Vakantietoernooi: Jurgen de Haan nu al winnaar Groep 2

Jurgen de Haan: winnaar Groep 2

SLIEDRECHT – Na de vijfde avond van het Vakantietoernooi zijn in de diverse groepen het aantal kandidaten wat kan winnen flink uitgedund.  Aan de andere kant zijn er in elke groep nog een handvol kanshebbers, want doordat de verschillen klein zijn, kan er op de laatste avond nog veel gebeuren en blijft het spannend tot de laatste partij.

Inmiddels hebben al meer dan 90 individuele spelers dit jaar aan het vakantietoernooi meegedaan.  Voor sommige schakers was dit 1 partij of 1 avond, maar er zijn ook een aantal fanatieke spelers die alle avonden en ronden hebben gespeeld.  Sterker nog: er is een handje vol spelers die bijna alle partijen uit de geschiedenis van het toernooi hebben meegedaan.  Ferhat Erdogan en Ben van Bloppoel hebben slechts 3 ronden gemist in 4 jaar tijd. Dat zijn onze echte ambassadeurs!  Tot aan de 4avond hoorde daar nog 1 man extra bij, dat is Kees Wessels.

William, kanshebber in Groep 1

Over hem moeten we het toch even hebben, want eigenlijk is Kees Wessels de reden dat we het Vakantietoernooi zijn gestart.  Kees baalde van het feit dat de vereniging in juli en augustus niets organiseerde en toen dit idee op kwam, was hij de eerste die huppelend van blijdschap aangaf graag te komen. Het is natuurlijk ook beter voor zijn omgeving dat wij hem eens per week dit uitje kunnen bezorgen, dus wat schetst onze verbazing dat Kees plotseling aangaf op vakantie te gaan tijdens het vakantietoernooi.  Er is zelfs nog even sprake geweest van een crisis bij de organisatie met de vraag: moeten we een pauze inlassen totdat hij terug is? Of moeten we het hele toernooi stilleggen?  Maar goed, dan kwamen andere schakers wellicht in opstand. Dus we hebben besloten toch maar door te gaan en verrassend genoeg lukte dat uitstekend.

Weer bijna 50 deelnemers, menig zomertoernooi zou een gat in de lucht springen bij die opkomst.  Wij uiteraard ook, want het zijn wel heel gezellige weken in Sliedrecht.  Tel daarbij op de goede zorgen van de barcrew die weer gezorgd hadden voor diverse lekkere hapjes en de gezellige sfeer, zodat niets een mooie avond schaken nog in de weg stond.

Zoals al gezegd, het gaat spannend worden in de laatste ronden.  In Groep 1 was het rustig op deze avond.  Veel spelers kozen een andere voorbereiding voor de laatste speelavond.  Een aantal toppers (Niels Mijnster, Jorik Klein en Johan van der Griend) spelen een voorbereidingstoernooitje in Vlissingen, terwijl voorzitter Jerry van Rekom nog maar eens het gras maaide en de ramen zeemde. Ook hebben we te maken met wat vakantiegangers, maar degenen die er wel waren maakten er een mooie avond van.  Als we kijken naar de ranglijst dan weten we in ieder geval dat we een Sliedrechtse winnaar krijgen.  Aan kop gaat Niels Mijnster (die nog wel 3 ronden moet spelen om in de ranglijst te komen) terwijl William Gijsen, Arjan van der Leij en Willem Barendswaard ook nog kampioen kunnen worden.  William Gijsen speelt de laatste avond niet omdat zijn vader Johan Gijsen blijkbaar een foutje heeft gemaakt door zijn vakantie te vroeg te boeken.  William moet dus afwachten of zijn tegenstanders geen fouten maken en onder zijn percentage uitkomen.  Niels heeft minimaal nog 5 punten nodig om te winnen, Arjan zou achterover kunnen leunen en hopen op een misstap van Niels, maar als hij speelt heeft hij wel 7 punten nodig om Niels te achterhalen en Willem zelfs 9.  De onderlinge confrontatie tussen Niels en Arjan staat al met potlood op de lijst.

In Groep 2 stond voor deze avond nog 1 speler op 100%.  Ron Melger was de eerste avonden stevig uit de startblokken geschoten en leek rechtstreeks op titelkoers.  Op deze avond bleek ook weer dat je scherp moet blijven, want een achterstand is zo opgelopen.  Met 2 verliespartijen en een remise is de toppositie niet meer haalbaar.  Vakantieganger Jurgen staat fier bovenaan en wat op de speelavond nog niet gelijk duidelijk was, is bij nadere berekeningen wel duidelijk. Jurgen wint groep 2, hij is niet meer te achterhalen, maar hij is inmiddels al vertrokken naar Zuid-Frankrijk dus de beker krijgt hij bij thuiskomst, terwijl de prijs in natura dan naar een andere speler gaat.  Moet je er maar zijn.  Wij feliciteren Jurgen natuurlijk met zijn overwinning.

Robin in actie

In Groep 3 gaat het voor de overwinning nog om 2 schakers.  Robin Tenhunen had een lastige avond met moeilijke partijen, maar scoorde uitstekend, terwijl achtervolger Martin de Witte 2 keer won en nog wel een 3avond moet komen, maar dan gaat het ook wel heel spannend worden.

Het lijkt nu allemaal op de topposities te gaan en dat is natuurlijk ook leuk om over te schrijven, maar in elke groep strijden ook nog veel mensen om een plek in de top 5 en eeuwige roem in het statistiekenoverzicht.  En daarnaast: op de slotavond zijn er altijd weer veel prijzen te verdelen, dus die laatste avond gaat ook echt nog ergens over.

Uitslagen en standen: http://www.schakendsliedrecht.nl/vakantietoernooi-stand/

Statistieken: http://www.schakendsliedrecht.nl/statistieken-2/

Alle foto’s: https://www.flickr.com/photos/144974615@N05/albums/72157710065594326

Dit bericht is geplaatst in Vakantie-verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie