Sliedrecht RSB 1 eindigt derde

Henk pakte weer eens de volle buit

Jurgen de Haan rapporteert…

SLIEDRECHT – De laatste wedstrijd van het seizoen van Sliedrecht 1 (of 3) was op 12 mei jl. thuis tegen CSV 2. Een bekende tegenstander, vooral van Sliedrecht 1 (zonder 3). Daar zullen we het niet meer over hebben. Voor de wedstrijd moesten er wel twee vrijwilligers opgetrommeld worden. Deze werden gevonden in William ‘de wreker’ en Jaap.

De avond begon al goed. Een bord aan de kant van CSV 2 bleef leeg, waarschijnlijk omdat men wist dat er tegen kopman Peter gespeeld moest worden. ‘Schaken tegen hem is uitstel van executie: het resultaat blijft een 0’, moet men gedacht hebben in Capelle. Een goedgemutste supporter wilde nog wel een potje blindschaken, maar na een paar zetten zei hij: ‘Nu breekt mijn klomp.’ Of dit letterlijk of figuurlijk was, is nog steeds niet duidelijk.

Het eerste punt was dus al vroeg binnen, nu de rest nog. William speelde tegen de jongste speler van Capelle, die overigens zeer voortvarend uit de startblokken ging. William liet zich niet gek maken en lanceerde een koningsaanval. Die sloeg door, waardoor William wraak kon nemen voor de gebeurtenis waarover niet meer gesproken wordt. Kan je wel tegen een kleintje?

Ook invaller Jaap scoorde. Zijn tegenstander speelde ambitieus, maar vergat de veiligheid van zijn dame, die ingesloten kon worden. Tijdens de analyse verklaarde hij dat hij de grootmeesters van tegenwoordig ook altijd h4 ziet spelen na een korte rokade. ‘Als zij het doen, is het geniaal en als ik het doe, slaat het helemaal nergens op.’ Een bekend gevoel voor de schakende stervelingen.

Drie punten, kat in het bakkie. Maar de lezers van het verslag van de vorige wedstrijd weten dat dat bij Sliedrecht 1 (of 3) zeker niet het geval is. Ook nu kwam er weer zand in de motor. Deze keer gingen Tobias en uw verslaggever volledig de boot in. Voor Tobias was dit goed te verklaren. Omdat de tegenstander met een man minder speelde, doneerde hij uit medelijden een stuk, om het allemaal weer wat eerlijker te maken. Heel aardig, maar deze liefdadigheid kan hij voortaan beter thuis laten…

Uw verslaggever wilde tot de aanval overgaan, maar deed een verschrikkelijk lelijke zet, die door zijn tegenstander werd afgestraft. Maakt u zich geen zorgen, er zijn maatregelen getroffen. Voor straf moet hij in Limburg tijdens Pinksteren een vierdaagse schaakcursus volgen.

De stand is 3-2. Linke soep dus. Gelukkig speelt Pieter ook nog mee. Met een remise kon hij voorkomen dat de stand gelijkgetrokken werd, maar daarmee is de winst zeker nog niet binnen. De hoop was gevestigd op Henk en Johan. Henk speelde een gecompliceerde partij, zoals we van hem gewend zijn. In het eindspel bleef het uitkijken, want er lag van alles op de loer. Henk hield het hoofd echter koel en harkte het winnende punt binnen.

Johan kon door de winst vrijuit spelen. De hele partij was hij aan het drukken, maar in het middenspel ging hij de mist in. Hierdoor kon wit counteren, maar het verdedigen had veel bedenktijd gekost. Johan wist ondanks de achterstand van een stuk nog tegenspel te creëren. Zijn tegenstander ging hier niet goed mee om, waardoor er wonder boven wonder nog een punt bijgeschreven kon worden. Eindstand: 5,5 – 2,5

Dankzij deze winst, is Sliedrecht 1 (of 3) uiteindelijk als derde geëindigd in klasse 1B, op korte afstand (1 matchpunt) van Dordrecht. Daarmee is een einde gekomen aan een mooi seizoen, waarin alleen de match tegen Moerkapelle verloren ging. Vanaf deze plek wil ik ook de invallers bedanken voor hun bijdrage, die regelmatig nodig bleek.

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie