3e ronde OKD: Het regende buiten en binnen!

Oud-winnaar Wim Pool gaat alleen aan kop na ronde 3

SLIEDRECHT – Op 30 juni regende het buiten en binnen. In de 3de ronde van het Open Kampioenschap Schaken van de Drechtstreek, het OKD, regende het punten. Aan 24 borden werd geschaakt, maar alleen aan bord 1 werd het remise. Veel winstpunten dus. En ook veel nullen. Velen kwamen dus van de regen in de drup. Vooral de zwartspelers deden het goed.

Zie https://www.okdschaken.nl/ voor alle uitslagen en standen. Lees hieronder snel verder voor het hele verslag van reporter Simon Kadijk.

Luana Mensing besliste haar partij in de laatste minuten

De dames scoorden

Vorige week waren ze afwezig, maar nu speelden ze sterk. Luana Mensing nam heel veel tijd, maar in de laatste minuten vlogen de stukken van tafel en won zij met zwart. Dana Verheij speelde ook met zwart. Ze stond wat achter, maar wist met een vork terug te komen en het pionneneindspel te winnen.

De scheidsrechter

André van Dieën wist zijn partij niet te redden ondanks extra minuten op de klok

Adrian Mensing was weer terug als scheidsrechter en trad met name aan het einde van de avond sterk op. Hij liep langs de borden om te kijken hoeveel tijd de spelers nog hadden om te beoordelen of iedereen zich hield en zou houden aan het noteren van de partijen. Dat ben je verplicht tot je minder dan 5 minuten op de klok hebt. En bij de laatste partij die nog gespeeld werd aan bord 22 moest hij ingrijpen. De spelers André van Dieën en Theo Heukels hadden weinig tijd meer en André moest zich goed concentreren. En ja, dan mag je niet praten tegen een ander als je tegenstander nadenkt. Dus gaf Adrian André 2 minuten extra speeltijd. Maar het mocht niet baten en ook Theo kon met zwart een punt bijschrijven.

Ranglijst

Wim Pool staat nu boven aan. Als enige heeft hij 3 partijen gewonnen en heeft hij nu 3 punten. Maar let op. Peter van den Bergh, William Gijsen, Jorik Klein en Dana Verheij staan op hem wel een halve punt achter, maar zij hadden in een vorige partij een bye en hebben dus ook nog geen enkele partij verloren. De volgende ronde zal dat duidelijk maken!

Vluggertje

Jerry van Rekom was deze keer snel klaar. Op bord 8 moest Eric Bolier al na 11 zetten opgeven. Ze hebben daarna nog een partij gespeeld, want de avond moest eigenlijk nog beginnen.

Hans Uittenboogaard had het lastig tegen William Gijsen

Koningsaanval

Bijzonder vond ik hoe William Gijsen aan bord 4 de druk opvoerde op schaakliefhebber Hans Uittenboogaard. Duidelijk een koningsaanval waarbij ook de dame tussendoor nog even werd aangevallen. Hans kwam elke keer een zet te kort. Hij gaf op vlak voor hij mat gezet zou worden. Er was geen houden aan!

William klimt door deze overwinning naar de gedeelde tweede plaats.

Luctor et emergo

Kees van der Does is goed in vorm tijdens het OKD 2022

De meest interessante partij vond ik die tussen Kees van der Does aan bord 6 met wit tegen Albert Segers. Vorige week had Albert het makkelijk en won hij zijn punt omdat de tegenstander niet verscheen, maar nu liep het duidelijk anders. Kees wist aanvankelijk niet goed raad toen zijn pionnen werden aangevallen en ik dacht: daar ga je. Weliswaar langzaam, maar je gaat uiteindelijk kopje onder. Zeker toen zijn toren werd aangevallen waarmee hij zijn b-pion verdedigde.

Maar wat deed Kees? Hij negeerde de aanval en speelde aanvallend op f7. Weliswaar stonden daar nog diverse stukken op die f-lijn, maar hij kreeg het voor elkaar toen Albert toch zijn toren van het bord sloeg. Kees vond het zelf ook erg spannend. Dat merkte ik aan zijn ademhaling. Bijvoorbeeld toen hij zijn paard offerde. Een offer dat Albert niet aannam, maar Albert moest met zijn koning aan de loop en liep vast. Hij had te weinig stukken op zijn koningsvleugel. Terzijde: voor de mensen die dit nog niet wisten: Kees heeft 55 jaar geleden van mij het schaakspel geleerd.

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2022 met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie