Weekverslag senioren

Op de pagina volgen wekelijks de verslagen van de interne competitie van de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht. Wedstrijdleider is Rik Versteeg.

 • Peter van den Bergh voor 9e keer clubkampioen (5/3/2024)
  Clubkampioen Peter van den Bergh

  SLIEDRECHT – De spannende interne competitie bij Schaakvereniging is ten einde. Na 28 spannende rondes kon wedstrijdleider Rik Versteeg de kampioenen bekend maken. Peter van den Bergh werd de nieuwe clubkampioen, al is nieuw niet het juiste woord, want Van den Bergh werd voor de negende keer clubkampioen. Daarmee verstevigde hij zijn positie in de top-3 van alle clubkampioenen uit de 89-jarige historie van Schaakvereniging Sliedrecht. Met 9 caps heeft hij nog wel een gat te dichten naar de top 2; P.C. Parel behaalde 22 keer de titel, terwijl Wim Hokken zich 20 keer als kampioen mocht laten huldigen.

  (meer…)
 • Peter van den Bergh pakt hoogste titel (4/28/2024)
  Peter wist wel raad met zijn tegenstanders

  SLIEDRECHT – Het is voor elk lid van Schaakvereniging Sliedrecht de hoogste titel van het seizoen: Sliedrechts clubkampioen. De SCK-titel geeft status en kan dan ook met trots gedragen worden. Na een seizoen vol strijd en lange donderdagavonden mag Peter van den Bergh voor de negende maal een jaar door het leven gaan als clubkampioen: na 27 rondes is hij niet meer te achterhalen door de concurrentie. Een sterke prestatie van Peter, die bewijst dat nieuw vaderschap en kampioenschap een haalbare combinatie is. De volledige stand na 27 van de 28 rondes spelen, vindt u hier.

  (meer…)
 • Aardbeving in de top? (4/24/2024)
  Wout pakte een mooie overwinning mee

  Afgelopen donderdag werd de zesentwintigste ronde van de interne competitie afgewerkt. De ontknoping van een mooi seizoen nadert, zeker gezien het verloop van deze ronde. De strijd in de top is nog niet gestreden, dus blijft het spannend tot de laatste zet. Ook de toppers die niet meespelen in de bovenste regionen van de competitie, proberen uit alle macht een sprintje te maken voor een zo hoog mogelijke notering. Er valt immers eeuwige roem te verdienen.

  (meer…)
 • Johan Gijsen in Feyenoord-vorm op schaakbord (4/12/2024)
  Gijsen sr. sloeg wel toe

  SLIEDRECHT – Het heeft even geduurd, maar in de 25e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Johan Gijsen eindelijk de goede vorm gevonden. De altijd in een Feyenoord-pyjama slapende Vuilendammer wist een uitstekende partij te spelen tegen een zeer verbaasde tegenstander André van Dieën. Gijsen speelde Van Dieën volledig van de ‘mat’ en liet hem alle hoeken van het ‘veld’ zien, bijna zoals de afgelopen voetbalklassieker verliep. Gijsen senior wist zo een fraaie winst te boeken en steeg daardoor flink wat plaatsen.

  (meer…)
 • Interne competitie ronde 24: verrassingen overal (4/5/2024)

  SLIEDRECHT – in de 24e ronde van de interne competitie waren er veel verrassingen te melden. In dit verslag wordt u op hoofdlijnen bijgepraat, maar wellicht is de grootste verrassing nog wel dat ook u (ja, ik richt mij tot u als lezer) van harte bent uitgenodigd voor de volgende ronde(n) op donderdagavond!

  Schaken is een prachtige sport. Of je nu oud of jong bent, jongen of meisje of ergens ertussen… schaken is voor iedereen! En schaken bij SV Sliedrecht verbindt. Misschien niet direct aan het bord waar menige vete werd uitgevochten met de houten stukken, maar dan zeker wel achteraf aan de bar met bier en bitterballen.

  (meer…)
 • Je hebt werkpaarden en je hebt sierpaarden (3/25/2024)

  Afgelopen donderdag opnieuw een ronde in de vermaarde interne competitie. Rick Paparazzi Stuij brengt verslag uit…

  SLIEDRECHT – Donderdag 21 maart werd de 23e ronde van de interne competitie gespeeld. De paarden stalen de show, zowel in positieve als negatieve zin. Hoe dat komt, leest u hieronder.

  (meer…)
 • Is schaken een geluksspel? (3/19/2024)
  Dana sloeg toe

  Donderdag 14 maart werd de 22e ronde van de interne competitie afgewikkeld. Langzaam maar zeker komt de laatste ronde in zicht. Hieronder vindt u de hoogte- en dieptepunten van de avond.

  (meer…)
 • 29 februari 2024: schrikkel-Blitz (3/2/2024)

  SLIEDRECHT – Al bij binnenkomst werd uw verslaggever van dienst begroet met de uitspraak dat het exact de 13e maal is dat het op een donderdag schrikkeldag is. Aan de trouwe lezer de vraag om deze uitspraak te controleren. Hoe dan ook… er werd weer geschaakt voor de laatste keer in februari en ditmaal op schrikkeldag!

  Op het rooster staat een nieuwe blitz-ronde. 5 minuten per partij met 2 seconden increment waarbij de spelers tweemaal tegen elkaar spelen (afwisselend met wit of zwart). Tweemaal tegen dezelfde speler? Welke sadist heeft dit bedacht, want ben je éénmaal ingemaakt dan kun je opnieuw tot tranen toe geraakt worden binnen 10 minuten….

  (meer…)
 • Nog 8 ronden te gaan (2/24/2024)
  Jorik gaat voor 8x winst

  SLIEDRECHT – Even een kleine terugblik op ronde 20 van de vermaarde Sliedrechtse Schaakcompetitie. Ik schrijf vanaf een vakantielocatie, dus ik houd het kort. Slechts 34 leden ontmoetten elkaar op deze stormachtige krokusvakantiedonderdag. Er waren mooie strijdtonelen, uiteindelijk werd Joris Klein de winnaar van de avond. De clubkampioen van 2016 is de top 3 binnen geslopen.

  (meer…)
 • Ronde 19: Liefde na Valentijnsdag (2/18/2024)

  Romanticus Rick Stuij praat ons bij over de perikelen in de interne competitie…

  Het was weer gezellig druk in De Havik

  SLIEDRECHT – Speelronde 19 werd afgewerkt op donderdag 15 februari. Menig schaker had duidelijk schoon genoeg van Valentijnsdag en alles wat erbij kwam kijken, want op slechts 3 van de 16 borden was men lief voor elkaar en werd het punt gedeeld. Leest u snel verder.

  (meer…)
 • De sterkste speler wint? (2/12/2024)
  Maarten had een mooie avond

  SLIEDRECHT – De achttiende ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht verliep relatief rustig. Mede dankzij een spectaculaire externe wedstrijd en een druiligere donderdagavond werden er ‘slechts’ dertien interne partijen gespeeld. Hoe die zijn afgelopen leest u hieronder.

  (meer…)
 • David Prook stijgt met stip (2/2/2024)
  David Prook schaakt sterk

  SLIEDRECHT – Hij is nog maar een jaar lid van Schaakvereniging Sliedrecht, maar hij ontpopt zich snel als talentvolle schaker. In de 17e ronde van de interne competitie bij de senioren bewees David Prook dat door talent Tim de Waard overtuigend te verslaan. Prook is inmiddels een vaste kracht van het vierde KNSB-team en de ervaring die hij daarop doet zorgt dat hij met stip stijgt in de interne competitie. Hij is daarom ook favoriet in groep 3. Kijken of hij de favorietenrol in de laatste maanden van de competitie waar kan maken.

  (meer…)
 • Interne competitie ronde 16; Tata Steel als oefenterrein voor de Sliedrechtse Competitie werpt zijn vruchten af (1/20/2024)
  18 borden waren bezet

  SLIEDRECHT – Waar alle schaakliefhebbers deze week de ogen hebben gericht op het Tata Steel Chess Tournament 2024 in Wijk aan Zee, is dit toernooi door enkelen gebruikt als oefenterrein voor het nog illustere en vermaarde interne competitietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht.

  Maar liefst 10 clubspelers hebben zich opgegeven voor Wijk aan Zee, met maar één doel; oefenen en winnen in de interne competitie. Mogelijk dat schakers als Anish Giri, Jorden van Foreest en Max Warmerdam onze clubgenoten nog wat tips hebben gegeven. Want deze oefening leverde veel overwinning op voor onze Tata-gangers in deze 16e speelronde.

  (meer…)
 • Vertellingen van stellingen (1/15/2024)

  Poëet Rick Stuij doet verslag van speelronde 15

  Dichter Rick

  Bierlijst, bierlijst, aan de wand
  Wie schaakt het beste in dit pand?
  Vooraf een waarschuwing over dit verslag
  Voor een ieder weliswaar een hard gelag
  Voor diepgaande analyses zit u hier verkeerd
  Uw verslaglegger kreeg de opdracht hiertoe namelijk pas na middernacht gedelegeerd
  Over de veroorzaker hoeven we niet te bluffen, het is geen poker
  Wat we weten is dat diens achternaam rijmt op “joker”

  (meer…)
 • Clubcompetitie op de helft, huidige kampioen zoekt topvorm (1/5/2024)
  Micha duikelde uit de top 10 na een scherpe Skandinavische strijd tegen 20-voudig clubkampioen Wim Hokken

  SLIEDRECHT – De strijd om het clubkampioenschap duurt dit seizoen 28 ronden. Na 14 ronden gaat Peter van den Bergh fier aan kop. De 8-voudige Sliedrechtse clubkampioen wist afgelopen donderdag de kampioen van 2023, William Gijsen, gedecideerd aan de kant te schuiven en heeft de eeuwige roem steeds helderder in het zicht. Het verschil in Keizer-punten tussen de twee is al opgelopen tot 230; William heeft een trainingskamp belegd. Arjan van der Leij en Tim Schakel, beiden nog niet in het bezit van een Sliedrechtse kampioenstitel met klassiek speeltempo, bezetten plek 2 en 3. Deze twee achtervolgers speelden hun eerste partij van 2024 tegen elkaar: Tim won rond middernacht na een lange, heftige worsteling.

  (meer…)
 • Gebroeders Prins slaan razendsnel toe (12/22/2023)
  Henk en Martin Prins wonnen snel

  SLIEDRECHT – In de dertiende ronde van de interne competitie van de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht leek het wel of iedereen snel aan het kerstdiner moest gaan. Er vielen namelijk veel miniaturen (= korte winstpartijen) te noteren. Vooral de gebroeders Prins (Henk en Martin) hadden achter het bord niet echt een vredige kerstgedachte, want beiden veegden in no time hun tegenstanders (Paul Schakel en Ferhat Erdogan) van het bord. Zo hielden de schakende routiniers de vredige versie van de kerstgedachte voor de komende kerstdagen.

  (meer…)
 • Ronde 12 interne competitie; schaken in kerstsferen (12/19/2023)
  De Havik in kerstsferen

  SLIEDRECHT – De 12e ronde van de interne competitie beloofde een leuke avond te worden. Een mooie opkomst – ondanks een volle KNSB-zaterdag voor de boeg (lees de briljante verslagen die al online staan!) – een goed gevulde bar een schitterende kerstboom die bijdraagt aan de feestvreugde.

  Dat sommige spelers zich al in kerstsferen wanen is dan ook geen wonder. Aan het ene bord gedroeg een speler zich als een echte kerstman door driftig ‘ho, ho, ho’ te roepen als zijn koning van het bord verdween, aan het andere bord werd de partij maar snel vergeten door aan de bar een zelfde kleur neus te creëren als Rudolph het rendier.

  (meer…)
 • Kopgroep demarreert in de interne competitie (11/24/2023)
  Peter is de nieuwe koploper

  SLIEDRECHT – Nu er 10 ronden gespeeld zijn, lijkt er een kopgroep te ontstaan in de interne competitie. De afstand tussen de top 5 en de rest van het veld begint namelijk op te lopen. Toch is er wel elke week een andere koploper. Deze week nam Peter van den Bergh het stokje voorlopig weer even over van Wout Boer door met de zwarte stukken de man in vorm te verslaan. De achtvoudig clubkampioen wil ook dit seizoen weer meedoen om de titel en op jacht naar de dubbele cijfers.

  (meer…)
 • Schaakroutinier Wout Boer in de vorm van zijn leven (11/21/2023)
  Wout Boer staat fier aan kop

  SLIEDRECHT – Hij staat bekend als de eeuwige nummer twee van Schaakvereniging Sliedrecht, de Poulidor van de Drechtstreek. Daar lijkt hij nu verandering in aan te gaan brengen. Na de negende ronde van de interne competitie bij de senioren prijkt zijn naam fier aan kop in de tussenstand. De weg naar Parijs is nog lang, maar voorlopig heeft Wout Boer (daar hebben we het natuurlijk over) de gele trui te pakken. In de negende ronde wist hij op zeer fraaie wijze voormalig clubkampioen Jorik Klein te verslaan. Na eerder voormalig koploper Arjan van der Leij te hebben verslaan en titelverdediger William Gijsen op remise te houden is Boer de terechte koploper in de spannende competitie.

  (meer…)
 • Keuzetitel: de competitie is net een wasmachine… óf… Wout Boer doet goede zaken (11/13/2023)
  Ronde 8:een rustige avond met maar 16 partijen door een externe RSB wedstrijd

  SLIEDRECHT – In de interne competitie blijft het stuivertje wisselen in de bovenste regionen van de ranglijst. Door het ontbreken van een aantal spelers, met een externe wedstrijd, was het een rustige avond voor wat betreft het ledenaantal. Maar in deze 8e ronde, was het op de borden alles behalve rustig!

  Uw verslaggever heeft lang gedaan over het verslag. Niet in de laatste plaats omdat zijn zorgvuldig opgebouwde aantekeningen en analyses in de alles verslindende wasmachine zijn beland. Na ontelbare rondjes te zijn gedoopt in een schuimbad zijn alle letters vervaagd, behalve de koptitel; Wout Boer doet goede zaken!

  (meer…)
 • Stuivertje wisselen in de top drie (11/6/2023)
  Foto van de koploper. Volgende week weer een ander?

  SLIEDRECHT – Donderdag 2 november werd op een stormachtige herfstavond de zevende ronde van de interne competitie afgewerkt. Het leek wat rustiger in de Havik, wat waarschijnlijk te maken had met het slechte weer en een aanstaande KNSB-speelronde op 4 november. Achter de borden was er echter genoeg te beleven, dus leest u snel verder.

  (meer…)
 • Schakers ervaren herfstdip achter het bord (10/20/2023)
  Maarten profiteerde van één van de blunders

  SLIEDRECHT – Donderdag 19 oktober stond de 6e ronde van de interne competitie op het programma. Het leek er deze ronde op alsof het verdrietige herfstweer invloed had op de partijen. Een rondje langs de borden toonde vele blunders over en weer. Gelukkig betekent dit altijd wel dat er ook een aantal schakers een gelukkige avond meemaken.

  (meer…)
 • Schaakster Yacintha van Doorn slaat al snel toe (10/13/2023)
  Yacintha heeft haar eerste scalp te pakken

  SLIEDRECHT – Ze is nog maar net lid van Schaakvereniging Sliedrecht, maar in de vijfde ronde van de interne competitie bij de senioren sloeg ze al hard toe. Nieuwkomer Yacintha van Doorn leert snel, want nadat haar tegenstander – Ferhat Erdogan – zijn aanval zag stranden, sloeg ze met enkele ferme zetten hard toe. Zo won Van Doorn haar eerste partij en de ban lijkt gebroken. Haar toekomstige tegenstanders zijn dus al snel gewaarschuwd.

  (meer…)
 • 4e ronde interne competitie: Zwart wint (10/11/2023)
  Volle bak in de Havik tijdens de 4e ronde

  SLIEDRECHT – Naast al het KNSB geweld van ‘super saturday’ is ook de reguliere competitie weer gespeeld bij Schaakvereniging Sliedrecht. Ditmaal stond de 4e ronde alweer op het programma. Naast het bijschrijven van enkele zogeheten Kaiserpunten werd er ook gestreden om eer, glorie en plek in de bovenste regionen van de competitie. 41 schakers wisten de Havik weer te vinden voor een partij, 20 partijen zijn gespeeld. Duidelijke winnaar van deze ronde is Arjan van der Leij die eenzaam aan kop gaat, maar zich realiseert… .Parijs is nog ver.

  (meer…)
 • Interne ronde 3: Peter van den Bergh op stoom! (9/22/2023)
  Peter van den Bergh op stoom met 3 overwinningen

  We zijn alweer even op stap in het seizoen.  De eerste 3 ronden zitten er inmiddels op en de eerste rapid avond staat volgende week gepland en ook de Schaak Off avond op 29 september komt dichterbij.  Die avond is van harte aanbevolen voor leden en niet-leden.  Meer informatie elders op de website.  Tegelijk was dit een avond waarop de kater van de zaterdag ervoor toch weggespeeld moest worden.  Zowel Sliedrecht 1 als Sliedrecht 2 kwamen met een kater (Sommige letterlijk, sommige figuurlijk) terug in Sliedrecht. Er gebeurt dus weer veel in en rondom de Havik en dat is toch mooi om te zien.

  (meer…)
 • Peter van den Bergh velt clubkampioen (9/15/2023)
  Peter van den Bergh in topvorm!

  SLIEDRECHT – Donderdag 14 september stond de 2e ronde van de interne competitie op het programma. Waar wedstrijdleider Rik Versteeg de eerste ronde op rating indeelde, was het deze ronde al tijd voor absolute krakers. Spektakel was gegarandeerd.

  De partij Peter van den Bergh- William Gijsen was een herhaling van de spannende laatste ronde van het OKD. Beide heren waren niet zeker van hun stelling, hetgeen resulteerde in meerdere remisevoorstellen. Echter, omdat de stelling voortdurend fluctueerde, werd dit door de tegenstander weer geweigerd. Uiteindelijk wist Van den Bergh aan het langst eind te trekken. Hij liet regerend clubkampioen Gijsen verbouwereerd achter. Gijsen verklaarde later niet te weten waar het mis was gegaan. Met deze knappe overwinning pakt Van den Bergh in ieder geval een vroege voorsprong op de titelverdediger. Van den Bergh zet dus zijn sterke zomer, waarin hij het OKD wist te winnen, door.

  (meer…)
 • Ronde 1: nieuw, nieuw, nieuw! (9/8/2023)
  Remon glunderend bij zijn rentree

  SLIEDRECHT – De strijd om het kampioenschap is gestart, reporter Rick Stuij doet verslag van de eerste ronde van de reguliere competitie van Schaakvereniging Sliedrecht:

  Nieuwe ronde
  Donderdag 7 september stond bij menig lid van Schaakvereniging Sliedrecht rood omcirkeld in de agenda. De eerste ronde van het nieuwe seizoen! Er werden maar liefst 23 borden bezet door routiniers, debutanten en alles daartussen.

  (meer…)
 • Mark van Hulst tijdens ALV benoemd tot Lid van Verdienste (9/1/2023)
  Mark (l) Lid van Verdienste

  SLIEDRECHT – Tijdens de Algemene Ledenvergadering van afgelopen donderdag bij Schaakvereniging Sliedrecht is de afgetreden wedstrijdleider Mark van Hulst benoemd tot Lid van Verdienste. Voorzitter Marcel Klein bracht een terecht eerbetoon aan Van Hulst, die 25 jaar wedstrijdleider is geweest en in die tijd slechts 1 keer verstek moest laten gaan. Naast het leiden van de interne competitie had (en heeft hij nog steeds) andere taken, zoals materiaalmeester, inkoper, clubbladmedewerker, toernooidirecteur Alblasserwaardtoernooi en prominent lid van het Reisbureau Stoute Mark van Rekom. Al met al werd Van Hulst terecht in het zonnetje gezet. Zijn plaats in het bestuur is ingenomen door Jorik Klein.

  (meer…)
 • Johan van de Griend en Maarten Hartkoren kampioenen van groep 2 en 3 interne competitie (4/22/2023)
  Kampioen Johan van de Griend

  SLIEDRECHT – De interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht is afgelopen donderdag afgesloten met nog eens 2 kampioenen. Werd William Gijsen vorige week al de nieuwe clubkampioen en dus winnaar van groep 1, nu wisten Johan van de Griend (groep 2) en Maarten Hartkoren (groep 3) hun kampioenschap veilig te stellen. Van de Griend en Hartkoren promoveren zodoende naar een groep hoger.

  (meer…)
 • Snelschaakcompetitie 2022-2023 eindigt (nog) zonder winnaar (4/7/2023)
  Jerry, samen met William de eierkoning van 2023

  SLIEDRECHT – Op donderdag 6 april speelden 40 leden van Schaakvereniging Sliedrecht ronde 11, 12, 13, 14 en 15 van de snelschaakcompetitie 2022-2023. Op deze laatste blitz-avond van het seizoen werden naast punten ook kippeneieren gescoord. William Gijsen en Jerry van Rekom wisten uiteindelijk de meeste Barnevelders in de doos te krijgen. De eindstand kon na 15 ronden echter geen eindbaas aanwijzen: William Gijsen en titelhouder Jorik Klein eindigden na 3 speelavonden exact gelijk. Een beslissingsmatch moet later dit seizoen uitsluitsel geven wie de eretitel ‘Snelschaakkampioen 2022-2023’ krijgt toegewezen.

  (meer…)
 • Interne competitie: Lentekriebels (3/24/2023)
  Gezellige drukte!

  SLIEDRECHT – De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond dit jaar op 20 maart. En dat was te zien in een volle Havik. Naast de streekderby van RSB1 tegen Papendrecht was er een goede bezetting achter de borden met volop dromerige blikken, verliefde harten (gericht op de schaakstukken) en romantische gevoelens voor de eigen dame of koning. Lentekriebels zitten in de lucht!

  Bij de indeling wordt zoals altijd rekening gehouden met de huidige ranglijst. Het ontbreken van 8 spelers (voor de wedstrijd van RSB1) maakt dit niet makkelijker. Toch was het weer een avond om te genieten op alle borden. We zullen de borden eens langslopen aan de hand van dit mooie thema; lentekriebels

  (meer…)
 • Snelle zeges troef bij schaaksenioren (3/18/2023)
  Leo Koppelaar sloeg snel toe

  SLIEDRECHT – In de 26e ronde van de interne competitie leek het alsof veel spelers snel naar huis moesten of snel naar de bar. Binnen het uur waren er al enkele winstpartijen te noteren voor wedstrijdleider Mark van Hulst. Zo profiteerde nestor Leo Koppelaar van een blunder van Justin de Ruijter en kon Koppelaar binnen 20 zetten het punt veilig stellen. Zo wist de 75-jarige oud-drogist zien nog steeds goed mee te kunnen doen.

  (meer…)
 • Schakers ontwaken uit ‘winterslaap’ (3/7/2023)
  André maakt het de nieuwe leden knap lastig

  SLIEDRECHT – Een aantal weken geleden heeft u kunnen lezen hoe de schaakvereniging in slaap gesukkeld zou zijn, gezien het hoge aantal remises in de interne competitie. Afgelopen donderdag was er echter een ander beeld te zien in de Havik: de lente komt. 17 van de 19 partijen eindigden met een winnaar.

  (meer…)
 • Opnieuw topprestatie van Jurgen de Haan (2/28/2023)
  Jurgen offerde zich naar winst

  SLIEDRECHT – Subtopper Jurgen de Haan heeft opnieuw laten zien voor niemand bang te zijn. In een aanvallende partij wist hij in de 23ste ronde van de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht de nummer 2 in de competitie, Wim Pool, vakkundig mat te zetten. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat De Haan een topspeler over de knie legt. Met deze overwinning klimt De Haan richting top-10.

  (meer…)
 • Interne Competitie: ‘een diepe winterslaap’ (2/17/2023)

  SLIEDRECHT – In de 22e ronde van de competitie lijkt deze te zijn verzand in een diepe winterslaap. “Een winterslaap is voor veel dieren een korte of lange periode waarin zij de winter kunnen overleven zonder energie te hoeven besteden aan het zoeken van voedsel. Door in winterslaap te gaan houden sommige dieren hun energie juist vast” (citaat Wikipedia).

  Ook schakers lijken wel eens in een winterslaap te gaan, zo was de opkomst matig (waren de afwezigen nog in een winterslaap?), bij sommige schakers was nauwelijks een ademhalingsritme waarneembaar, bij anderen waren de vetreserves juist volop zichtbaar en weer anderen zijn juist in de war en gaan voor de estivatie (zomerslaap). Laten we maar eens inzoomen op de borden…

  (meer…)
 • “Vorentscheidung” bij schaaksenioren? (2/10/2023)
  Koploper William Gijsen knokte zich naar de winst

  SLIEDRECHT – In de 21e ronde van de interne competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht lijkt er afgelopen donderdag een voorlopige beslissing te hebben plaatsgevonden. Koploper William Gijsen wist tegen Jorik Klein na een zeer ingewikkelde partij met beiderzijdse kansen het punt binnen te slepen. Doordat de nummers 2 en 3 – Wim Pool en Arjan van der Leij – onderling remiseerden is de voorsprong van de op zijn eerste cap jagende Gijsen flink vergroot. Met 9 ronden te gaan lijkt deze voorsprong geruststellend, maar volgens een groot wielrenner is “Parijs soms nog erg ver weg” en dat lijkt voorlopig de enige kans voor de achtervolgers.

  (meer…)
 • Wit begint en wint niet (2/6/2023)
  Jaap Euser wist knap te winnen

  SLIEDRECHT – In de twintigste ronde van de interne competitie werd maar weer eens duidelijk dat het schaken op amateurniveau een ander soort schaken is dan het schaken dat de afgelopen weken in Wijk aan Zee te zien was. Winnaar Anish Giri en oud-winnaar Jorden van Foreest legden in een talkshow haarfijn uit dat het erg lastig is om met de zwarte stukken te winnen. De schakers van schaakvereniging Sliedrecht gingen hier echter niet in mee. Er werden maar liefst 6 partijen gewonnen met de zwarte stukken en slechts 2 met de witte stukken. De overige partijen eindigden in remise.

  (meer…)
 • Wim Pool tackelt koploper (1/31/2023)
  Wim Pool slaat toe

  In de negentiende ronde van de interne competitie heeft Wim Pool een poging gedaan de opmars van William Gijsen naar zijn eerste clubkampioenschap te staken. In het eindspel kon Pool de winst met een vrijpion binnenhalen. Gijsen behoudt echter een ruime voorsprong op zijn naaste concurrenten. Vooralsnog hoeft hij zich dus geen zorgen te maken.

  (meer…)
 • Debutanten scoren snel               (1/21/2023)
  Nieuwkomer Paul Schakel won van Mark van Hulst

  In de 18e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht hebben twee nieuwe leden al snel toegeslagen. David Prook wist met een snelle aanval de verdediging van Johan Gijsen te breken en kon met een mooie combinatie de koning van Gijsen keurig mat zetten. Ook maatje Paul Schakel scoorde snel door met zijn Londense opening de Hollandse verdediging van Mark van Hulst te breken.

  (meer…)
 • Ronde 17 interne competitie: van de regen in de drup (1/13/2023)
  Van de regen in de drup

  SLIEDRECHT – Op de dag waarop het niet wilde stoppen met regenen, regende het ook in de speellocatie van Schakend Sliedrecht. Letterlijk via het plafond en figuurlijk met stukken op het bord. Enkele spelers zien (met grote blijdschap) door de grote hoeveelheid neerslag hun tuin veranderen in een prachtige vijver, andere spelers belanden op het bord van de regen in de drup of dropen af als een verzopen kat.

  Maar liefst 33 schakers wisten de flinke plensbuien te trotseren om voor het eerst in 2023 de reguliere competitie te vervolgen. Op 16 borden werd dan ook lustig gestreden om de eer, de punten of gewoon om niet te verliezen. 33 spelers en 16 borden… wie bleef er over dan? El Presidente Jerry van Rekom kreeg een bye zodat hij met gezwinde spoed op zoek kon gaan naar een loodgieter om verdere waterschade aan het prestigieuze speelhonk te voorkomen.

  (meer…)
 • Goede schaakvoornemens stellen weinig voor (1/6/2023)
  De stukken vlogen over het bord

  SLIEDRECHT – Op de tweede speelavond van de snelschaakcompetitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht werden op 5 januari jongstleden al snel de goede voornemens van de schaaktafel geveegd. Aan het begin van de vele snelschaakpartijen werd de tegenstander een goede partij gewenst, maar even later werd diezelfde tegenstander overrompeld met een incorrect stukoffer. De tegenstander ontbrak het aan voldoende tijd om het offer te weerleggen, zodat hij vervolgens door de vlag werd gejaagd?! Hoezo “Goede partij” gewenst? Nee, van het de tegenstander het beste wensen kwam al snel in het nieuwe jaar niets terecht. Het beste wensen bestond dus vooral uit het op een nul trakteren van de opponent.

  (meer…)
 • Ferhat Erdogan staakt opmars Rick Stuy (12/28/2022)
  Ferhat aan de bak

  In de laatste ronde van de interne competitie van dit jaar heeft Ferhat Erdogan een mooi punt meegepakt. In een scherp middenspel won hij een stuk tegen de riskant spelende Rick Stuy. Het eindspel dat volgde speelde Erdogan keurig uit, waardoor de opmars van de steeds sterker spelende Stuy tijdelijk werd gestaakt. Wat er verder allemaal heeft plaatsgevonden afgelopen donderdag, leest u hieronder.

  (meer…)
 • William Gijsen winterkampioen (12/17/2022)
  William lijkt onverslaanbaar

  SLIEDRECHT – Na de 15e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht mag William Gijsen zich winterkampioen noemen. In een korte, maar hevige partij wist Gijsen te winnen van toptalent Dana Verheij en staat hiermee zorgeloos aan top met een ruime voorsprong op de nummer twee. Met nog 15 rondes te gaan heeft Gijsen een goede kans op zijn eerste clubkampioenschap.

  (meer…)
 • Interne competitie ronde 14: schaken als een kerstboom (12/11/2022)

  SLIEDRECHT – In een prachtige kerst ambiance, werd in de Havik de 14e ronde van de interne competitie gespeeld. Doordat het eerste RSB team een (thuis)wedstrijd had was er een bijzondere indeling met kans op nog bijzondere uitslagen.  Grote verrassingen bleven echter uit, terwijl veel partijen wel voor vuurwerk op het bord zorgden.

  Schaken in de versierde Havik is altijd een feest

  Allereerst is een compliment voor ‘de Havik’ zeker op zijn plaats. Wat was de grote zaal mooi ingericht met kersttakken, lampen en lichtjes. Op de bar speelden lieftallige rendieren met grote ijsberen en in de hoek was een fraai opgemaakte kerstboom. En juist deze kerstboom zette aan het denken… is een kerstboom eigenlijk niet synoniem voor een schaakpartij? Deze gedachte werken we eens uit aan de hand van enkele partijen.

  (meer…)
 • Koploper Gijsen verslaat titelverdediger (12/3/2022)
  William Gijsen lijkt niet te stuiten

  SLIEDRECHT – Na de dertiende ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht lijkt huidig kampioen Peter van den Bergh titelprolongatie al te kunnen vergeten. Na een ingewikkelde partij met wisselende kansen moest de achtvoudig kampioen uiteindelijk zijn meerdere erkennen in koploper William Gijsen, die op jacht is naar zijn eerste cap. Gijsen staat nu ruim aan kop, omdat hij zijn naaste concurrenten punten zag verspelen.

  (meer…)
 • Donderdagavond gambietavond (11/18/2022)
  Luana speelde tegen een nieuw gambiet

  SLIEDRECHT – De meesten van u zullen wel bekend zijn met de uitdrukking ‘dinsdag gehaktdag’. Schaakvereniging Sliedrecht liet donderdag 18 november een eigen variant zien: donderdagavond gambietavond. Verschillende spelers zochten hun heil in het offeren van een pion in de opening, in de hoop de tegenstander te overrompelen met een razendsnelle aanval.

  (meer…)
 • Khaled Klib schwindelt naar winst (11/13/2022)

  Khaled counterde sterk

  In de 10e ronde  van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht kon Khaled Klib een verloren stelling ombuigen  naar winst. Tegenstander Cees Moes ging er stevig tegenaan en wist al snel materieel voordeel te behalen. In het eindspel werd Moes iets  te gul en liet pardoes zijn dame instaan, waardoor Klib helemaal terugkwam in de partij en de overwinning naar zich toe trok.

  (meer…)
 • Interne competitie ronde 9: de ‘jonkies’ slaan hard toe (11/4/2022)
  11 partijen in ronde 9

  SLIEDRECHT – Ook na de negende ronde van de interne competitie blijft het ongekend spannend aan de top.  Meerdere spelers vechten om de bovenste plek. In deze ronde was het opvallend dat op (bijna) alle borden de jongere speler wist te winnen.

  Bij aanvang van de speelavond werd er stilgestaan bij het onverwachte overlijden van Sliedrechtse Schaakvriend Jack de Ruijter. Hij gaat gemist worden! Naast het overlijden van Jack was er ook volop aandacht voor het schaken. Het RSB bekerteam speelde zijn kraker en vele bekende gezichten waren afwezig door hun hoogtestage voor de KNSB-krakers op zaterdag 5 november (komt allen!).

  (meer…)
 • Nieuwkomer Remon Wismeyer weet al wat winnen is (10/29/2022)
  Remon Wismeyer weet wat winnen is

  SLIEDRECHT – In zijn vierde officiële partij heeft nieuwkomer Remon Wismeyer afgelopen donderdag zijn eerste winst geboekt. Bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht wist hij na een aanvallende partij Ferhat Erdogan te verslaan. In een partij waarin veel offers te bewonderen waren wist Wismeyer het ingewikkelde eindspel naar winst te voeren. Na zijn remise in zijn eerste partij boekte de nieuwkomer nu al een fraaie winstpartij.

  (meer…)
 • Wit begint en wint (10/15/2022)
  Nieuwe functie?

  SLIEDRECHT – In de zesde ronde van de interne competitie hebben de witspelers zich laten gelden. 11 van de 17 partijen werden gewonnen door degene die de eerste zet deed. Dat kan een keer gebeuren, maar sommige clubgenoten dachten dit te kunnen verklaren. In de wandelgangen wordt namelijk beweerd dat Arco van Houwelingen een nieuwe functie krijgt: hoofd calamiteiten dijkbewaking. Het aantal mensen dat dit gehoord heeft is gemakkelijk uit de uitslagenlijst te destilleren, ze hebben allemaal een 0.

  (meer…)