na 15 ronden echter geen eindbaas aanwijzen: William Gijsen en titelhouder Jorik Klein eindigden na 3 speelavonden exact gelijk. Een beslissingsmatch moet later dit seizoen uitsluitsel geven wie de eretitel ‘Snelschaakkampioen 2022-2023’ krijgt toegewezen.

  (meer…)
 • Interne competitie: Lentekriebels (3/24/2023)
  Gezellige drukte!

  SLIEDRECHT – De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond dit jaar op 20 maart. En dat was te zien in een volle Havik. Naast de streekderby van RSB1 tegen Papendrecht was er een goede bezetting achter de borden met volop dromerige blikken, verliefde harten (gericht op de schaakstukken) en romantische gevoelens voor de eigen dame of koning. Lentekriebels zitten in de lucht!

  Bij de indeling wordt zoals altijd rekening gehouden met de huidige ranglijst. Het ontbreken van 8 spelers (voor de wedstrijd van RSB1) maakt dit niet makkelijker. Toch was het weer een avond om te genieten op alle borden. We zullen de borden eens langslopen aan de hand van dit mooie thema; lentekriebels

  (meer…)
 • Snelle zeges troef bij schaaksenioren (3/18/2023)
  Leo Koppelaar sloeg snel toe

  SLIEDRECHT – In de 26e ronde van de interne competitie leek het alsof veel spelers snel naar huis moesten of snel naar de bar. Binnen het uur waren er al enkele winstpartijen te noteren voor wedstrijdleider Mark van Hulst. Zo profiteerde nestor Leo Koppelaar van een blunder van Justin de Ruijter en kon Koppelaar binnen 20 zetten het punt veilig stellen. Zo wist de 75-jarige oud-drogist zien nog steeds goed mee te kunnen doen.

  (meer…)
 • Schakers ontwaken uit ‘winterslaap’ (3/7/2023)
  André maakt het de nieuwe leden knap lastig

  SLIEDRECHT – Een aantal weken geleden heeft u kunnen lezen hoe de schaakvereniging in slaap gesukkeld zou zijn, gezien het hoge aantal remises in de interne competitie. Afgelopen donderdag was er echter een ander beeld te zien in de Havik: de lente komt. 17 van de 19 partijen eindigden met een winnaar.

  (meer…)
 • Opnieuw topprestatie van Jurgen de Haan (2/28/2023)
  Jurgen offerde zich naar winst

  SLIEDRECHT – Subtopper Jurgen de Haan heeft opnieuw laten zien voor niemand bang te zijn. In een aanvallende partij wist hij in de 23ste ronde van de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht de nummer 2 in de competitie, Wim Pool, vakkundig mat te zetten. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat De Haan een topspeler over de knie legt. Met deze overwinning klimt De Haan richting top-10.

  (meer…)
 • Interne Competitie: ‘een diepe winterslaap’ (2/17/2023)

  SLIEDRECHT – In de 22e ronde van de competitie lijkt deze te zijn verzand in een diepe winterslaap. “Een winterslaap is voor veel dieren een korte of lange periode waarin zij de winter kunnen overleven zonder energie te hoeven besteden aan het zoeken van voedsel. Door in winterslaap te gaan houden sommige dieren hun energie juist vast” (citaat Wikipedia).

  Ook schakers lijken wel eens in een winterslaap te gaan, zo was de opkomst matig (waren de afwezigen nog in een winterslaap?), bij sommige schakers was nauwelijks een ademhalingsritme waarneembaar, bij anderen waren de vetreserves juist volop zichtbaar en weer anderen zijn juist in de war en gaan voor de estivatie (zomerslaap). Laten we maar eens inzoomen op de borden…

  (meer…)
 • “Vorentscheidung” bij schaaksenioren? (2/10/2023)
  Koploper William Gijsen knokte zich naar de winst

  SLIEDRECHT – In de 21e ronde van de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht lijkt er afgelopen donderdag een voorlopige beslissing te hebben plaatsgevonden. Koploper William Gijsen wist tegen Jorik Klein na een zeer ingewikkelde partij met beiderzijdse kansen het punt binnen te slepen. Doordat de nummers 2 en 3 – Wim Pool en Arjan van der Leij – onderling remiseerden is de voorsprong van de op zijn eerste cap jagende Gijsen flink vergroot. Met 9 ronden te gaan lijkt deze voorsprong geruststellend, maar volgens een groot wielrenner is “Parijs soms nog erg ver weg” en dat lijkt voorlopig de enige kans voor de achtervolgers.

  (meer…)
 • Wit begint en wint niet (2/6/2023)
  Jaap Euser wist knap te winnen

  SLIEDRECHT – In de twintigste ronde van de interne competitie werd maar weer eens duidelijk dat het schaken op amateurniveau een ander soort schaken is dan het schaken dat de afgelopen weken in Wijk aan Zee te zien was. Winnaar Anish Giri en oud-winnaar Jorden van Foreest legden in een talkshow haarfijn uit dat het erg lastig is om met de zwarte stukken te winnen. De schakers van schaakvereniging Sliedrecht gingen hier echter niet in mee. Er werden maar liefst 6 partijen gewonnen met de zwarte stukken en slechts 2 met de witte stukken. De overige partijen eindigden in remise.

  (meer…)
 • Wim Pool tackelt koploper (1/31/2023)
  Wim Pool slaat toe

  In de negentiende ronde van de interne competitie heeft Wim Pool een poging gedaan de opmars van William Gijsen naar zijn eerste clubkampioenschap te staken. In het eindspel kon Pool de winst met een vrijpion binnenhalen. Gijsen behoudt echter een ruime voorsprong op zijn naaste concurrenten. Vooralsnog hoeft hij zich dus geen zorgen te maken.

  (meer…)
 • Debutanten scoren snel               (1/21/2023)
  Nieuwkomer Paul Schakel won van Mark van Hulst

  In de 18e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht hebben twee nieuwe leden al snel toegeslagen. David Prook wist met een snelle aanval de verdediging van Johan Gijsen te breken en kon met een mooie combinatie de koning van Gijsen keurig mat zetten. Ook maatje Paul Schakel scoorde snel door met zijn Londense opening de Hollandse verdediging van Mark van Hulst te breken.

  (meer…)
 • Ronde 17 interne competitie: van de regen in de drup (1/13/2023)
  Van de regen in de drup

  SLIEDRECHT – Op de dag waarop het niet wilde stoppen met regenen, regende het ook in de speellocatie van Schakend Sliedrecht. Letterlijk via het plafond en figuurlijk met stukken op het bord. Enkele spelers zien (met grote blijdschap) door de grote hoeveelheid neerslag hun tuin veranderen in een prachtige vijver, andere spelers belanden op het bord van de regen in de drup of dropen af als een verzopen kat.

  Maar liefst 33 schakers wisten de flinke plensbuien te trotseren om voor het eerst in 2023 de reguliere competitie te vervolgen. Op 16 borden werd dan ook lustig gestreden om de eer, de punten of gewoon om niet te verliezen. 33 spelers en 16 borden… wie bleef er over dan? El Presidente Jerry van Rekom kreeg een bye zodat hij met gezwinde spoed op zoek kon gaan naar een loodgieter om verdere waterschade aan het prestigieuze speelhonk te voorkomen.

  (meer…)
 • Goede schaakvoornemens stellen weinig voor (1/6/2023)
  De stukken vlogen over het bord

  SLIEDRECHT – Op de tweede speelavond van de snelschaakcompetitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht werden op 5 januari jongstleden al snel de goede voornemens van de schaaktafel geveegd. Aan het begin van de vele snelschaakpartijen werd de tegenstander een goede partij gewenst, maar even later werd diezelfde tegenstander overrompeld met een incorrect stukoffer. De tegenstander ontbrak het aan voldoende tijd om het offer te weerleggen, zodat hij vervolgens door de vlag werd gejaagd?! Hoezo “Goede partij” gewenst? Nee, van het de tegenstander het beste wensen kwam al snel in het nieuwe jaar niets terecht. Het beste wensen bestond dus vooral uit het op een nul trakteren van de opponent.

  (meer…)
 • Ferhat Erdogan staakt opmars Rick Stuy (12/28/2022)
  Ferhat aan de bak

  In de laatste ronde van de interne competitie van dit jaar heeft Ferhat Erdogan een mooi punt meegepakt. In een scherp middenspel won hij een stuk tegen de riskant spelende Rick Stuy. Het eindspel dat volgde speelde Erdogan keurig uit, waardoor de opmars van de steeds sterker spelende Stuy tijdelijk werd gestaakt. Wat er verder allemaal heeft plaatsgevonden afgelopen donderdag, leest u hieronder.

  (meer…)
 • William Gijsen winterkampioen (12/17/2022)
  William lijkt onverslaanbaar

  SLIEDRECHT – Na de 15e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht mag William Gijsen zich winterkampioen noemen. In een korte, maar hevige partij wist Gijsen te winnen van toptalent Dana Verheij en staat hiermee zorgeloos aan top met een ruime voorsprong op de nummer twee. Met nog 15 rondes te gaan heeft Gijsen een goede kans op zijn eerste clubkampioenschap.

  (meer…)
 • Interne competitie ronde 14: schaken als een kerstboom (12/11/2022)

  SLIEDRECHT – In een prachtige kerst ambiance, werd in de Havik de 14e ronde van de interne competitie gespeeld. Doordat het eerste RSB team een (thuis)wedstrijd had was er een bijzondere indeling met kans op nog bijzondere uitslagen.  Grote verrassingen bleven echter uit, terwijl veel partijen wel voor vuurwerk op het bord zorgden.

  Schaken in de versierde Havik is altijd een feest

  Allereerst is een compliment voor ‘de Havik’ zeker op zijn plaats. Wat was de grote zaal mooi ingericht met kersttakken, lampen en lichtjes. Op de bar speelden lieftallige rendieren met grote ijsberen en in de hoek was een fraai opgemaakte kerstboom. En juist deze kerstboom zette aan het denken… is een kerstboom eigenlijk niet synoniem voor een schaakpartij? Deze gedachte werken we eens uit aan de hand van enkele partijen.

  (meer…)
 • Koploper Gijsen verslaat titelverdediger (12/3/2022)
  William Gijsen lijkt niet te stuiten

  SLIEDRECHT – Na de dertiende ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht lijkt huidig kampioen Peter van den Bergh titelprolongatie al te kunnen vergeten. Na een ingewikkelde partij met wisselende kansen moest de achtvoudig kampioen uiteindelijk zijn meerdere erkennen in koploper William Gijsen, die op jacht is naar zijn eerste cap. Gijsen staat nu ruim aan kop, omdat hij zijn naaste concurrenten punten zag verspelen.

  (meer…)
 • Donderdagavond gambietavond (11/18/2022)
  Luana speelde tegen een nieuw gambiet

  SLIEDRECHT – De meesten van u zullen wel bekend zijn met de uitdrukking ‘dinsdag gehaktdag’. Schaakvereniging Sliedrecht liet donderdag 18 november een eigen variant zien: donderdagavond gambietavond. Verschillende spelers zochten hun heil in het offeren van een pion in de opening, in de hoop de tegenstander te overrompelen met een razendsnelle aanval.

  (meer…)
 • Khaled Klib schwindelt naar winst (11/13/2022)

  Khaled counterde sterk

  In de 10e ronde  van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht kon Khaled Klib een verloren stelling ombuigen  naar winst. Tegenstander Cees Moes ging er stevig tegenaan en wist al snel materieel voordeel te behalen. In het eindspel werd Moes iets  te gul en liet pardoes zijn dame instaan, waardoor Klib helemaal terugkwam in de partij en de overwinning naar zich toe trok.

  (meer…)
 • Interne competitie ronde 9: de ‘jonkies’ slaan hard toe (11/4/2022)
  11 partijen in ronde 9

  SLIEDRECHT – Ook na de negende ronde van de interne competitie blijft het ongekend spannend aan de top.  Meerdere spelers vechten om de bovenste plek. In deze ronde was het opvallend dat op (bijna) alle borden de jongere speler wist te winnen.

  Bij aanvang van de speelavond werd er stilgestaan bij het onverwachte overlijden van Sliedrechtse Schaakvriend Jack de Ruijter. Hij gaat gemist worden! Naast het overlijden van Jack was er ook volop aandacht voor het schaken. Het RSB bekerteam speelde zijn kraker en vele bekende gezichten waren afwezig door hun hoogtestage voor de KNSB-krakers op zaterdag 5 november (komt allen!).

  (meer…)
 • Nieuwkomer Remon Wismeyer weet al wat winnen is (10/29/2022)
  Remon Wismeyer weet wat winnen is

  SLIEDRECHT – In zijn vierde officiële partij heeft nieuwkomer Remon Wismeyer afgelopen donderdag zijn eerste winst geboekt. Bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht wist hij na een aanvallende partij Ferhat Erdogan te verslaan. In een partij waarin veel offers te bewonderen waren wist Wismeyer het ingewikkelde eindspel naar winst te voeren. Na zijn remise in zijn eerste partij boekte de nieuwkomer nu al een fraaie winstpartij.

  (meer…)
 • Wit begint en wint (10/15/2022)
  Nieuwe functie?

  SLIEDRECHT – In de zesde ronde van de interne competitie hebben de witspelers zich laten gelden. 11 van de 17 partijen werden gewonnen door degene die de eerste zet deed. Dat kan een keer gebeuren, maar sommige clubgenoten dachten dit te kunnen verklaren. In de wandelgangen wordt namelijk beweerd dat Arco van Houwelingen een nieuwe functie krijgt: hoofd calamiteiten dijkbewaking. Het aantal mensen dat dit gehoord heeft is gemakkelijk uit de uitslagenlijst te destilleren, ze hebben allemaal een 0.

  (meer…)
 • Clubkampioen onderuit (10/7/2022)
  Wim Pool staat weer in top 3

  In de 5e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft clubkampioen Peter van den Bergh een gevoelige nederlaag geleden. Het duel moet oud-kampioen Wim Pool duurde lang en beide spelers leken geen echt voordeel te hebben. In het verre eindspel sloeg Pool echter toe en behaalde een mooie overwinning.

  (meer…)
 • Interne competitie: wit begint en wint! (9/30/2022)
  Nader onderzoek is nodig

  SLIEDRECHT – In de vierde ronde van de interne competitie lijken vooral de witspelers een groot voordeel te hebben. In bijna 70% van alle partijen wist de witspeler te winnen. Juist in een tijd waarin de schaakwereld op haar grondvesten beeft door aantijgingen over valspelen en elektronische speeltjes is het goed om hier nader onderzoek naar te verrichten. Hoe dan ook; als de stofwolken zijn opgetrokken zien we dat William Gijsen goede zaken heeft gedaan in aanloop naar zijn eerste kampioenschap. Of zijn er anderen die hem daarvan af weten te houden? Parijs is nog ver!

  (meer…)
 • Leo Koppelaar boekt grootmeesterlijke winst (9/24/2022)
  Leo Koppelaar speelde als een grootmeester

  SLIEDRECHT – In de derde ronde van de interne competitie bij Schaakvereniging Sliedrecht heeft Leo Koppelaar afgelopen donderdag op grootmeesterlijke wijze weten te winnen. Terwijl de gehele schaakwereld in de ban lijkt van mogelijke schaakfraude van een jeugdspeler tegen wereldkampioen Magnus Carlsen wist de Sliedrechtse routinier op zeer fraaie wijze te winnen. Met vaste hand wist Koppelaar een ingewikkeld eindspel naar winst te leiden tegen Ferhat Erdogan. Erdogan is wel wat gewend, maar hij was nu niet opgewassen tegen de dadendrang van de 75-jarige routinier.

  (meer…)
 • Zomertoernooien spelen loont in de interne competitie (9/16/2022)
  Koploper Jorik Klein

  SLIEDRECHT – Het regulier bijhouden van je schaakkennis is belangrijk om je niveau te behouden en goed in vorm te raken. Dit bewezen de schakers die deze zomer actief waren op zomertoernooien. Zo wisten William Gijsen, Adrian Mensing, Dana Verheij, Johan van der Griend en Jorik Klein allemaal te winnen deze ronde nadat ze deze zomer actief waren op verschillende zomertoernooien.

  Aan het eerste bord werd gestreden door de twee koplopers en eerste teamspelers Jorik Klein en Arjan van der Leij. Jorik kreeg vanuit de opening een prettig ruimtevoordeel. De zwarte velden van Arjan waren erg zwak en Jorik kon hier handig op inspelen. Zijn stelling werd gradueel beter en uiteindelijk kon hij met een mooi torenoffer de partij in zijn voordeel beslissen. Zo heeft Jorik de eerste 2 rondes gewonnen.

  (meer…)
 • Debutant Langstraat laat zich gelden (9/9/2022)
  Rik verliest de partij maar wint de titel: aspirant-wedstrijdleider!

  SLIEDRECHT – Donderdag 9 september werd de eerste competitiewedstrijd van het seizoen gespeeld. Na een Zwitserse indeling van aspirant-wedstrijdleider Rik Versteeg konden de schakers weer van start. Hieronder volgt een kort overzicht van de hoogtepunten (of dieptepunten) beschreven door reporter Jurgen de Haan.

  Competitiedebutant André Langstraat liet zien dat hij het schaken goed heeft afgekeken van zijn zoons, door gelijk te winnen van Ferhat Erdogan. Een mooi resultaat voor de eerste echte interne partij. Waarde lezer, u bent gewaarschuwd.

  (meer…)
 • Nieuw seizoen begint met ledenvergadering en snelschaak (9/2/2022)
  Clubkampioen Peter

  SLIEDRECHT – Het nieuwe seizoen van Schaakvereniging Sliedrecht is traditioneel van start gegaan met de algemene ledenvergadering en de eerste rondes van de snelschaakcompetitie. Als vanouds was een groot deel van de leden aanwezig om het nieuwe seizoen af te trappen.

  Tijdens de door voorzitter Marcel Klein geleide vergadering werden o.m. alle prijzen van de competities van het vorige seizoen uitgereikt. Clubkampioen Peter van den Bergh werd voor de 8e keer gehuldigd.

  Dana Verheij werd kampioen van de tweede groep en Maarten Hartkoren wist verrassend eerste te worden in de 3e groep.

  (meer…)
 • Peter van den Bergh voor 8e keer clubkampioen (6/4/2022)
  Clubkampioen Peter van den Bergh

  SLIEDRECHT – Na een door de lockdown extra lang seizoen is Peter van den Bergh er in geslaagd voor de 8e keer clubkampioen van Schaakvereniging Sliedrecht te worden. Van den Bergh had slechts een kleine marge op achtervolger William Gijsen, maar wist in de laatste ronde te winnen van oud-kampioen Jorik Klein en kon zo zijn 1e plaats veilig stellen.

  (meer…)
 • Hans Klein overrompelt ongenaakbaar lijkende koploper (4/29/2022)
  Hans Klein overrompelde de koploper

  SLIEDRECHT – De spanning in de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht lijkt volledig terug. In de 26e ronde van de interne competitie wist Hans Klein namelijk de ongenaakbare koploper Peter van den Bergh op aanvallende wijze te overrompelen. Met eenmalig clubkampioen H\ans Klein weet je het nooit. Hij weet zijn stukken altijd goed neer te zetten met vaak als doel de vijandelijke koning aan te vallen, maar soms wordt tijd zijn grootste vijand. Dit keer dus niet en liet hij een verbijsterde zevenvoudig clubkampioen achter.

  (meer…)
 • Jeugdschaakster velt routinier (4/23/2022)
  Luana haalde een dikke vis binnen

  SLIEDRECHT – In de 25e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft de pas 15 jarige Luana Mensing hard toegeslagen tegen routinier Peter Vis. In een partij met veel zetten in korte tijd ging het hard tegen hard. Toen de rookwolken eenmaal waren opgetrokken was het Vis die zijn koning moest omleggen tegen het jeugdtalent.

  (meer…)
 • Top 3 blijft bij elkaar (4/2/2022)
  William nadert de 1e plaats

  SLIEDRECHT – Ook na de 23e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht blijft de top 3 hetzelfde. Koploper Peter van den Bergh en nummer drie Arjan van der Leij speelden tegen elkaar en kwamen al snel remise overeen. William Gijsen won in een lange partij van Hans Klein en kruipt zo weer dichter naar Van den Bergh toe.

  (meer…)
 • Willem Theunisse zet opmars voort (3/26/2022)
  Willem Theunisse is met opmars bezig

  SLIEDRECHT – In de 22ste ronde van de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht heeft jeugdspeler Willem Theunisse een flinke opmars ingezet. Theunisse moest na zijn overgang van de junioren naar de senioren even wennen aan het niveau, maar inmiddels is hij een geduchte tegenstander. Dit keer wist hij zeer overtuigend Maarten Hartkoren te verslaan. Door de winst steeg Theunisse flink wat plaatsen in de tussenstand en heeft hij nog kansen op het podium in groep 3.

