Nipte zege voor Sliedrecht 2 RSB

Teamleider Jaap doet de aftrap

SLIEDRECHT en CAPELLE a/d IJSSEL –  Een thuiswedstrijd, zo zou je het onderlinge treffen van de teams van Sliedrecht 2 RSB en CSV 4 kunnen noemen. Een deel werd thuis gespeeld in Sliedrecht en een deel uit in Capelle a/d IJssel. Hoe dat zo gekomen is, leest u hieronder.

De thuiswedstrijd die eigenlijk voor 8 juni op het programma stond, dreigde het OKD in de wielen te rijden. Het befaamde en traditionele Open Kampioenschap van de Drechtsteden – u kunt nog inschrijven – zit natuurlijk niet te wachten op concurrerende evenementen.

Het is sowieso al belabberd te noemen dat er in juni nog een RSB-wedstrijd gespeeld zou moeten worden. Het seizoen is zodanig uitgerekt dat de continuïteit ver te zoeken is. Sliedrecht stemde niet voor niets tegen het voorstel van de RSB om het seizoen langer te maken. Maar helaas waren er meer voor- dan tegenstemmers…

Afijn, er was dus een probleempje op de kalender dat opgelost moest worden. Er werd contact gezocht met de teamcaptain van CSV en na wijs beraad werd overeengekomen om de wedstrijd naar voren te halen en deze op 20 april in Sliedrecht te spelen. In aanloop naar de speeldatum ontstond er echter een nieuwe uitdaging toen bleek dat CSV onvoldoende mensen op de been kon krijgen voor een trip naar Sliedrecht. Na wikken en wegen werd besloten om de match dan maar in tweeën te splitsen. Het eerste deel zou op 5 borden in De Havik gespeeld worden, gevolgd door deel 2 op 3 borden een dag later in Capelle a/d IJssel.

De competitieleider van de RSB stemde in met deze creatieve oplossing en zo gebeurde het dat er op donderdag 20 april 5 spelers van CSV arriveren in de Havik om deel 1 af te trappen.

Tjerry lacht zich naar de winst

De kopborden worden op deze avond bemand door Peter Vis (bord 3) en Bert Dobber (bord 4). Tjerry Hut is het middenlijf op bord 5. De staart wordt gevormd door Maarten Hartkoren die invalt voor de zieke Arco van Houwelingen (bord 6) met naast hem André van Dieën (bord 8).

Op papier heeft Sliedrecht een stevig overwicht. Maar dat wil niet alles zeggen; CSV heeft een aantal jeugdspelers meegenomen, waarvan je van tevoren nooit weet hoe goed ze echt zijn.

Nadat de handen zijn geschud en de klokken ingedrukt, kan de krachtmeting beginnen. Na ruim een uur spelen, begint de partij van Bert zich al richting het eindspel te ontwikkelen. Nadat Bert eerst een stuk heeft ingeleverd, zijn de dames inmiddels ook geruild. Bert verdedigt zich met hand en tand in de hoop dat zijn tegenstander ergens misgrijpt. Naast hem begint Peter Vis aan de koningstelling van zijn tegenstander te knabbelen.

Een half uur later krijgt André remise aangeboden. Aangezien het de stelling er ook naar is, wordt het aanbod geaccepteerd. Intussen heeft Peter een riante voorsprong in tijd opgebouwd en speelt Tjerry een degelijke partij. Bij Bert zijn er nog altijd zorgen en ook boven het bord van Maarten hangen er inmiddels donkere wolken.

En dan is er ineens een nul voor Sliedrecht… Peter maakt vanuit het niets een fatale fout en verliest direct de partij. De tegenstander die nog slecht 8 seconden op de klok had, mag van veel geluk spreken. Het betekent ook dat Sliedrecht vol aan de bak moet om er nog iets uit te slepen. Van het bord met de grootste winstkansen blijkt ineens niets meer over.

Maarten wint weer in tijdnood

Terwijl Bert stug door blijft verdedigen, speelt Maarten met minder dan een minuut op de klok. Nu zijn we dat wel gewend van Maarten, maar toch… Even later volgt een zucht van opluchting als Maarten de partij naar zich toe weet te trekken en een winstpunt noteert. De tussenstand is weer in evenwicht. Maar dat verandert als Bert het uiteindelijk niet meer kan bolwerken en de koning moet omleggen.

Het slotakkoord van deel 1 klinkt nadat Tjerry een solide partij in zijn voordeel beslecht en de stand op 2½ – 2½ zet.

Een dag later reizen Henk van der Hoek, Stefan van der Waal en Jaap Euser af naar Capelle a/d IJssel. Vanavond zal er een beslissing moeten vallen.

Stefan keept naar remise

Het blijkt een lange avond te worden. Op het bord (7) van Stefan staat een dichtgeschoven stelling. De tegenstander heeft weliswaar een pion voorsprong, maar kan er niet van profiteren. De stelling van Henk (bord 2) ziet er goed uit. Henk heeft een pion meer en staat er goed voor. Jaap op bord 1 heeft veel denktijd nodig om een uitweg te vinden in een lastige stelling. Dat lukt uiteindelijk, waarna de tegenaanval wordt ingezet die uiteindelijk eindigt met mat. Het eerste punt van de avond is binnen.

Om kwart over 11 kan de tegenstander van Henk met eeuwig schaak ontsnappen aan een nederlaag. Een onvoorzien resultaat, maar het betekent wel dat het eerste matchpunt binnen is. Even later volgt ook het tweede matchpunt nadat Stefan remise overeenkomt. Een muurvaste stelling waarin geen doorkomen meer aan is voor beide partijen.

En zo komt er een einde aan het tweeluik. Het was met de hakken over de sloot. Sliedrecht 2 RSB consolideert de tweede plaats in de poule en maakt zich op voor de slotronde tegen PASCAL 2.    

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie