Verslagen OKD 2023

SLIEDRECHT – Dit jaar weer een Open Kampioenschap van de Drechtstreek met heel veel niet-leden van Schaakvereniging Sliedrecht. Het OKD heeft plaats van 16 mei t/m 27 juni. Onderstand alvast de verslagen van de rondes van het OKD 2023. De verslagen van het OKD 2024 worden toegevoegd. Zie www.okdschaak.nl voor alle uitslagen en de stand.

 • Peter van den Bergh kampioen OKD! (7/7/2023)
  Kampioen Peter vd Bergh

  SLIEDRECHT – Aan bord 1 moest Peter van den Bergh het in de laatste ronde van het OKD 2023 met zwart tegen William Gijsen opnemen. Hoe speel je dan als je een ½ punt voor staat op William en je weet dat het om het kampioenschap gaat? Kijk je dan ook af en toe even op bord 2? Want daar zat Wim Pool en die had evenals William 5 punten, dus als Wim zou winnen dan zou die 6 punten halen. Maar Peter speelde remise tegen William en had daar genoeg aan. Hij won het OKD en wist als enige 6 punten te behalen. In één woord: Top! Peter wist zo voor de vijfde keer het OKD op zijn naam te schrijven, een record.

  (meer…)
 • Veel zweet in 6de ronde OKD (7/1/2023)
  Razende Reporter en remiseschuiver Simon Kadijk

  SLIEDRECHT – In de 6de ronde van het OKD werd er aan 26 borden stevig gezweet. Officieel 28 borden, maar 2 personen hadden te laat afgezegd. Dus Peter Schot en Henri Hartog haalden hun punt binnen zonder één druppel zweet. Henri was wel aanwezig en keek vooral met belangstelling naar bord 27 waar Simon Kadijk met wit speelde tegen Arco van Houwelingen. Was het de bijzondere opening die hem boeide? Simon speelde als eerste zetten f4 en e4. Een soort Bird’s koningsgambiet zonder gambiet. Of was het de aanval van Arco (die mislukte), die de belangstelling van Henri trok? In elk geval vond hij het niet verstandig van mij om remise aan te bieden. Arco weigerde dat aanvankelijk, maar een paar zetten later zag hij ook, dat zijn aanval mislukt was en bood toen zelf remise aan.

  (meer…)
 • Oscar(s) in zicht in 5de ronde OKD (6/23/2023)
  Oscar Koppenens, de verrassing van OKD 2023

  SLIEDRECHT – Voor de 4de keer op rij werd er op het OKD aan 29 borden gespeeld. Alleen in de 1ste ronde werd er op minder borden gespeeld. Weer volle bak dus met 58 spelers. Maar saai kon je het bepaald niet noemen. Er werden bijvoorbeeld nauwelijks remises gespeeld.

  (meer…)
 • Groot slagveld in 4e ronde OKD (6/16/2023)
  Volle bak in De Havik

  SLIEDRECHT – Op maar liefst 28 van de 29 borden werd tijdens de 4de ronde van het OKD een overwinning behaald. Wie had dat gedacht? Maar bij de één ging dat wel wat makkelijker dan bij de ander. Het was een volle zaal met maar liefst 58 spelers.

  (meer…)
 • OKD ronde 3: Nog 3 koplopers (6/9/2023)
  Favoriet William staat aan kop

  SLIEDRECHT – Op donderdag 8 juni was het heerlijk weer. Desalniettemin vonden 58 schakers toch hun weg naar De Havik, alwaar ze als echte helden werden ontvangen met een erehaag van beachflags waarop de trotse sponsor KR@infra pronkt. Strikt om 20:15 kon toernooidirecteur Jorik Klein het startsein van ronde 3 geven. Het mooie weer waren de schakers snel vergeten, waardoor er veel lange partijen gespeeld werden.

  (meer…)
 • Verrassend en verwacht (6/2/2023)
  Razende reporter Simon in sponsortenue

  SLIEDRECHT – De tweede ronde van het OKD, het Open Kampioenschap van de Drechtstreek Schaken, bracht op 1 juni 2023 verrassingen naar voren en ook datgene wat al verwacht werd. Zo droegen de commissieleden eenzelfde T-shirt met op de voorkant het logo van de Schaakvereniging Sliedrecht en op de achterzijde OKD Schaken en het logo van de sponsor Kr@infra.

  (meer…)
 • OKD van start met pionneneindspelen (5/26/2023)
  De openingszet door onze sponsor van KR@infra

  SLIEDRECHT – Het 16de OKD is prachtig van start gegaan met maar liefst 70 deelnemers. Het Open Kampioenschap Drechtsteden is op donderdag 25 mei geopend door Kees Kraijenoord, die aan bord 7 de openingszet verrichtte. Want aan dat bord speelde Jorik Klein – de winnaar van vorig jaar – tegen Martin Prins. Dat werd een lange partij met een pionneneindspel waarbij Jorik nog een paard had en Martin nog een loper. Jorik won doordat hij op een gegeven moment met  het paard een vorkje kon maken en zo een pion kon opruimen. Dat was een forse tegenslag voor Martin, die ook maar meteen opgaf.

  Hoewel er 70 deelnemers waren, werd er toch maar aan 26 borden gespeeld. Niet iedereen kan op elk van de 7 avonden van dit toernooi en als je je tijdig afgemeld had, dan kon je een bye krijgen. Daarvoor krijg je een ½ punt. Je mag overigens maar 2 x een bye opnemen. Als je er de laatste avond niet bent, dan kun je daarvoor ook een bye opnemen, maar dat levert dan geen punten op. Zo wordt het een eerlijk toernooi.

  (meer…)