  (meer…)
 • Wedstrijdleider Van Hulst verschalkt tegenstander met stukoffer (3/20/2022)
  Mark van Hulst won weer eens

  SLIEDRECHT – Ze spelen al zo’n 30 jaar tegen elkaar en het saldo van alle partijen die ze hebben gespeeld zal waarschijnlijk nul zijn. Dan wint Koppelaar weer eens, dan Van Hulst en vaak is het remise. In de 22e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht was het Mark van Hulst die dit keer won. In het middenspel wist hij Leo Koppelaar op het verkeerde been te zetten en won een stuk, dat Van Hulst in het eindspel terug offerde voor 2 vrijpionnen, die uiteindelijk naar de winst liepen.

  (meer…)
 • Dameoffer brengt winst voor Arco van Houwelingen (3/12/2022)
  Arco won snel

  SLIEDRECHT – In de 20e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht wist Arco van Houwelingen met een goed gespeeld dame-offer de winst naar zich toe te trekken tegen routinier Martin Prins. De partij duurde slechts 15 zetten en het offer was dusdanig goed geplaatst dat Van Houwelingen met een vrijpion meteen de pot beslechtte. Van Houwelingen blijft zo meedraaien in de top van de derde groep.

  (meer…)
 • André van Dieën kent sterke comeback (3/6/2022)
  André van Dieën won fraai

  SLIEDRECHT – Het was weer even geleden dat hij van zich deed spreken, maar in de negentiende ronde van de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht was het raak. André van Dieën speelde een sterke partij tegen Johan Gijsen, die na een ingewikkelde partij uiteindelijk zijn koning moest omleggen tegen een ontketende tegenstander. Van Dieën kende zo een goede terugkeer en dat heeft hij ook nodig omdat zoon Julian steeds beter gaat schaken en zijn vader voorbij lijkt te gaan.

  (meer…)
 • Stefan van der Waal stunt in schaakcompetitie (2/26/2022)
  Stefan van der Waal stuntte

  SLIEDRECHT – In de achttiende ronde van de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Stefan van der Waal voor een enorme verrassing gezorgd. Van der waal die pas sinds 2020 lid is van Sliedrecht stuntte tegen de op papier veel sterkere Arjan Kreukniet. In een zeer ingewikkelde partij greep Kreukniet mis en moest het volle punt aan Van der Waal laten, die daarmee een enorme sprong maakt en in de tussenstand koploper is van de derde groep.

  (meer…)
 • William Gijsen brengt spanning terug in schaakcompetitie (2/18/2022)
  William Gijsen versloeg de koploper

  SLIEDRECHT – Voorafgaand aan dit seizoen was hij al één van de favorieten in de strijd om het clubkampioenschap bij Schaakvereniging Sliedrecht, maar na een mindere periode leek hij kansloos op het pad naar zijn eerste cap. In de zeventiende ronde van de interne competitie sloeg William Gijsen echter keihard toe. In een boeiende partij wist hij namelijk koploper en zevenvoudig kampioen Peter van den Bergh te verslaan. Na een ingewikkelde opening verkreeg hij materiaal voorsprong, dat hij niet meer uit handen gaf. Door deze zege en ook nog eens de remise van nummer 2, Wim Pool, tegen Dana Verheij klom Gijsen jr. zelfs naar de gedeelde eerste plaats.

  (meer…)
 • Kees Wessels bewijst uitstekende vorm (2/12/2022)
  Kees Wessels haalde hard uit

  SLIEDRECHT – In de 16e ronde van de Interne Competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Kees Wessels hard uitgehaald. Tegen de eerste koploper van dit seizoen, Tim Schakel, liet Wessels opnieuw een uitstekende vorm zien. In een theoretische openingsfase was Wessels Schakel duidelijk de baas en kon het voordeel vlot naar winst spelen. Door deze winst steeg de eenmalige clubkampioen naar de zevende plaats met uitzicht op het podium.

  (meer…)
 • Leo Koppelaar weet weer wat winnen is (2/5/2022)
  Leo Koppelaar weet weer wat winnen is

  SLIEDRECHT – Hij zat er de laatste weken dicht tegen aan, maar winnen was al een tijdje geleden. Dit keer was het wel raak in de vijftiende ronde van de interne competitie bij Schaakvereniging Sliedrecht. Leo Koppelaar wist na een degelijke partij het volle punt binnen te halen tegen Mike Boom. Nestor Koppelaar bewees met zijn winst dat hij voorlopig nog niet is afgeschreven en voor de komende tegenstanders is dat een waarschuwing, want de smaak van winnen wil Koppelaar voorlopig behouden.

  (meer…)
 • Snelle winstpartijen troef in schaakcompetitie (1/28/2022)
  Jorik en Niels konden snel aan het bier

  SLIEDRECHT – De 14e ronde van de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht werd gekenmerkt door hele korte winstpartijen. Zou het te maken hebben met het feit dat de bar al om 22.00 uur dicht gaat of dat de slimste sporters van Sliedrecht weer moeten wennen aan het elkaar fysiek bekampen? De volgende ronde gaat het uitwijzen. In ieder geval wisten Niels Mijnster en Jorik binnen een half uur te winnen van hun verbaasde tegenstanders, Rien Lodder en Jaap Euser.

  (meer…)
 • Sliedrechtse schakers weer echt achter het bord (1/22/2022)
  Voorzitter Marcel Klein kon eindelijk zijn Nieuwjaarspeech houden…

  SLIEDRECHT – Na ruim 2 maanden stil te hebben gelegen door de coronamaatregelen is de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht weer herstart. Nog niet helemaal zoals de spelers gewend zijn, maar er kan in ieder geval weer live worden gespeeld. En met maar liefst 15 partijen was de Havik weer goed gevuld. Voorzitter Marcel Klein opende het “nieuwe” jaar met het hoopgevende nieuws dat in 2022 volop geschaakt gaat worden, maar dat ook enkele festiviteiten, zoals het 85-jarig jubileum ingehaald gaan worden.

  (meer…)
 • Vanaf a.s. donderdag weer schaken in De Havik! (1/17/2022)
  Peter van den Bergh in vrolijkere tijden. Peter is de huidige koploper in de interne competitie

  Eind vorige week was er een persconferentie en hebben de heren Rutte en Kuipers nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze versoepelingen hebben voor ons als positief gevolg dat fysiek schaken in De Havik weer mogelijk is. Helaas nog niet op de manier zoals we graag willen, maar we willen deze kans wel aangrijpen om de interne competitie te vervolgen. We spelen a.s. donderdag 20-1-2022 de 13e ronde van deze competitie. Ook de jeugdleden zijn vanaf donderdag 20 januari 18:45 weer welkom in De Havik.

  Wij volgen de regels van de overheid. De belangrijkste regels die in De Havik gelden lees je hieronder.

  (meer…)
 • Wout Boer winnaar Back to the Arena-competitie (1/15/2022)
  Winnaar Wout Boer

  SLIEDRECHT – Hij wordt de Poulidor van Schaakvereniging Sliedrecht genoemd, omdat hij vele malen tweede is geworden. In de afgelopen donderdag afgesloten online-competitie Back to the Arena wist Wout Boer echter het tweede-plaats-syndroom achter te laten en wist hij op overtuigende wijze de drie-ronden-competitie te winnen. In de laatste ronde wist hij met voldoende punten het kampioenschap veilig te stellen. Daarmee bewees de gepensioneerde politieagent dat hij een uitstekend online schaker is.

  (meer…)
 • Slimste sporters van Sliedrecht gaan gewoon door (1/7/2022)
  Schakers gaan weer online

  SLIEDRECHT – Ondanks alle coronamaatregelen, waaronder een strenge lockdown, laten de slimste sporters van Sliedrecht zich niet stoppen; geschaakt zal er worden! Zonder PCR-testen of afgebroken trainingskampen weten de leden van Schaakvereniging Sliedrecht elkaar op meer dan 1,5 meter afstand te bekampen. Het online schaken is na een boostercampagne weer gestart en dat leverde direct weer heel wat gedenkwaardige partijen en uitslagen op.

  (meer…)
 • Boostercup: Uitslagen ronde 1 bekend, inschrijving ronde 2 opgeopend! (12/12/2021)

  SLIEDRECHT – De afgelopen dagen is ronde 1 van de Boostercup gespeeld. Er is afgetrapt met 10 partijen, waarvan er 6 in De Havik plaatsvonden, 3 thuis en 1 online. De uitslagen waren als volgt:

  (meer…)